Pages - Menu

BLAGDANSKI RECEPTI

DODATNO

petak, srpnja 11, 2014

Bosanski lokum

Sastojci:
-1 kg brašna
-250 g putera omekšalog na sobnoj temperaturi
-2 dcl pavlake
-2 dcl ulja
-5 supenih kašika šećera
-100 g kokosovog brašna
-1 čajna kašičica praška za pecivo
-3 supene kašike šećera u prahu za posipanje
Priprema:
Pomiješati pavlaku i ulje, dodatI puter i šećer, te dobro izmiješati mikserom...
Dodate kokosovo brašno (ko voli, moj Gogo ne voli :( ) i pola kilograma brašna koje se pomiješalo sa praškom za pecivo...
Dodavati postepeno ostatak brašna, ne više od kilogram ukupno... da se dobijete čvrsto suho tijesto
Podijeliti tijesto na 8 lopti veličine šake
Jednu po jednu loptu oblikovati kao zmiju i izravnati da dobijete tanak pravougaonik... od svakog pravogonika nožem izrezati jednake dijelove da se od svake lopte dobije po 13 komada...
Svaki komadić uvaljati rukama u kuglu, valjati kao plastelin i oblikovati lokume otprilike poput ćevapa, širine jednog prsta, dužine oko 3 cm
Na tepsijU staviti papir za pečenje i premazati ga kistom umočenim u ulje
Redati lokume sa pola cm razmaka, može i malo manji razmak
Peći 20 minuta na 200 st. Celzijusa... kada počnu lagano da gube bijelu boju, pričekati par minuta i vaditi
Tople ih uvaljati u šećer u prahu i redati u kutiju u kojoj će se čuvati (plastičnu ili metalnu)
Ne sadrži jaja i mlijeko, pa mogu dugo stajati i odlični su uz kafu i čaj.