Samo najbolji, odabrani recepti!!!

srijeda, prosinca 31, 2014

Muffini sa Tunom i Maslinama

Sastojci:
300 g bijelog brašna
1 prašak za pecivo
1 kafena kašičica soli
2 konzerve komada tune
1 mala pavlaka
1/2 bočice malog jogurta
5 kašika maslinovog ulja
2 cijela jajeta
50 g kapara ili crnih maslina

Priprema:
Uzmite veliku posudu i umutite prvo bjelanca, dok se ne pretvore u snijeg, a zatim dodajte jedno po jedno žumance i mutite polako da ne biste uništili sve mjehuriće iz snijega od bjelanaca. Dodajte ulje i sve polako umutite dok ne dobijete jedinstvenu smjesu. U posebnoj posudi pomješajte brašno sa praškom za pecivo, dobro izmješajte. Polako suhu masu dodajte u činiju sa umućenim jajima, kašiku po kašiku i sve vrijeme mješajte, a zatim dodajte tunu koju ste prethodno dobro ocjedili od ulja. Mutite polako, ali da se sve dobro umiješa. Potom dodajte pavlaku i jogurt i na kraju kapar ili masline. Zagrijte rernu na 200 stepeni i pecite mafine oko 20 minuta ili dok ne porumene.
Izvor: http://zena.blic.rs
Više »

utorak, prosinca 30, 2014

Slani Rolat sa Špinatom i Sirom

Sastojci:
polovina pakovanja kora za pitu,
2 jajeta,
100 g starijeg sira,
1 čaša kisele pavlake,
50 ml ulja,
100 g šunke,
3 kašike ajvara,
pola veze špinata
Za premazivanje:
čaša kisele pavlake,
50 g kačkavalja
Priprema:
Špinat, sitno je isjeckajte i propržite na malo ulja. Sklonite s vatre i posolite. Sjedinite jaja, ulje, izgnječen sir i pola čaše kisele pavlake. Kore slažite u pleh od rerne i svaku filujte pripremljenom smjesom dok sve ne utrošite. Na svaku drugu koru preko fila rasporedite po malo blitve. Pecite 10 minuta na 200 stepeni. Zapečenu pitu izvadite iz rerne i stavite je na mokru krpu da odstoji 20 minuta.
Sjedinite pola čaše kisele pavlake, ajvar i rendani kačkavalj, pa time premažite pitu, a preko stavite isjeckanu šunku. Uz pomoć krpe uvijte je u rolat i premažite ga preostalom pavlakom. Gotov rolat obilno pospite rendanim kačkavaljem.
Izvor: http://zena.blic.rs/
Više »

ponedjeljak, prosinca 29, 2014

Mljeveno Meso u Sosu od Jogurta - Savršeno

Sastojci:
1 praziluk
1/2 kg mljevenog mesa po želji
1,5 kg krompira
4 mrkve
1/2 l jogurta
1/2 l mlijeka
4 kašike brašna
so
biber
suhi začin
peršunov list
origano
40 g parmezana
ulje
margarin

Priprema:
Krompir i mrkvu isjecite na kockice i stavite u posoljenu vodu da se kuha. Za to vrijeme sitno isjecite praziluk i prodinstajte ga na ulju, pa kada omekša dodajte mu mljeveno meso, ulijte malo vode i ostavite da se dinsta dok voda ne ispari i meso ne bude gotovo. Kada je meso gotovo, posolite ga, pobiberite, dodajte začin i malo origana. Zatim procjedite povrće i pomješajte ga sa mesom. Na malo ulja upržite brašno, postepeno dodajte mlijeko i brzo mješajte da se razmuti. Dodajte na kraju jogurt, posolite i pobiberite. Tepsiju namažite margarinom, stavite povrće sa mesom, prelijte ga sosom od jogurta i promješajte. Odozgo pospite parmezanom i peršunovim listom i stavite na 200 stepeni da se zapeče.
Izvor: http://zena.blic.rs/
Više »

nedjelja, prosinca 28, 2014

Marinirani But

Marinirani but sokom limuna i narandže sa puni začina, sočno parče mesa na vašoj trpezi. Na ovaj način marinirano meso je sočno i mekano.
Sastojci:
meso od buta u komadu, 1kg
sok od jednog limuna
sok od jedne narandže
aleva paprika, korijandder, majčina dušica,
2 lovorova lista, 1 ljuta sveža papričica
3 čehna bijelog luka
1 glavica crnog luka
1 veza peršuna
50ml maslinovog ulja
1 kašika suvog začina
1 kašikica soli

Priprema:
Pomiješati maslinovo ulje i začine. Crni luk isjeći na listiće a bijeli luk izgnječiti. Korijander izgnječiti u avanu ili kašikom. Dodati smjesi maslinovog ulja i začina - korijander i bijeli luk, dodati suhi začin i so, pa dodati isječenu papričicu i na kraju sokove od limuna i narandže. Meso staviti u vatrostalnu posudu pa preliti sa ovim sastavom. Sa strane staviti lovorov list pa prekriti folijom i ostaviti preko noći u frižideru.
Sutradan ugrijati rernu na 180 stepeni i peći sat vremena. Pola sata sa folijom pa skinuti da se zapeče.
Pečen but prohladiti 10 minuta pa ga isjeći i poslužiti.

Više »

Pečeni But sa Kestenima i Pistacijama uz Okruglice od Sira i Prilog od Crvenog Kupusa

Sastojci:
1 but (oko 2-3 kg)
so
biber
50 g maslaca
malo muškatnog oraščića
1 kašika nasjeckanog peršuna
nekoliko grančica timijana
par grančica ruzmarina
300 g kuhanog očišćenog kestena
80 g oguljenih pistacija
300 g očišćene buče
30 ml konjaka
50 ml maslinovog ulja
50 g Pancete
100 g luka
100 g šampinjona
200 g Pancete  narezane
80 ml crnog vina
1 jaje
1 kašika Vegete
Za prilog od crvenog kupusa:
80 g ljubičastog luka
25 g maslaca
700 g crvenog kupusa
50 g Meda Podravka
2 zvjezdasta anisa
30 ml vinskog octa
sok jedne naranče
60 ml vina (Prošeka)
so
Za okruglice od sira: 
300 g svježeg kravljeg sira
300 g tost kruha
so
biber
2 jajeta
malo muškatnog oraščića
1 kašika nasjeckanog peršuna
80 g maslaca
Priprema:
But očistite od kože, suvišne masnoće te ga odkostite. Dobro ga posolite, pobiberite i ostavite da odstoji u frižideru nekoliko sati.
Tako marinirani odležani but nožem pažljivo raširite u veliki “odrezak. Izrežite ga u oblik pravougaonika kako bi ga mogli lagano zarolati u roladu, a višak mesa sačuvajte. Po potrebi odrezak lagano i potucite.
Očišćeni but narežite na komade, stavite u lim za pečenje, zalijte konjakom i maslinovim uljem, pobiberite, prekrijte papirom za pečenje i pecite u rerni zagrijanoj na 170 °C oko 35 minuta.
Pancetu narežite na sitne kockice, a šampinjone na listiće. U tavici na malo maslinovog ulja lagano popržite pancetu.
Dodajte šampinjone, pržite dok tekućina koju puste šampinjoni ne ispari i uklonite s vatre.
Višak mesa koji vam je ostao od oblikovanja odreska pospite Vegetom, promiješajte i stavite u električnu sjeckalicu.
Dodajte sitno nasjeckani peršun, ruzmarin i timijan, omekšali maslac, jaje, malo naribanog muškatnog oraščića i sve zajedno dobro usitnite.
Pečenu buču dobro propasirajte i pomiješajte s 1/3 mljevenog mesa, a u ostatak mesa umiješajte kestene i pistacije.
Na veći komad papira za pečenje posložite kriške pancete tako da se lagano preklapaju kako bi poslužile kao podloga za meso.
Po panceti u tankom sloju premažite pripremljeni pire od buče, a po njemu rasporedite popečenu pancetu s lukom.
Zatim na to položite rastvoreni but, a po njemu nanesite fil od kestena.
Pomoću papira za pečenje zarolajte meso u roladu, dobro ga zamotajte i prebacite u lim za pečenje. Pecite na 170 °C 40 minuta, a zatim pojačajte na 190 °C i pecite još 10-ak minuta.
Za to vrijeme pripremite prilog. Luk narežite i popecite na zagrijanom maslacu, dodajte narezani crveni kupus koji ste prethodno posolili, pomiješali s medom, zvjezdastim anisom, sokom od naranče, vinskim sirćetom i marinirali nekoliko sati.
Kupus dinstajte na laganoj vatri dok ne omekša, podlijte vinom, promiješajte i ostavite na toplom do posluživanja.
Kriške tosta (bijeli dio) narežite na kockice, dodajte svježi sir, maslac sobne temperature, jaja, peršun, malo muškatnog oraščića, so i biber te sve dobro promiješajte. Od dobivene smjese oblikujte kuglice i skuhajte ih u kipućoj slanoj vodi (10 minuta).
Soku od pečenja dodajte crno vino i pustite da ukuha.


