Pages - Menu

BLAGDANSKI RECEPTI

DODATNO

utorak, studenoga 05, 2013

Kolač sa Ledenim Kvascem

Sastojci:
Kore:
600 g brašna
1 ledeni kvasac
50 g masti
2 jajetaa
200 g kisele pavlake
200 g prah šećera
Fil:
1 l mlijeka
80 g oštrog brašna
200 g šećera
200 g čokolade
250 g maslaca/margarina
Priprema:
Ledeni kvasac prosijati sa brašnom. Viljuškom umutiti jaja, pavlaku i mast, pa dodati ostale sastojke i zamijesiti glatko tijesto. Podijeliti na četiri, pet ili šest dijelova i razviti kore veličine pleha koje se peku na prevrnutoj strani oko 8 minuta na 180 stepeni na papiru za pečenje. Kore moraju ostati svijetle.
Fil:
Istopiti šećer na laganoj vatri, pazeći da ne izgori. Skloniti sa vatre i zaliti sa 0,8 dl mlijeka i kuhati dok se sav šećer ne otopi. U ostatku mlijeka razmutiti brašno i zakuhati u karamelisanom mlijeku. Skuhati kao puding uz neprestano miješanje. U vruće dodati izlomljenu čokoladu i maslac/margarin, dobro izmješati da se sjedini i vrućim filom filovati kore. Preko staviti veću tacnu i opteretiti nečim. (sa kradljivac recepata - blog)