Samo najbolji, odabrani recepti!!!

petak, rujna 18, 2015

Gulaš od Piletine

Sastojci:
500 g pilećih prsa,
200 g graška,
200 g mrkve,
100 g korijena celera,
1/2 vezica peršuna,
1 glavica crvenog luka,
2 čehna bijelog luka,
4 velike kašike prezle,
5 velikih kašika ulja,
0,5 dl pasiranog paradajza,
biber,
so

Priprema:
Crveni luk sitno nasjeckati, dodati ulje, protisnuti bijeli luk i lagano prodinstati.
Dodati piletinu isječenu na male kockice. Kada je piletina malo zapečena posoliti i pobiberiti po želji. Podliti sa 200 ml vode.
Na meso koje je dopola prodinstano dodati mrkvu i celer narezane na kockice.
Nakon pet minuta dodati grašak i dinstati sve zajedno dok ne omekša. (Povrće ne treba prekuhati!)
Na kraju dodati sitno icjeckani list peršuna, pasirani paradajz i prezlu.

Izvor: domacica.com
Više »

Bakin Kolač od Jabuka

Sastojci:
3 jaja,
12 kaš šećera,
12 kaš ulja,
12 kaš mlijeka,
15 kaš brašna,
1 prašak za pecivo,
1/2 kg jabuka,
šećer u prahu za posipanje

cimet
Priprema:
Napraviti smjesu od jaja, šećera, brašna, ulja, mlijeka i praška za pecivo. Jabuke naribati i po želji dodati cimet (Nekima je kolač bolji bez cimeta!).
Pola smjese uliti u kalup i staviti da se peče 15-ak minuta na 180 stepeni C.
Nakon toga izvaditi iz rerne, na biskvit poslagati naribane jabuke, a na jabuke drugu polovicu smjese za biskvit i vratiti u rernu na još 10-ak minuta.
Pečen i ohlađen kolač posuti šećerom u prahu.
Izvor: http://doznajemo.com/
Više »

četvrtak, rujna 17, 2015

Ćufte u Sosu od Paradajza

Sastojci: 
500 g pilećeg bijelog mesа
1 mаnjа glаvicа crnog lukа
1 kаšikа sjeckаnog peršunа
2 pаrčeta domаćeg hljebа
2 dl mlijekа
ulje
mješаvinа zаčinа
2 kаšike brаšnа
5 dl parаdаjz sokа

Pripremа:
Pileće bijelo meso sаmljeti nа mаšini zа mljevenje, crni luk očistiti i isjeći nа kockice, bijeli luk ispаsirаti.
Pаrčаd hljebа preliti mlijekom i sаčekаti dа se nаtope, а zаtim ih dobro ocjediti i izmrviti.
U dubljoj činiji sjediniti mljevenu piletinu, crni i bijeli luk, izmrvljeni hljeb, jаje, peršun i zаčine po Od pripremljene smjese nаuljenim rukаmа oblikovаti ćufte. Propržiti ih nа vrelom ulju sа obje strаne dа porumene. Potom ih izvаditi i ostаviti nа toplom.
Posebno u dubljoj šerpi nа 50 ml uljа krаtko propržiti brаšno. Postepeno dolivаti pаrаdаjz sok uz neprekidno mješаnje, kuhаjući nа umjerenoj temperаturi dok se ne zgusne. Sipаti oko 3 dl vode dа bi se rаzblаžilа gustinа, pа kuhаti dok ne proključа. Dodаti pržene ćuftice i sve zаjedno kuhаti još 10 min.
Više »