Više »

nedjelja, prosinca 21, 2014

Čokoladna Gnijezda

Sastojci:
200gr šećera
100gr čokolade za kuhanje
100gr margarina
300gr mljevenog keksa
200gr kokosa
2dl vode
150 gr eurokrema

Priprema:
U šerpicu staviti vodu i šećer pa kuhati dok ne provri. Čim provri skloniti sa ringle i dodati margarin i na parčiće lomljenu čokoladu. Kašikom miješati sve dok se ne rastope margarin i čokolada. Dodati onda mljeveni keks i 100 gr kokosa ( drugih 100 gr vam trebaju za valjanje formiranih gnijezda). Dobro izmiješati da se sastojci lijepo sjedine, pa onda ručno praviti gnijezda, po sredini napraviti malo ulegnuće.  Uvaljati svako gnijezdo u kokos, a u ulegnuće dodati po kašičicu eurokrema ili iscijediti pomoću vrećice za ljepši izgled. Ostaviti da se stegne.


Više »

Marinirani But

Marinirani but sokom limuna i narandže sa puno začina, je sočno parče mesa na vašoj trpezi. Na ovaj način marinirano meso je sočno i mekano.
Sastojci:
meso od buta u komadu, 1kg
sok od jednog limuna
sok od jedne narandže
aleva paprika, korijandder, majčina dušica,
2 lovorova lista, 1 ljuta svježa papričica
3 čehna bijelog luka
1 glavica crnog luka
1 veza peršuna
50 ml maslinovog ulja
1 kašika suhog začina
1 kašikica soli

Priprema:
Pomiješati maslinovo ulje i začine. Crni luk isjeći na listiće a bijeli luk izgnječiti. Korijader izgnječiti u avanu ili kašikom. Dodati smjesi maslinovog ulja i začina korijander i bijeli luk, dodati suh začin i so, pa dodati isječenu papričicu i na kraju sokove od limuna i narandže. Meso staviti u vatrostalnu posudu pa preliti sa ovim sastavom. Sa strane staviti lovorov list pa prekriti folijom i ostaviti preko noći u frižideru.
Sutradan ugrijati rernu na 180 stepeni i peći sat vremena. Pola sata sa folijom pa skinuti da se zapeče.
Pečen but prohladiti 10 minuta pa ga isjeći i poslužiti.
Izvor: http://domacirecepti.net/
Više »

nedjelja, prosinca 14, 2014

Božićni Panj

Evo jednog tradicionalnog recepta za blagdanski slatkiš, roladu u obliku panja ili debla.
Sastojci:
Za kremu:
30 dag tamne čokolade za kuhanje
30 dag mliječne čokolade
5 dl slatkog vrhnja
Za tijesto
12 dag brašna
11 dag šećera
 5 jaja
rum (po želji)
Za ukras
listići, kovrčice i štapići čokolade
1 kašika krupno sjeckanih lješnjaka
kakao u prahu

Priprema:
Kremu pripremite dan ranije: čokoladu izlomite. Slatko vrhnje razdijelite u dvije posude, pustite da kuha minutu na jakoj vatri, miješajte i uklonite s vatre.
U jednu posudu s prokuhanim vrhnjem dodajte čokladu za kuhanje, a u drugu posudu dodajte mliječnu čokoladu. Miješajte dok se čokolade ne otope i dok ne dobijete glatku smjesu. Pokrijte i pustite da se hladi u hladnjaku preko noći (12 sati).
Pripremite tijesto: žumanca i 7 dag šećera izradite u pjenastu, svijetlu smjesu. Dodavajte prosijano brašno i neprestano miješajte pazeći da se ne stvore grudice. Od bjelanaca i preostalog šećera istucite snijeg i umiješajte ga u smjesu od žumanaca.

Niski kalup, rubova 30x40 cm pokrijte papirom za pečenje, prethodno namočenim i ocijeđenim. Smjesu izlijte u lim, poravnajte površinu i pecite 20 minuta na 180 stupnjeva, tako da ostane svijetle boje.
Kremu s čokoladom za kuhanje izvadite iz hladnjaka i ostavite na sobnoj temperaturi. u Pečeni biskvit preokrenite na čisti i suhi list papira za pečenje, odvojite papir na kojem se biskvit pekao. Poravnajte rubove biskvita i zarolajte ga, pustite da se ohladi.
Odmotajte biskvit, premažite ga s malo ruma, a potom kremom od čokolade za kuhanje. Ponovno zarolajte biskvit, umotajte u aluminijsku foliju i pustite da odstoji u hladnjaku 2 sata.

Ukrasite deblo: kremu od mliječne čokolade ostavite na sobnoj temperaturi. Zarolani biskvit izvadite iz aluminijske folije, premažite kremom od mliječne čokolade tako da ga potpuno pokrije. Rubove poravnajte nožem, pospite krupno sjeckanim lješnjacima, čokoladnim ukrasima i kakaom.
Više »

Trokutići sa Špinatom i Feta Sirom

Sastojci za 12:
500 g tijesta za savijače
500 g  špinata
150 g feta sira
1 režanj bijelog luka
1 jaje
svježe mljeveni biber
so
ulje maslinovo

Priprema:
1 Špinat očistite, operite i dobro ocijedite od vode. Pržite ga na malo maslinovog ulja dok ne uvene. Ako se radi o smrznutom špinatu, koristite samo 250 g i dinstajte ga na malo maslinovog ulja dok suvišna voda ne ispari.
2 Skinite s vatre pa dodajte sitno nasjeckani bijeli luk i feta sir narezan na kockice. Dobro promiješajte pa u smjesu umiješajte jaje  pobiberite i posolite.
3 Lisnato tijesto razvaljajte na debljinu 3-5 mm i izrežite ga na kocke. Na svaku kocku stavite malo smjese pa ju preklopite i rubove učvrstite viljuškom.
4 Složite trokutiće na lim na koji ste stavili papir za pečenje i pecite 15-20 min na 200°C.
Više »

Pečeni But - za Božićni ručak

Sastojci:
2,5 kg svinjskog buta sa kožurom
so, biber
2 kašike meda
10-12 karanfilića
2 kašike jakog senfa
narandža

Priprema:
1. Rernu zagrijati na 200 stepeni. Svinjsko meso oprati i osušiti u kuhinjskoj krpi. Kožuru unakrst zasjeći. Meso natrljati solju i biberom.
2. Pečenje npuniti karanfilićima i peći u rerni oko 150 minuta. Poslije 30 minuta preliti sa malo vrele vode. U toku pečenja, meso više puta prelivati sokom od pečenja.
3. Pomiješati senf sa medom. U toku poslednjih 20 minuta pečenja, meso više puta premazivati ovom mješavinom. Prije nego što počnete da siječete meso, ostavite ga da se odmori najmanje 15 minuta.
4. Narandžu oprati, obrisati i isjeći na kriške. Pečenje služiti sa kriškama narandže i po želji servirati sa salatom od svježeg ili kiselog kupusa, te pečenim krompirom.
Više »

