Pages - Menu

BLAGDANSKI RECEPTI

DODATNO

ponedjeljak, listopada 28, 2013

Pita Tikvenica - Prava Bosanska :)

Sastojci:
za jufku:
-500 gr brašna za pite i kolače
-malo soli
-malčice ulja
-malo mlake vode za potkuhati
za fil:
- 1 kom mlada tikva
-3 kom jaja
-500 gr mladog sira (onog za pite)
-250 gr pavlake
-1 skoro pa puna kašika soli
-malo bibera
- malo ulja za podmazati tepsiju i pomastiti pitu odozgo
Priprema:
Tikvu prepoloviti, kašikom izvaditi ovo sve sa košpicama. Isjeći na kriške, pa onda oguliti.
U zdjelu staviti brašno, dodati so, malo ulja i zakuhati sa mlakom vodom. Dobro izraditi rukama i prebaciti na brašnom posutu podlogu i izraditi tijesto, pazeći da ne bude pretvrdo.
Od tijesta oblikovati valjak i napraviti 5-6 malih loptica.
Svaku lopticu pobrašniti pa razvaljati na debljinu kao za picu i staviti na krpu. Premazati odozgo malo uljem i ostaviti da malo odmori.
Za to vrijeme tikvu isjeckati. Može se izrendati na rende ili isjeckati.
Tikvu posoliti, dodati sir, biber, pavlaku, jaja.
Sve izjednačiti rukom. Probati da li je slano.
Jufku prebaciti na stolnjak i lagano je povlačiti rukama i potom razviti oklagijom,  pazeći da pri tom ne pukne. Ako i pukne, nema veze, paziti da na  taj dio ne stavite tikve jer će iscuriti prilikom pečenja. Poredati uz dužinu jufike.
Mogu se praviti mali zvrkovi ili od jufke napraviti jedan veliki. Otkinuti krajeve jufke (jer bude predebelo kad se ispeče) i zarolati uz pomoć stolnjaka.Sve može proći i bez stoljnjaka. :)
Samo zarolati u zvrk. Pažljivo da ne pukne.
Redati u uljem podmazan pleh. I tako redom dokse  ne potroši sve.
Kad sve složi - malo odozgo premazati uljem.
Pitu peči na 250 C. Ugrijati rernu i ubaciti nekih 15 minuta dole, onda dići na srednju rešetku da se odozgo zapeče.
Kad je pečena otkinuti jedan komadić da se provjeri je li slana. Ako je preslana, onda u šerpicu staviti malo mlijeka i putera i kad provri preliti pitu, tako "ubije" slanoću. Ako je neslana - onda u tu "pomastu" dodati malo soli, ali samo malo.
Pitu tikvenicu služiti sa jogurtom, ili je premazati pavlakom.