Pages - Menu

BLAGDANSKI RECEPTI

DODATNO

petak, kolovoza 09, 2013

Sarajevska Teleća Čorba

Ovaj recept za čorbu je nastao u kombinaciji više recepata, a gospođi čiji je recept, je muž komentirao:"bolja je nego kafanska":)  
Sastojci 
-600 gr telećeg mesa
-1 glavica luka
-2-3 kašike ulja
-2 mrkve
-2 krompira
-biber u zrnu
-2-3lista lovora
-so
-2 kašike brašna
-malo aleve paprike
-2 žumanca
-200 ml kisele pavlake
-svjež peršun
-sok od limuna
Priprema:
Isjeckati sitno luk pa ga izdinstati u u dubljem loncu u kojem smo zagrijali ulje sipati ulje. Dodati meso sjeckano na kockice, promješati i ostaviti da se malo dinsta. Sipati 2 l vode. Staviti biber u zrnu, lovorov list, na kockice sjeckanu mrkvu i krompir, smanjiti temperaturu, posoliti, poklopiti i kuhati sve dok povrće i meso ne omekšaju. U posebnom lončiću izmješati brašno, alevu papriku i malo vode, tako da nema grudvica, pa to dodati u čorbu. Opet kuhati dok ne provri. 2 žumanca viljuškom umutiti i dodati kiselu pavlaku, pa dobro sve promješati. Vrijuću čorbu skloniti sa ringle, pa je polako kutljačom sipati u smjesu od žumanaca i pavlake stalno mješajući viljuškom. Sipati dvije-tri kutljače. Dobro promješati, pa opet jednom po jednom kutljačom vraćati smjesu u lonac. Polako promješati i poklopiti. Služiti sa limunovim sokom i svježim peršunom.
Recept je preuzet od pomenute gđe i isproban sa coolinarica.com.