Pages - Menu

BLAGDANSKI RECEPTI

DODATNO

ponedjeljak, prosinca 24, 2012

Sendviči sa bijelim lukom i parmezanom

Sastojci 
-1 francuska kifla ili obični manji hljeb  
-200 ml maslinovog ulja  
-1 kašika sitno isitnjenog bijelog luka  
-150 gr krem sira
-1 kašićica origana  
-1 kašićica sušenog bosiljka  
-1 kašika sitno isjeckanog svježeg peršuna  
-prstohvat soli
-malo samljevenog bibera  
-50 gr svježe narendanog parmezana 
Priprema
Zagrijemo gornji dio rerne.
Obložimo tepsiju sa aluminijskom folijom, ili papirom za pečenje.
Sipamo u šerpicu jednu kašiku maslinovog ulja i na tihoj temperaturi propržimo bijeli luk, samo toliko da počne da miriše.
Francusku kiflu isjećemo po volji, manje šnite su ljepše za goste.
U jednoj osrednjoj činiji izmiješamo sve zajedno, krem sir, bijeli luk, origano, bosiljak, peršun, so i biber, i dodamo malo više od pola ulja u smjesu da ne bude glatka smjesa. Svako parče hljeba premažemo smjesom, pospemo parmezanom i prelijemo ostatkom maslinovog ulja.
Pećemo ispod gornjeg grijača između 3 i 5 minuta ili dok sir počne da se topi i postane zlatno žute boje.
Pazite, moze vrlo lako izgoriti.
Ovo može biti lagana večera uz jogurt, ili samo sa paradajz salatom i pivom.