Domaći Eurokrem - Savršen

Obradujte svoje najmilije ovim najslađim namazom!!!
Sastojci:
150 ml. vode
300 gr. šećera
2 vanilijina šećera
200 gr. putera
200 gr. mlijeka u prahu
100 gr. čokolade
100 gr. bijele čokolade

Priprema:
U posudu staviti vodu, šećer i vanilijin šećer. Sve zajedno zagrijati dok se šećer ne otopi.
Dodati bijelu čokoladu i miješati dok se ne istopi. Čim proključa skloniti sa šporeta i ostaviti da se prohladi. U to umješati puter i mlijeko u prahu. Dobro izmiješati pa podijeliti na dva dijela.
Na pari otopiti tamnu čokoladu pa dodati u jedan dio, a drugi dio ostaviti bijel.
U teglu kašikom dodavati tamnu pa bijelu smjesu ili u isto vrijeme sipati obje smjese pa poklopiti teglu.

dnevno.rs

Više »

srijeda, prosinca 10, 2014

Starinske Vanilice

Sastojci:
200 g. masti
5 kašika šećera
1 jaje
1 žumance
1 kašikica vanila ekstrakta ili 1 vanilijin šećer
ribana korica jednog limuna
4 kašike mljevenih oraha
4 kašike mlijeka
400 - 420 g. brašna
pekmez za filovanje

Priprema:
Pjenasto umutiti mast i šećer, dodati jaje i žumance, sjediniti, dodavati postepeno ostale sastojke lagano mešajući, na kraju dodati brašno. Umutiti glatko tijesto i ostaviti ga umotano u najlon foliju najmanje pola sata u frižider.
Na brašnom posutoj površini razviti tanko tijesto, najviše 3 mm. debljine, kalupčićem ili čašicom vaditi vanilice. Ako vadite čašicom umočite je povremeno u brašno da se ne ljepi tijesto.
Peći u prethodno zagrijanoj rerni na 180 stepeni oko 15 minuta, zavisi od rerne, da vanilice ostanu svjetle.
Vanilice su jako prhke dok su vrele, najbolje bi bilo da se ostave da se ohlade bar dvije, tri minute da se prohlade pa ih onda pažljivo vadite.
Dobije se oko 40 filovanih vanilica.
Izvor: http://www.maminajela.com/
Više »

Sočni Pileći Bataci u Umaku

Sastojci:
40 dag “tvrđe” tjestenine
pileći bataci i bijelo meso
1 luk
1/2 tikvice
4-5 tankih kriški suhog vrata
4 kašike kiselog vrhnja
2 kašike gustina
vegeta, so, biber
Priprema:
Batake posoliti i pržiti na ulju sa svih strana dok se ne za zlate.
Dodati nasjeckani luk i tikvicu, kratko prodinstati s mesom, pa politi sa cca 2 dl vode. Povegetiti i pabiberiti pa uz povremeno dolijevanje vode dinstati oko 40 min.
U posudici razmutiti vrhnje sa malo vode i gustina, pa to uliti mesu. Još kratko prodinstati. Dodati sitno kosani peršun.
Poslužiti uz kuhanu tjesteninu i miješanu salatu.
Izvor: http://recipeci.com/

Više »

utorak, prosinca 09, 2014

Brza Savijača s Mesom - Jednostavan 'Burek'

Sastojci:
pakovanje gotovih tankih kora za savijače
Fil 1:
3 bjelanceta
2,5 dl jogurta
2,5 dl kiselog vrhnja
2 dl ulja
1/2 šoljice grisa (mjereno cca  70 g)
1/2 šoljice brašna
1 prašak za pecivo
Fil 2:
3 žumanceta
50 dag mljevenog mesa
2 luka
vegeta, so, biber


Priprema:
Za 1. fil miksajte bjelanca dok ne postanu čvrsta a potom postepeno dodajte i ostale sastojke. Ostavite da odstoji 30tak min. Tačno toliko vam treba da pripremite drugi fil.
Za drugi fil dinstajte 2 sitno sjeckana luka, dodajte meso i jako brzp popržite na naglo dok ne postane tamnije. Začiniti po ukusu, doliti šoljicu vode ili vina i dinstati dok sva tekućina ne ispari. Kada je gotovo dodati umučeno žumance.
Kako je najčešće u gotovim paovanjima po 12 kora, tako ćete dobiti 3 savijače. Dakle, uzima se za svaku savijaču po 4 kore. Svaka se kora premazuje sa po 4-5 kašika 1. fila a tek se zadnja posipapa i sa dinstanim mesom. Uviti oprezno u savijaču sa rubovima presavijenim prema unutra kako fil ne bi curio. Premjestiti na lim podmazan uljem ili papirom za pečenje sve tri savijače, premazati ih ostatkom bijele smjese, posipati susamom i peći oko 35 min na 200ºC dok lijepo ne porumeni.
Poslužiti narezano na komade uz jogurt koji odlično paše uz ovo jelo.
Izvor: http://recipeci.com/
Više »

ponedjeljak, prosinca 08, 2014

Medena Srca

Sastojci: (mjera je čaša od 2 dl)
1,5 čaša brašna
1 čaša šećera
1,5 čaša mlijeka
3 kašike ulja
5 kašike pekmeza od marelice
1 kašika sode bikarbone
1 kašika Tradicionalnih dodataka za medenjake Dr. Oetker
Za premaz: 5 kašika pekmeza od marelice + 10 dkg naribane čokolade za kuhanje
Za glazuru: 15 dkg tamne čokolade + 3 kašike ulja

Priprema:
Pomiješati u posudi sve suhe sastojke pa postepeno uz miksanje uliti mlijeko, ulje i pekmez. Dobivenu biskvitnu smjesu koja bi trebala prilično rijetka izliti u mjernu posudu radi lakšeg odvajanja na dva jednaka dijela. Trebali biste dobiti cca. 8 dl smjese.
U namašćen i pobrašnjen lim izliti polovicu smjese pa peći u rerni na 175°C 15 minuta. Izvaditi iz rerne pa odmah pažljivo premazati pekmezom i posipati ravnomjerno naribanom čokoladom. Izliti po tome drugi dio smjese pa vratiti u rernu i nastaviti peći još 30 min.
Pečeni kolač prohladiti, rezati kalupićem u obliku srca, umakati u čokoladnu glazuru i pustiti da se stvrdne. Ostatke nakon rezanja srca iskoristite tako da ih natrgate na sitne komadiće, polijete sa dvije kašike ruma pa radite male kuglice vlažnim rukama, uvaljate ih u čokoladu i po želji ukrasite ;)
Više »

nedjelja, prosinca 07, 2014

Brza Štrudla sa Makom

Sastojci:
150 g. maslaca ili margarina
2 dcl. mlijeka
2 kašike šećera
1 jaje
500 g. brašna
1 kesica suhog kvasca ,10 g.
fil 
250 g. maka
1 šolja od 2 dcl. mlijeka
1 šolja šećera
2 vanilijina šećera

