Sastojci:
-250 g svježeg špinata,
-so,
-250 g ricotta sira,
-ribani muškatni oraščić,
1 jaje, 1 žumance,
-100 g ribanog parmezana,
-175 g brašna,
-2-3 kašike maslinovog ulja,
-3 kašike maslaca
Priprema:
Operati špinat i blanširati ga 2-3 minute u slanoj ključaloj vodi. Preliti hladnom vodom, dobro ocijediti i sitno isjeckati. Mutiti ricottu, so, muškatni oraščić, jaje, žumance, parmezan i špinat dok ne dobijete finu kremu. Može se upotrijebiti i električni mikser. Sipati kutljačom brašno, malo pomalo dok se ne dobije mekano tijesto. Na pobrašnjenoj radnoj ploči razvaljajti rukom dio po dio tijesta na okrugle trake debljine 1.5 cm. Rezati njoke dužine 1 - 2 cm. Ako se želi, može se malo pritisnuti svaka njoka viljuškom.
Stavljajti njoke u dosta ključale slane vode, a pjenu skidati. Smanjiti temperaturu i kuhati oko 3 minute. Skuhane njoke vaditi šupljikavom kašikom ili cjediljkom. Posuti ih sa malo maslinovog ulja i ohladiti.
Rastopiti maslac u tavi, dodati njoke i prepržiti ih na maslacu 2-3 minute. Servirati posute parmezanom i dekorirane listovima špinata.