Pages - Menu

BLAGDANSKI RECEPTI

DODATNO

utorak, srpnja 08, 2014

IMAM BAILDI

IMAM BAILDI je jelo sa  Bliskog Istoka, međutim i u Bosni se služi kao tradicionalno jelo :). Obično je dio Bajramske trpeze, ali pošto je dosta jednostavno za pripremiti, uvijek možete imati lagani doručak ili poslužiti kada vam gosti dolaze npr. na iftar kao toplo predjelo.
Sastojci:
5 – 8 patlidžana
4 – 5 paradajza
Glavica luka
2 srednje mrkve
2 čehna bijelog luka
malo sira (edamera/gaude) ili pavlake za preko
Priprema:
Operite patlidžane i prepolovite po dužini. Sredine izdubite kašikom ostavljajući “meso” patlidžana sastrane i na dnu. Izdubljeni dio patlidžana nasolite (ne previše) da odstoji pola sata (kako bi sol izvukla gorčinu), zatim isperite pod vodom. Isjeckajte glavicu luka, mrkvu i sredinu izvađenu iz patlidžana na sitne kockice. Ogulite i isjeckajte paradaiz, dodati isjeckanoj glavici luka i mrkve i sredine patlidžana. Sve izdinstati na ulju. U to dodati 2 čehna bijelog luka i posoliti. Kada smekša, smjesom puniti izdubljeni dio patlidžana. Na svaki punjeni patlidžan staviti krišku paradaiza isječen u krug. Poredati patlidžane sa paradaizom na tepsiju i na svaki (po želji) možete staviti po krišku sira (edamer ili gauda). Zagrijati rernu na 200 stepeni, ubaciti tepsiju u rernu. Paziti sir da ne izgori, a patlidžane isprobati sa čačkalicom kada su mekani isključiti, izvaditi i ostaviti malo da se ohladi. Posuti i sa pavlakom. Ovo jelo se može poslužiti hladno i kao predjelo.