Priprema:
Prvo pripremiti mak. Šećer, vanilijin šećer i mlijeko prokuhati pa preliti preko mljevenog maka. Ostaviti da se ohladi i da mak upije tečnost.
Ja nemam gdje da kupim svježi kvasac i uvijek koristim suhi. Ne stavljam ga direktno u tijesto nego ga prethodno razmutim u mlijeku i ostavim da naraste.
Dakle, u 2 dcl. mlakog mlijeka staviti kašikicu šećera i suhi kvasac, promješati i ostaviti desetak minuta da naraste.
Brasno, jaje, maslac, 2 kašike šećera i mlijeko sa kvascem, mikserom umutiti u glatko tijesto.
Podijeliti na dva dijela i odmah razvijati jufke, na 2, 3 mm. debljine i oko 30 cm. dužine. Moja tepsija je dužine 32 cm. Premazati makom, uvijte, gore premažite umućenim jajetom i odmah stavite da se peče.
Peći u prethodno zagrijanoj rerni na 180 stepeni oko 40 minuta.
Izvor: http://www.maminajela.com/
Više »

subota, prosinca 06, 2014

Musaka od Krompira i Mljevenog mesa

Sastojci:
1,5 kg krompira
50 dag mljevenog mesa
1 luk
2 dl soka odparadajza
kašika, dvije ketchupa
vegeta, so, biber
1/2 povrtne kocke za juhu
4 jajeta
4 kašike kiselog vrhnja
20 dag ribanog sira trapista
Priprema:
Skuhati krompir u ljusci, oguliti ga i narezati na tanje kriške.
Na ulju pržiti luk, dodati mljeveno meso pa uz miješanje pržiti dok ne posmeđi. Posoliti i začiniti po želji. Tada dodati paradajz i ketchup i oko 2 dl vode pa uz povremeno miješanje dinstati oko 20 min.
U manjoj posudi umutiti jaja i vrhnje, povegetiti ili posoliti.
U namašćenu vatrostalnu posudu slagati red krompira da prekrije dno, po njemu rasporediti malo smjese od jaja, rasporedti potom meso, posipati sirom pa ponovo složiti  deblji sloj krompira. Sve zaliti smjesom jaja i vrhnja, posipati sirom i peći u rerni na 200℃ oko 30 min dok ne poprimi zlaćanu boju.
U ovo jelo najbolje paše hladna zelena salata kristalka.
Više »

petak, prosinca 05, 2014

Linzeri - Božićni Cvejtići sa Vanilijom i Marmeladom

Sastocji:
35 dag brašna
18 dag margarina
1 cijelo jaje
1 žumanjce
20 dag šećera
vanilijin šećer (1 obični + 1 bourbon)
naribana korica polovice limuna
Priprema:
Od svih sastojaka umijesiti glatko tijesto. U početku miksati miserom sa spiralama a potom završiti rukom. Radnu površinu stalno posipavati brašnom kako se ne bi lijepilo.
Od tijesta oblikovati kuglu, omotati ju prozirnom folijom i pospremiti u frižider na 30-tak min.
Razvaljati tijesto na 4 mm debljine pa modulom izrezivati cvjetiće. Napraviti isti broj cvjetića bez rupe i sa rupom.
Stavljati ih na lim obložen papirom za pečenje u malim razmacima i peći u zagrijanoj rerni na 180℃ oko 10-15 min. (o vremenu pečenja ovisi koliko će tvrdi biti keksići. Ako ste ih razvaljali malo deblje bit će im potrebno 15 min, ako su tanki onda im je 10 min sasvim dovoljno)
Pečene kolačiće ohadite na limu pa ih hladne premazujte svojom omiljenom marmeladom i spajajte sa cvjetićima s rupicom.
Uvaljati ih u šećer u prahu i pospremiti u metalne kutije s poklopcem. Ovakvi kolačići znaju biti dosta tvrdi kad se ispeku pa tek stajanjem omekšaju)
Više »

četvrtak, prosinca 04, 2014

Polumjeseci - Kolači sa Orasima

Sastojci:
kora
150 g. maslaca ili margarina
150 g. šećera
150 g. mljevenih oraha
4 bjelanca
70 g. brašna
žuti dio
4 žumanca
150 g. šećera u prahu
fil
150 g. mljevenih oraha
1 dcl. mlijeka
150 g. šećera
70 g. maslaca ili margarina

Priprema:
Bjelanca umutiti u čvrst snijeg. Posebno umutiti maslac i šećer. Dodati umućena bjelanca, orahe i brašno i sve lagano ručno izmješati. Tepsiju srednje veličine namazati blago uljem i posuti brašnom, rasporediti smjesu i peći u prethodno zagrijanoj rerni na 180 stepeni oko 15 minuta.
Dok se kora peče umutiti žumanca i šećer mikserom najvećom brzinom, dok žumanca ne "pobjele". Na pečenu koru staviti umućena žumanca, smanjiti temperaturu na 100 stepeni, vratiti kolač u rernu i sušiti ga oko desetak minuta. Žumanca treba samo da se prosuše, nikako da se ispeku.
Pečeno ohladiti do sobne temperature.
za fil
Prokuhati na tihoj vatri mljevene orahe, šećer i mlijeko. Kuhati minut, dva. Ostaviti da se skroz ohladi pa umiksati maslac.
Rasporediti fil preko kolača, posuti mljevenim orasima i ostaviti na hladno mjesto da se dobro ohladi, najbolje preko noći.
Više »

srijeda, prosinca 03, 2014

Savijača od Višanja i Sira

Sastojci:
60 dag tankog tijesta za savijaču
60 dag svježeg kravljeg sira
45 dag višanja iz kompota (bez košpica)
4 kašike šećera
1 dl kiselog vrhnja
2  jajeta
2 kašike pšenične krupice
1 vanilin-šećer
ulje
šećer u prahu za posipanje
Priprema:
Izmiješajte dobro ocijeđeni sir, jaja i kiselo vrhnje, dodajte šećer, vanilin šećer, krupicu i 2 kašike ulja, pa sve zajedno izmiješajte u jednoličnu smjesu. Upotrijebite dvije kore za svako savijanje. Prvu koru poprskajte mlakom vodom i uljem, pa na nju stavite drugu koru, stavite fil od sira tako da dvije trećine kore bude prekriveno, po siru rasporedite višnje iz kompota, savijte u roladu i stavite u nauljeni lim. To ponavljajte dok ne potrošite i tijesto i fil. Sve dobro namažite uljem, stavite u zagrijanu rernu i na srednjoj vatri pecite oko 40 minuta. Pečenu savijaču prekrijte mokrim ubrusom i nakon 3 minute pošećerite i narežite na komade po želji.
Više »

nedjelja, studenoga 30, 2014

Teleće Šnicle u Sosu

Sastojci:
6 telećih šnicli
suhi začin i so
brašno
ulje
200 gr šampinjona
1 kašika pavlake i
1/2 kašičice senfa

Priprema:
Šnicle blago izlupati pa ih posoliti i posuti suvim začinom.  Svaku uviti u brašno pa na vrelom ulju propržiti sa obe stane, da fino porumene.
Uzeti širu šerpu pa poslagati ih i naliti vode.
Staviti šnicle da se dinstaju na laganoj vatri. Ne mešati ih nego prodrmati šerpu.
Posle pola sata dodati šampinjone isečene na sitne listiće i nastaviti dinstanje.
U toku dinstanja jednom ih okrenuti.
Na kraju, kad su omekanile i šampinjoni se skuhali, a voda isparila i napravio se sos dodajemo pavlaku i senf pa kašikom u sosu razbijamo pavlaku i drmamo šerpu.
Ako je pregusto uspite malo vode, a ako vam je prerijetko dodajte jednu kašiku brašna razmućenu sa malo vode, pa prokrčkajte još malo.
Teleće šnicle u sosu poslužite tople.
Više »

srijeda, studenoga 26, 2014

Super Salata sa Rižom i Tunjevinom

Sastojci:
900 g skuhane hladne riže
400 g ocjeđenih komada tunjevine
200 g smrznutog graška
1 crvena paprika babura
100 g crnih maslina bez košpica
1 kašika kapara
pola veze peršuna
4 kašike “light” majoneze
sok od 1 limuna
2 kašike maslinovog ulja
2 kašičice soli
listovi zelene salate za serviranje

Priprema: 
Rastresite tunjevinu i dodajte je u rižu. Grašak kuhajte 10 minuta u ključaloj vodi, pa ocjedite i dodajte riži. Papriku isjeckajte na sitne kockice, a masline na tanje kolutove. Peršun takođe sitno isjeckajte. Sve dodajte riži.
Pomješajte majonezu s limunovim sokom, solju i maslinovim uljem, pa dobro umješajte u salatu i poslužite na listovima zelene salate.
Ova salata je dobra za sve koji paze na liniju, a po želji možete dodati kuhana jaja, krastavce, paradajz, rukolu i bilo koji začin koji želite.

