Sastojci:
Za njoke:
-500 g krompira
-50 g maslaca
-1 jaje
-1 žumance
-300 g Pšeničnog brašna tip 400
-1 kašićica soli
Za umak:
20 g maslaca
-2 čehna bjelog luka
-100 ml vrhnja za kuhanje
-so, biber
-250 g Zamrznutog špinata
-150 g mascarponea
-60 g naribanog sira parmezana
Priprema:
Njoke:
Krompir skuhati u ljusci, oguliti i ispasirati dok je još topao.
Dodati mu maslac, malo ohladiti te dodati jaje, žumanjce, brašno, so i umijesiti glatko tijesto.
Na pobrašnjenoj dasci oblikovati male rolice, a zatim narezati i oblikovati njoke.
Skuhati ih u većoj količini slane kipuće vode. Kad isplivaju procijediti, ispratii poslužiti uz umak ili kao prilog jelu.
Za umak:
Na tavi otopiti maslac, dodati protisnuti bijeli luk i promiješati.
Zaliti vrhnjem i pustiti da prokuha. Dodati so, biber, špinat i pirjati dok se ne otopi uz povremeno miješanje.
Umiješati mascarpone i pola količine parmezana.
Dobiveni umak preliti preko njoka. Posuti preostalim parmezanom i poslužiti.
Njoke se mogu rezati u valjke, okrugle ili pomoću ribeža oblikovati na "starinski" način.