Pages - Menu

BLAGDANSKI RECEPTI

DODATNO

četvrtak, studenoga 28, 2013

Palenta sa gljivama

Za pripremu ovog jela treba odpirlike oko 40 min, a recept je za 8 osoba ako će biti toplo predjelo :)
Sastojci:
-350 g šampinjona
-150 g palente
-60 g putera
-4 kašike ulja
-2 čehna češnjaka
-4 kašike nasjeckanog peršuna
-1 kašićica svježeg origana ili pola kašićice suhog
-2 kašićice limunovog soka
-3 kašićice Vegete

Za umak od paradjza;
 -800 g Pelata P
-1 glavica luka
-1 čehno češnjaka
-100 ml bijelog vina
-2 kašike eulja
-1 kašika šećera
-2 kašike Vegete
Priprema
U 800 ml kipuće vode staviti 2 kašike Vegete, a zatim usuti palentu i kuhati na laganoj vatri uz neprestano miješanje 2-3 minute. Palentu uliti u namašćen okrugli kalup promjera 20 cm. Ostaviti je neka se hladi najmanje 20 minuta.
Za to vrijeme pripremiti umak od paradjza. Na ulju pirjajti sitno nasjeckani luk dok ne omekša. Dodati sitno nasjeckani češnjak, kratko propirjati, zaliti bijelim vinom i pustiti da kipi dok tekućina ne ispari.
Zatim staviti pelate očišćene od sjemenki i narezane na kockice. Nakon nekoliko minuta dodati šećer i Vegetu. Pirjajti oko 20 minuta.
U tavi na umjerenoj vatri zagrijati 10 g putera i 2 kašike ulja. Staviti očišćene i na četvrtine narezane šampinjone, preliti ih limunovim sokom i kratko pirjati. Dodati sitno nasjeckani češnjak, origano i kašićicu Vegete pa pirjati dok tekućina ne ispari. Na kraju umiješati svježe nasjeckani peršun.
Palentu izvaditi na dasku i narezati 8 kriški. Popeći ih na preostalom maslacu i ulju s obiju strana do zlatnosmeđe boje.
Posluživanje
Na tople tanjure složiti kriške palente, preliti ih umakom od paradjza, a na njega staviti gljive. Poslužiti kao toplo predjelo.