Izvor: http://www.b92.net/
Više »

ponedjeljak, studenoga 24, 2014

Brza Pita sa Lukom

Sastojci:
Za dizano tijesto:
30 dag brašna
1 suhi kvasac
2 kašikice soli
1 dl ulja
2,5 dl mlijeka
Za fil:
5 većih primjeraka luka
10 dag suhog mesa
2 jajeta
3 kašike kiselog vrhnja
10 dag sira trapista
vegeta, so, biber

Priprema:
Umijesiti dizano tijesto i razvaljati ga na veličinu velikog lima zapečenje.
Luk oguliti i nasjeći na režnjiće pa ga na malo ulja i par kašika vode pržiti dok ne omekša. Dodati i kratko poržiti nasjeckano suho meso.
Umutiti jaja i kiselo vrhnje. Začiniti po želji.
Na pripremljeno dizano tijesto rasporediti smjesu od luka, zaliti umakom od jaja i kiselog vrhnja, posipati ribanim sirom i peći u rerni na 200℃ 20-tak minuta.
Pečenu pitu isjeći na komade i poslužiti još vruću.
Više »

nedjelja, studenoga 23, 2014

Piletina Sa Povrćem - Nedeljni Ručak

Sastojci:
-4 kompilećih bataka
1 crvena roga paprika poveća
2 kom mrkve
1 korijen celera
3-4 kutljače gotove pileće supe
po želji so/vegeta,
mljeveni biber
malo sjeckanog lista peršuna

Priprema:
Uzeti veliku tavu, staviti malo ulja, jer će piletina pustiti svoju masnoću dovoljno.
Batake oprati, posušiti i začiniti sa solju/vegetom.
Na ugrijanu tavu staviti batake i pustiti ih da porumene.
Kad su porumenili sa obje strane, podlijte ih sa 2 kutljače pileće supe i smanjite vatru.
Zamjena za pileću supu može biti voda u koju ste dodali kocku za supu ili samo obična voda.
U slučaju da dodate običnu vodu, onda još malo posolite.
Ostavite da se to krčka i povremeno protresite tavu i okrećite komade piletine kako bi porumenilo sa svih strana.
Dok se ovo krčka, očistite mrkvu i isjecite je na kolutiće, ubaciti i korijen peršuna.
Papriku očistite od košpica i isijecite isto tako na tanke trakice.
Dodajte svo povrće u tavu i ostavite da se krčka sve zajedno. Dodajte preostalu pileću supu.
Provjerite da li je dovoljno slano, malo pobiberite i na kraju dodajte isjeckani peršun.
U ovom slučaju sam koristila zaledjeni peršun koji spremam na ovaj način.
Posluživanje
Ovako spremljena piletina se može servirati uz kuhan krompir, krompir pire, rižu isl.
Izvor: http://www.coolinarika.com/
Više »

srijeda, studenoga 19, 2014

Posne Pljeskavice sa Tikvicama

Sastojci:
2 tikvice (sitno narezane) 
2  jajeta  može zamjeniti da bi bile posne   (dodate još 2 kašike brašna) radi boljeg vezanja 
2-3 kašike brašna
So, vegeta 
1/2 kesice praška za pecivo 
Ulje za prženje



Priprema (40min.):
Tikvice narendati i dodati im malo soli. Ostaviti da odstoje 10 minuta, da bi otpustile vodu. U posebnoj posudi umutiti jaja i dodati iscjeđene tikvice. Dodati brašno, pecivo i začine. Kašikom uzimati masu, napraviti pljeskavice i pržiti na vrelom ulju. Pržene "pljeske" stavljati na papirnu salvetu da bi se ocjedio višak masnoće. 
Više »

Jednostavna Mesna Pita

Sastojci:
Za tijesto:
20 dag brašna
20 dag kiselog vrhnja
2 jajeta
1 dl mlake vode
2 kašikice praška za pecivo
3 kašike ulja
kašikica soli
Za mesni umak:
60 dag mljevenog mesa
1 luk
1 kašikica mljevene crvene paprike
vegeta, so, biber (po želji)
15 dag naribanog sira trapista (gouda ili neki slični)
Priprema:
Na malo ulja dinstati nasjeckani luk, dodati meso pa ga uz miješanje kratko prepržiti.
Začiniti po želji biberom, soli i vegetom, dodati mljevenu crvenu papriku, politi s malo vode i dinstati 15-tak minuta.
Na kraju umiješati polovicu ribanog sira.
Za tijesto mutiti jaja, dodati ulje i vrhnje pa postepeno dodavati brašno, vodu, so i prašak za pecivo. Miješati dok se ne dobije ujednačena glatka masa nešto gušća nego za palačinke.
Polovicu tijesta rasporediti po nauljenom i pobrašnjenom limu (ili vatrostalnoj posudi) pa staviti u zagrijanu rernu i peći na 180℃ na nekih 10-tak minuta. Izvaditi iz rerne, rasporediti mesni umak, preliti ostatkom tijesta, posipati ostatkom sira i vratiti u rernu da se zapeče do kraja i dok lijepo ne porumeni. (oko 25-30 min)
Poslužiti uz jogurt, vrhnje ili neku drugu salatu po želji.
Izvor: http://recipeci.com/
Više »

utorak, studenoga 18, 2014

Jednostavna Krompir Čorba

Sastojci:
3 - krompira
1 glavica crnog luka ili parče praziluka
1 mrkva
1 kašika brašna
pola kašike mljevene paprike
malo ljute papričice
biber, so
začini po želji
Priprema: 
Na ulju propržiti jednu malu glavicu crnog luka ili parče praziluka i 1 narendanu mrkvu. U to dodati na komadiće sjeckan krompir i 1 kašiku brašna i pola kašičice mljevene paprike. Sve promješati i naliti vodom. Kuhati dok se krompir ne skuha. Zaljutiti sa malo ljute papričice, dodati bibera, soli i začin od povrća.
Više »

nedjelja, studenoga 16, 2014

Cheesecake Torta sa Bijelom Čokoladom i Malinama

Sastojci:
Kora
200 g keksa (Petit Beure, Digestive.. )
malo šećera u prahu (po potrebi)
150 g rastopljenog maslaca
Krema
24 g šećera
300 g sira (krem + mascarpone)
malo korice limuna
1 kašika vanilinog ekstrakta
100 g bijele čokolade
350 ml slatkog vrhnja
4-5 listića želatine (malo vode)
300 g malina

Priprema:
Kora:
Sameljite kekse, izmiješajte sa šećerom u prahu i dodati rastopljeni maslac te sve zajedno promiješajte.
Uspite ih u kalup za tortu, rasporedite i utisnite u kalup.
Stavite u frižider da se stisne.
Krema:
U zdjeli izmiksajte šećer, krem sir, mascarpone, naribanu limunovu koricu i ekstrakt vanilije.
Dodajte rastopljenu bijelu čokoladu i lagano izmiksajte.
Ubacite šlag od slatkog vrhnja i ručno ga umiješajte. Dodajte rastopljenu i nabubrenu želatinu i ručno je umiješajte u kremu.
Za kraj, tortu punite tako da stavite jedan dio kreme, rasporedite smrznute maline, te ih prekrijete drugim slojem kreme.
Tortu ostavite na hlađenju barem 3-4 sata da se krema stisne (ili stavite više želatine, ukoliko vam je potrebna skorije.
Tortu možete ukrasiti šlagom, malinama ili nečim po vlastitom izboru.

