Sastojci:
800 ml vode
2 kašike maslaca/margarina
2 male kašikice soli
800 g glatkog brašna
pola kašikice praška za pecivo
1 kašika ulja
1 jaje
800 ml vode
2 kašike maslaca/margarina
2 male kašikice soli
800 g glatkog brašna
pola kašikice praška za pecivo
1 kašika ulja
1 jaje
Priprema:
Na laganoj vatri, skuhajte vodu sa maslacem i soli. Kada prokuha, sklonite sa vatre i postepeno dodajite 300 g brašna uz neprestano miješanje. Izmiksajte tako da bude bez grudica. Pustite da se malo ohladi i premjestite u posudu u kojoj ćete mjesiti. Dodajte ulje, jaje i prašak za pecivo i sve dobro zamijesite u homogenu smjesu. Postupno dodavajte brašno, mijesite, a kasnije istresite na radnu površinu. Ostavite otprilike 200 g brašna sa strane i dodajte ako bude bilo potrebno, ali ono vam više služi za valjanje njoka prije kuhanja. Tijesto ne treba da bude niti pretvrdo niti premekano, nego onako nježno i podatno. Ne treba previše mjesiti tijesto, samo da se sve homogenizira. Bitno je da sve odradite brzo. Najlakži način je da oblikujete zmiju od tijesta i režete nožem njoke. Zakuhati vodu, dodajte malo soli i ulja, ubacite njoke u vrelu vodu i kuhajte oko 20 minuta.
Na laganoj vatri, skuhajte vodu sa maslacem i soli. Kada prokuha, sklonite sa vatre i postepeno dodajite 300 g brašna uz neprestano miješanje. Izmiksajte tako da bude bez grudica. Pustite da se malo ohladi i premjestite u posudu u kojoj ćete mjesiti. Dodajte ulje, jaje i prašak za pecivo i sve dobro zamijesite u homogenu smjesu. Postupno dodavajte brašno, mijesite, a kasnije istresite na radnu površinu. Ostavite otprilike 200 g brašna sa strane i dodajte ako bude bilo potrebno, ali ono vam više služi za valjanje njoka prije kuhanja. Tijesto ne treba da bude niti pretvrdo niti premekano, nego onako nježno i podatno. Ne treba previše mjesiti tijesto, samo da se sve homogenizira. Bitno je da sve odradite brzo. Najlakži način je da oblikujete zmiju od tijesta i režete nožem njoke. Zakuhati vodu, dodajte malo soli i ulja, ubacite njoke u vrelu vodu i kuhajte oko 20 minuta.