Pages - Menu

BLAGDANSKI RECEPTI

DODATNO

nedjelja, ožujka 16, 2014

Bosanska Bamija

Sastojci:
- 1 kg teletine isjeckane na sitnije kocke
-ulje za pržnje
-3 male kašike soli
-1/2 male kašike bibera
-1 mala kašika crvene paprike
-2 čaše vruće vode
-8 češnjeva sitno sjeckanog bijelog luka
-2 kašike paradaiz paste
-7 paradaiza isjeckanih na kocke
-1/4 kašičice limuntoze
-1 kg svježe bamije
-2 čaše vruće vode

Priprema:
Meso dinstati na malo ulja dok ne nestane vode od mesa. Kad nestane vode od mesa dodati 2 čaše vruće vode ,so, biber i crvenu papriku i kuhati oko 25 minuta dok ne nestane vode.
Dok se kuha meso očistiti bamiju tako što  se skinu peteljke bamije.Odrezati ih toliko da se vide šupljine u bamiji, oprati je i ostaviti na stranu. Ako je bamija veća može se podijeliti na dva dijela.
Kada iz mesa nestane vode dodati bijeli luk ,nakratko propržiti, zatim dodati paradaiz pasto, opet na kratko propržiti i onda dodati paradajz izrezan na kockice i limuntos. Dinstati desetak minuta, po potrebi dodati još soli i bibera.
Dodati 2 čase vode i kada prokuha dodati bamiju.Kada bamija počne da kuha poklopiti i smanjiti na srednju temperaturu i kuhati oko 45 minuta uz povremeno lagano miješanje pazeći da se bamija ne raspadne.