Više »

subota, studenoga 15, 2014

Teletina u Sosu od Vrhnja i Senfa

Sastojci:
-500 gr  telećeg mesa
-500 gr riže
-100 grama  kiselih krastavčića
-200 ml kisele pavlake
-kašika senfa
-dvije  kašike brašna
-tri  kašike ulja
-biber i so

Priprema: 
Meso isjeći na šnicle, izlupati tučkom, začiniti i ispržiti na zagrijanom ulju.
Ispržene šnicle premazati senfom, odozgo poredati tanko isječene krastavčiće i naliti sa malo vode.
Pavlaku izmiješati sa brašnom i preliti šnicle u tavi.
Kratko prokuiati i servirati uz  rižu.
Više »

petak, studenoga 14, 2014

Piletina u Jogurtu i Senfu

Sastojci:
500-600 gr. pilecih prsa
so,biber i vegeta
malo ulja
200 ml. jogurta
1 kasika senfa
2 kasike vode
malo persuna

Priprema:
Piletinu isjecite na kockice, dodajte joj zacine i izmjesajte. Ulje zagrijati u tavi, dodati meso i prziti dok meso dobije malo boje. Izmutite jogurt, vodu i senf. Prelijte preko mesa, smanjite temperaturu, poklopite i krckajte oko 4-5 minuta. Na kraju pospite persunom. Servirajte sa rizom ili krompirom.
Više »

četvrtak, studenoga 13, 2014

Krompir Paprikaš iz Rerne

Sastojci:
1 parče junetine bez kostiju, 300gr
3 – 4 krompira
1 glavica crnog luka
3 čehna bijelog luka
1 paketić maslina, 150gr
1 grančica ruzmarina
4 kašike paradajz pirea
1 veza peršuna
1 / 2 mirođija
so i biber po ukusu
Priprema:
Stavite junetinu u lonac sa vodom 1,5l i kuhajte 45 minuta.
Krompir za to vrijeme očistite i isjecite na kockice pa stavite da se  i on kuha 10 minuta u slanoj vodi.
Zagrijte 2 kašike ulja pa im dodajte sitno isjeckan crni i bijeli luk, i kada se luk prodinsta nekih 5 minuta dodajte i ruzmarin.
Ostavite jos minut - dva, da se zajedno dinsta pa dodajte isjeckanu junetinu i paradajz. Dinstajte 4-5 minuta uz miješanje.
Ocjedite krompir i dodajte prethodnoj smjesi. Izmješajte pa dodajte onu supu u kojoj ste kuhali junetinu i masline.
Stavite sve zajedno da se peče u tepsiji ili glinenoj posudi na 220 stepeni 40 minuta.
Izvor: http://pinkradio.com/
Više »

Krem Juha od Brokule

Ako volite kremaste juhe, svidjeti će vam se naš prijedlog za današnji ručak. Radi se o jednostavnoj i prefinoj krem juhi od brokule.
Sastojci:
40 dag brokule
1 kašika maslinovog ulja
1 glavica sitno nasjeckanog luka
1 pileća kocka (ili 3 dl pilećeg temeljca)
1/4 kašićice bosiljka ili mažurana
2dl malo masnog mlijeka

Priprema:
Na malo maslinovog ulja izdinstajte luk. Kad vidite da je dobio boju i da miriše, dodajte brokulu,  3dl pilećeg jušnog temeljca (može i pileća kocka) i začine. Kuhajte dok ne vidite da je brokula omekšala. Zatim je propasirajte i dodajte malo mlijeka. Sve još jednom prokuhajte i poslužite toplo uz kreker. Dobar tek!
Više »

srijeda, studenoga 12, 2014

Savršena Rafaello Torta

Sastojci:
Za koru:
6 bjelanaca
130 g šećera
6 kašika brašna
130 g kokosa
1 kašika praška za pecivo
Za premaz:
260 ml slatke pavlake za kuhanje
220 g bijele čokolade
130 g oljustenih mljevenih badema
Za fil:
1/2 l mlijeka
80 g šećera
1 puding od vanilije
6 žumanaca
70 g putera
250 g slatke pavlake za šlag
Priprema:
Prvo umutiti mikserom bjelanca pa dodati šećer i žumanca potom brašno, kokos i prašak za pecivo. Okrugli pleh obložiti pek papirom, izliti smjesu i peći na 160C. Pečenu koru, kada se ohladi, isjeći, tj. presjeći na dva dijela.
Slatku pavlaku staviti u šerpicu i grijati, kada je vrela (skoro do ključanja), staviti u nju bijelu čokoladu i mljevene bademe. Dobro promiješati i ostaviti da se prohladi.
Priprema kreme:
Mlijeko sa šećerom ugrijati, a odvojiti manju količinu npr. 1dcl i pomiješati sa pudingom i žumancima, a potom ukuhati u preostalo mlijeko. Miješati dok se ne zgusne, a potom malo rashladiti, te u mlaku kremu dodati puter. Potom cijelu kremu dobro rashladiti da možete u nju umiješati ulupanu slatku pavlaku.
Potom filovati: kora, premaz od badema, krem, kora, premaz od badema i krem. 
Više »

utorak, studenoga 11, 2014

Zimska Juha sa Piletinom, Porilukom i Keljom

Sastojci:
 200 grama mrkve
ca 80 grama poriluka
ca 100 grama kelja
1l pileceg temeljca ( ili juhe u kocki )
3 ksšike fine psenicne krupice ( griza )
ca. 200 grama pileceg bijelog mesa  
malo maslaca ili ulja,
persuna,
po potrebi soli
Priprema:
Mrkvu, kelj i poriluk izrezati na stapice ili kako zelite.
Na malo maslaca prodinstati mrkvu da pusti boju i malo omeksa. Dodati poriluk, samo kratko ga prepeci. Preko povrca posipati finu psenicnu krupicu ( griz ), malo i nju prepeci. Zaliti sa temeljcem ili juhom u kocki. Dodati kelj. Kuhati povrce dok ne omeksa, ali da se ne prekuha ( ca 10-15 min ). Ako treba jos zaciniti i dodati sitno sjeckanog persuna.
Pilece bijelo meso isjeckati na kockice. Iskljuciti juhu da ne kuha, ubaciti piletinu, skloniti ju s ploce i poklopiti. Poslije minute vratiti na ugasenu pec i pustiti piletinu da omeksa oko 10 minuta bez kuhanja. To se radi da piletina ostane socna, a da bude kuhana. Ako je meso skroz bijelo unutra, znaci da je i kuhano. ne smije biti roza boje. Juha ce zbog dodatka krupice biti lagano kremasta pa se nece se ni primjetiti ako se raskuha.
Mozete koristiti i crveno pilece meso, ali ga onda stavite u juhu skupa s povrcem. Meso je sitno izrezano i ne treba mu dugo da se skuha.Mozete staviti i kašikicu krupice manje.
Izvor: http://www.coolinarika.com/
Više »

petak, studenoga 07, 2014

Jaffa Kocke

Sočan i jednostavan za pripremu, a preukusan kolač.Sastojci:
Biskvit
4 jajeta
20 dkg šećera
1 dcl mlika
2 dcl ulja
20 dkg brašna
1 vanilijin šećer
prašak za pecivo
2 narandže
Premaz:
marmelada –od marelica, naranče, šljiva - po mogućnosti domaća
Preljev za sjeckani biskvit
10 dkg šećera
1 dcl vode
Glazura
20 dkg čokolade za kuhanje
15 dkg margarina
malo ulja

