Pages - Menu

BLAGDANSKI RECEPTI

DODATNO

četvrtak, svibnja 22, 2014

Topla Salata od Šampinjona i Krompira

Sastojci:
 800 g krompira
500 g šampinjona
marinada: 
4-5 kašika maslinovog ulja
2-3 režnja bijelog luka
vlasac,
peršun
sol
biber
dresing: 
1 dl maslinovog ulja
1 kašika senfa
sok jednog limuna
so,
biber,
začini po želji
2 veće glavice luka

Priprema:
Krompir oguliti, narezati na kocke i skuhati u posoljenoj vodi. Kada je kuhan ocijediti ga i ostaviti da se prohladi.
Šampinjone marinirati barem jedan sat prije nego što će se peći na slijedeći način:  manje šampinjone ostaviti cijele, a veće prerežiti na polovine ili četvrtine i staviti ih u dublju zdjelu. Ako je na njima ostalo zemlje prebrisati ih suhom krpom. U manjoj zdjelici izmiješati maslinovo ulje, sitno sjeckani bijeli luk, peršun, vlasac, so i biber. Dobivenu marinadu preliti preko šampinjona, promiješati, prekriti zdjelu providnom folijom i staviti u frižider. Povremeno zdjelu protresti.
Vatrostalnu posudu ili pekač poprskati uljem. Luk narezati na tanke kriške, staviti ga na dno pekača i preko njega posipati marinirane šampinjone. Peći 25-30 minuta na 180 stepeni.
Šampinjone lagano umiješati sa krompirom i začiniti dresingom od maslinovog ulja, limunovog soka, senfa, soli i bibera. Peršun sitno nasjeckati te dodati i njega, ukrasiti istićima bosiljka.
Po želji se može dodati feta sir, mozzarela, svježe sezonsko povrće...