Priprema:
Biskvit: žumance umutiti sa 20 dkg šećera, pa dodajte ulje, mlijeko, vanilijin šećer, prašak za pecivo i brašno. Sve dobro smiksati te dodati pjenasto umućeno bjelance. Dodajte ih ručno, pažljivo umutite snijeg od bjelanaca u smjesu žumanaca i ostalih sastojaka za biskvit.
Pecite u namašćenoj tepsiji na 170 C jedno 25 minuta. Ne zaboravite staviti papir za pečenje da je tijesto lakše izvaditi kad se ispeče.
Pečeni biskvit malo ohladite pa prerežite po pola po dužini. Donju polovicu vratite u tepsiju, a gornji dio razlomite na sitne komadiće i prelijte prokuhanom vodom i šećerom. Dodajte naribanu koricu narandže i sok od dvije narandže. Dobro promiješajte i rasporedite po donjem dijelu biskvita kojeg ste premazali marmeladom.
Kolač prelijte glazurom od čokolade, margarina ili masla i malo ulja te ostavite da se ohladi.
Izvor: http://gastrodiva.bloger.index.hr/
Više »

Krompir i Tikvice iz Rerne sa Umakom

Recept je savršen i lagan i za prirpemu, a i za stomak. :)
Sastojci:
5-6 velikih krompira
1 manja tikvica
1 luk  
1-2 kašike brašna
ulje
mlijeko
slatko vrhnje  
vegeta,
so,
biber,
muškatni oraščić
Priprema:
Krompir oguliti, skuhati al dente.
Manju tikvicu narezati na kriškice.
Polukuhan krompir narezati na tanke kriške.
Dok se krompir kuha, pripremiti umak:
Na malo ulja popržiti luk, dodati brašno.
Kad se zaprži, pomalo dodavati vodu i mlijeko i miješati da nastane kremasti umak. Za još kremastiju konzistenciju dodati malo slatkoga vrhnja.
Dodati vegetu, so, papar i muškatni oraščić.
Vatrostalnu posudu ili posudu za quiche namazati maslacem/uljem, složiti red krompira, posoliti, red tikvica, posoliti...i tako sve dok nam ne nestane materijala.
Na kraju složenac preliti pripremljenim umakom, "pospremiti" ga u rernu zagrijanu na 200 stepeni pustiti da lijepo zacvrči i porumeni. Servirati uz salaticu i čašu vina!
Izvor: http://www.coolinarika.com/

Više »

srijeda, studenoga 05, 2014

Punjene Paprike - Savršen Recept

Sastojci:
75 dag faširanog mesa,
1 srednja glavica crvenog luka.
2 čehna bijelog luka,
pola bijeloga hljeba,
2 dl mlijeka,
7,5 dl kuhanog paradajza,
so,
biber,
1 jaje,
dvije grančice svježeg bosiljka,
8 paprika babura,
3 kašike maslinovog ulja,
2 kašike glatkog brašna
1 kašika slatke crvene paprike
Priprema:                                                                        
Izvadite meku unutrašnjost iz polovice hljeba, prelijte ju mlijekom i pustite da se dobro namoči. Kad je posve omekšao, procijedite ga kroz cjediljku i prisnite tako da što više mlijeka iziđe iz njega. Tako ocijeđeni hljeb stavite u zdjelu, dodajte meso, sitno sjeckani luk i bijeli luk, 1 jaje, soli i bibera po ukusu. Dobro umijesite smjesu pa neka odstoji barem pola sata, ili u frižideru preko noći. S paprika odrežite gornji dio s peteljkom, očistite ih od košpica i operite, pa ih punite smjesom do vrha. Paprike slažite u lonac u kojem će se kuhati. Kad ste napunili paprike, dodajte u lonac 7,5 dl ukuhanog paradjza i još toliko vode, pa stavite da se kuha. Kad provri, smanjite vatru pa neka se lagano krčka još sat vremena. Od ostatka smjese napravite male kuglice, otprilike veličine ping-pong loptice, zarolajte ih u mrvice pa ih ispržite u tavi na malo ulja toliko da se dobiju boju i da se formira korica. Ispržene mesne okruglice nježno dodajte u tekućinu u kojoj se kuhaju paprike. Kad su paprike kuhane (nakon sat vremena krčkanja na laganoj vatri) dodajte još i zapršku. U hladnu tavu dodajte 3 kašike maslinovog ulja, 2 kašike   glatkog brašna i 1 kašiku slatke crvene paprike, prepržite i dodajte u tekućinu u loncu. Malo zavrijte, dodajte dvije grančice svježeg bosiljka pa isključite. Punjene paprike poslužuju se sa pireom ili restanim krumpirom, ali ovako napravljene sa mesnim okruglicama fine su i ako ih serviramo sa kuhanim špagetama.
Više »

utorak, studenoga 04, 2014

Piletina s Mladim Krompirom

Ideja za anašnji ručak :)
Sastojci:
 1/2 većega ili 1 cijelo manje pile
1 veći limun
po 1 m.k. suhoga origana,ružmarina,vegete i timijana
1/2 m.k. krupno usitnjenog crnog bibera
2 v.k. maslaca
so
oko 1 kg mladog krompira
1 m.k. vegete twist za krompir

Priprema:
Limunovu koricu naribati a sok istisnuti,pa i koricu i sok staviti zajedno s svim začinima, biberom i soli u mali lonac zajedno s maslacem da se otopi uz stalno miješanje.
Polovicu većega pileta ili 1 cijelo manje pile oprati, osušiti i izvana dobro posoliti. Zatim s kistom premazati dobivenom smjesom.Staviti da se peće na 200 stepeni oko 1 sat i 20 minuta .
Nakon 30-tak minuta dodati oprani i prepolovljeni mladi krompir kojeg ste posipali vegetom twist i dobro promiješali. Ponekad promiješati a piletinu premazati masnoćom od pečenja.
Poslužiti uz sezonsku salatu.
Source: http://www.coolinarika.com/
Više »

ponedjeljak, studenoga 03, 2014

Ašura - Kompot

Ašura  je miješani kompot od mnogo vrsta voća i zrnatog povrća, može sadržati od 7 od 77 vrsta namirnica... Na danasnji dan se obiljezava dan Ašure i danas je običaj da se pravi Ašura...
Sastojci:
Po ukusu secer
pola kesice cimeta
5-10 kom klincica
Svega od namirnica po saku ili 50 gr:
riza,
kukuruz
grah,
leca
jecam
susam,
lan
badem,
orasi
suhe grozdice,
sljive i smokve
suhe brusnice
suhog voca raznog

Priprema:
Pripremiti sve namirnice koje sta planirali i staviti da se kuhaju...
Namirnice koje se teze kuhaju kuhati odvojeno...od onih koje se lakše skuhaju
Sve ih zajedno na kraju sastaviti...
Pustiti da kratko kuha uz dodatak secera i cimeta i klincica...
Ašuru servirati u zdjelice i ukrasiti...
Izvor: http://www.coolinarika.com/recept/asura-hasura
Više »

četvrtak, listopada 30, 2014

Špageti sa Piletinom - Brzi Ručak

Sastojci:
 tjestenina po želji
300 gr pileće meso, može bijelo
2 dl neutralna pavlaka
 par kašika ulja
 so,biber,ruzmarin
 sok od jednog limuna
Priprema:
Piletinu pripremite predhodno veče. U posudu stavite ulje,so,biber,ruzmarin,sve po malo,sok od limuna i piletinu isjeckanu na kockice. Poklopite i ostavite peko noći. Sutradan izvadite i ispržite,biće brzo gotova,limun će je omekšati. Dok to radite u drugu posudu ste stavili vodu za tjesteninu. Skuhajte je. Kad je piletina gotova uspite neutralnu pavlaku,još malo posolite ili dodajte začine koje volite,prokuhajte par minuta. Posluzite toplo.
Više »

utorak, listopada 28, 2014

Varivo od Kupusa

Sastojci:
1 srednja glavica kupusa
1 glavica luka
suho  meso (2-3kriške)
10ak kolutova suhe kobasice
1 mrkva
suha rebra (nekoliko komada)
So i biber
2-3 čehna bijelog luka
0, 5dl paradajz soka
1 kašika brašna
2 kašike slatke, mljevene paprike
Priprema:
Isjeckati crni luk pa ga sa malo vode i ulja prodinstati.
Kupus isjeći na krupnije komade pa dodati kupus i alevu papriku, mrkvu isjeći na kolute, naliti 1 l vode i staviti da se kuha. Poslije pola sata dodati isjeckane kriške slanine i rebra. Ostaviti da se kuha na jačoj vatri još malo pa smanjiti. Kada se sve to kuhalo još pola sata dodati sitno isjeckan bijeli luk i paradajz. Ako je potrebno u toku kuhanja dodavati po malo vode. Na kraju kad je kupus omekanio i skuhan, razmutiti brašno sa malo vode pa dodati kupusu, da se čorba nijansu gusne. Dodajte vode ili ne, zavisi po vašem ukusu. na kraju probajte pa dosolite i pobiberite ako treba.
Izvor: http://domacirecepti.net/
Više »

četvrtak, listopada 23, 2014

Slatko od Dunja

Sastojci:
2,8 kg dunja (7 komada)
1,4 kg šećera
4 dlvode
4-5 kolutova limuna

Priprema:
Dunje oprati i dobro ih istrljati spužvom. Staviti ih u veću šerpu, naliti hladnu vodu i staviti na ringlu, da voda provri. Čim voda provri, dunje izvaditi rešetkastom kašikom i preliti ih hladnom vodom. Nakon par minuta, još tako tople, oguliti i očistiti. Ovo će biti jednostavno, jer je ono zagrijavanje u vodi prilično pomoglo ovaj proces.
Očišćene dunje isjeckati na kockice ili izrendati, pa ih izvagati. Po principu koliko dunja, toliko šećera, staviti šećer u veću šerpu i preliti ga vodom. Staviti da provri i ostaviti da ključa desetak minuta, povremeno skidajući pjenu.
Ubaciti dunje u šećerni sirup i kuhati bez mnogo miješanja. Povremeno protresti šerpu. Kockice dunja su brzo kuhane, možda za 10-15 minuta. Skloniti sa vatre, pa dodati nekoliko kolutova limuna. Čim se malo prohladi, sipati u tegle.
Od ove količine se dobiju 2 tegle od 720 ml i jedna mala od 300 ml.

Više »

Zapečeni Kuhani Krompir

Sastojci:
05 kg skuhanog krompira
100g paradajz pirea
50ml vode
kafena šoljica maslinovog ulja
origano,
par čenha bijelog luka (po ukusu),
so,
biber

Priprema:
Paradjz pire, vodu, ulje, so, biber, origano, nasjeckan bijeli luk sjedinite u jednoličnu smjesu. Krompir isjecite na kriške. Preko krompira istresite prethodno napravljenu smjesu i dobro izmiješajte. Stavite u zagrijanu rernu, otklopljeno, na 220C˚ da se peče 20 minuta.
Više »

nedjelja, listopada 19, 2014

Baklava sa Sirom i Sirupom od Narandže

Ova poznata poslastica može se pripremiti i sa sirom za one koji manje vole orah
Sastojci:
2 šoljice šećera
1,5 šoljica svježeg soka od narandže (limuna ili limete)
1,5 kašićice mljevenog kardamoma
250-400 g svježeg sira
1 kašićica mljevenog cimeta
250 g maslaca ili 150 g maslaca i 100 ml suncokretovog ulja
16 listova tijesta- jufki, kupovnog ili onog koje ste sami razvukli
Za posipanje:
pistacije, lagano popžene u tavi bez ulja i nasjeckane
cvjetovi svježe lavande
kokos naribani
Priprema:
Zagrijte rernu na 160°C. Maslac s uljem na laganoj vatri rastopite. Premažite posudu maslacem i na dno položite prvi sloj tijesta, premažite mješavinom maslaca i ulja, poklopite novim slojem tijesta i tako nastavite sve dok se ne potroši polovica tijesta. Tijesto prebacujte preko rubova posude i kasnije višak odrežite.
Svaki sloj tijesta obavezno premažite
Oko 6-8 kašika šećera pomiješajte s cimetom i dodajte siru ili orasima ako ih koristite. Dobro promiješajte i smjesom premažite sloj tijesta te smjesu pokrijte tijestom i nastaviti postupak kao što je prethodno opisano. List tijesta, premazivanje maslacem pa ponovno list tijesta itd.
Kad su svi sastojci upotrijebljeni i gornji sloj premazan maslacem, tijesto prerežite oštrim nožem kao na slici na rombove ili kvadrate ili kao tortu počevši od sredine posude.
Stavite peći u zagrijanu rernu na oko sat vremena.
Za to vrijeme pripremite sirup/agdu. Šećeru dodajte malo vode, ne više od 1 čaše, te rastopite na srednje jakoj vatri uz stalno miješanje. Kad je šećer rastopljen, dodajte sok od naradže (limuna ili limete) i kuhajte petnaestak minuta kako bi se sirup malo zgusnuo. Ostavite sa strane da se malo ohladi.
Pečenu baklavu još jednom razrežite i još vruću prelijte agdon te ostavite par minuta u vrućoj, ali otvorenoj rerni. Pospite sjeckanim pistacijama i poslužite uz kafu ili čaj od metvice.
Izvor:  http://kuharicazadjecu.dobrahrana.jutarnji.hr/
Više »

Rižoto sa Šampinjonima

Rižoto na jednostavan način.
Sastojci:
1 kašika maslinovog ulja
350 g sjeckanih šampinjona
1 l vrućeg temeljca od povrća
175 g riže
šaka lišća majčine dušice
šaka rendanog parmezana

Priprema:
Zagrijte ulje u tavi i propržite gljive 2-3 minuta. Održavajte temeljac vrućim u odvojenoj šerpi, na laganoj temperaturi. Kutljaču temeljca sipajte u tavu sa gljivama i mješajte sve dok ne ispari. Dodajte rižu, pa ponovljajte postupak sa temeljcom sve dok ga ne potrošite, a riža ne postane meka i kuhana.
Dodajte lišće majčine dušice i dobro izmješajte. Podjelite u 4 porcije i služite sa narendanim parmezanom odozgo.
Više »

Pljeskavice od Karfiola

Sastojci:
2 glavice karfiola
3 čehna bijelog luka
šolja brašna
2 jajeta
150 g kačkavalja
kašika peršuna
1/3 šolje tople vode
na vrh kašičice soli i bibera
maslinovo ulje za prženje
Priprema:
Karfiol obarite u vodi dok ne omekša, oko 5-6 minuta. Ocjedite i isperite hladnom vodom. Zatim isjecite na sitne komade.
U posebnoj posudi pomješajte karfiol, brašno, bijeli luk, umućena jaja, narendan tvrdi sir, peršun, so i biber. Dodajte vodu i izmješajte sastojoke dok se ne sjedine. Smjesa treba biti dovoljno gusta da se pljeskavice mogu lijepo izliti (poput smjese za uštipke). Pljeskavice pržite na maslinovom ulju.Služiti uz krompir pire.
Izvor: http://www.stvarukusa.rs/

Više »

srijeda, listopada 08, 2014

Kolač sa Banama i Sirom

Sastojci:
300 g mljevenog keksa
10 banana
300 ml obranog mlijeka
2 kesice pudinga od banane
100 g margarina
200 g sitnog sira od obranog mlijeka
100 g čokolade
Priprema:
U činiji izmiksati 4 banane, dodati mljeveni keks, promiješati i masu staviti u pravougaoni kalup. Puding razmutiti sa malo mlijeka, a ostatak staviti da se kuha. Sipati razmućen puding, kuhati dok se ne zgusne i ostaviti da se ohladi. U ohlađen puding dodati sir umućen sa margarinom i dobro promješati krem. Preostale banane prepoloviti, staviti na koru i preko njih sipati krem. Čokoladu rastopiti sa malo vode i preliti preko kolača. Ostaviti da se ohladi, izvaditi iz kalupa i isjeći na kocke.
Više »