Samo najbolji, odabrani recepti!!!

ponedjeljak, travnja 10, 2017

Tart sa Špinatom, Sirom i Krompirom

Sastojci:
pola kg krompira,
pola kg špinata,
pet tankih kora,
150 g sira,
4 jajeta,
250 ml slatkog vrhnja,
100 gr masla,
so,
biber

Priprema: Krompir narežite na kockice i skuhajte u slanoj vodi. Špinat operite i narežite, te kratko skuhajte u kipućoj slanoj vodi. Kore obilno namažite otopljenim maslom i složite jednu na drugu u kalup za pečenje. Kuhani krompir zgnječite i pomiješajte s ribanim sirom, te po potrebi posolite i pobiberite. U posebnoj posudi pomiješajte jaja i slatko vrhnje pa dodajte krompiru. Umiješajte špinat, pa smjesu složite na pripremljene kore. Pecite 20-ak minuta na 180 stepeni.
Više »

nedjelja, travnja 09, 2017

Desert u Čaši: Desert od Kokosa i Griza s Višnjama

Za današnji desert sam odabrala Desert u Čaši sa kokosom, grizom i višnjama, osvježavajuć i divnog ukusa.
Sastojci (za 4 osobe):
2 jajeta
60 g  šećera
1 pak. vanilin šećera
prstohvat morske soli
400 ml mlijeka
200 ml kokosovog mlijeka ili obično mlijeko i  do 100 grama kokosa
100 g griza
250 g višanja (Trenutno Smrznute :) )
20 g crne čokolade

Priprema:
Razdvojiti jaja. Žumance pomiješati s burbon vanilin šećerom. Bjelance umutiti s malo soli u čvrstu masu. Slatko i kokosovo mlijeko ugrijati, dodati griz te ukuhati ga na laganoj vatri. Ukuhani griz lagano pomiješati sa žumancem. Umućeno bjelance dodati tek na kraju i sve zajedno pomiješati. Višnje oprati i ostaviti da se okapaju. Čokoladu isjeckati. Griz i višnje redati naizmjenično u staklenu zdjelicu. Ukrasiti sa isjeckanom čokoladom i poslužiti.
Više »

Jedostavno i Brzo: Makaroni Sa Povrćem

Danas za ručak pravimo nezamjenljive makarone s povrćem.
Sastojci:
– 1 pakovanje makarona
– 4 paprike
– 4 paradajza
– 3 čehna bijelog luka
– maslinovo ulje
– biber, so

Priprema:
Paradajz i paprike isjeckajte na komade, a zatim propržite na luku, začinite biberom i solju. Obarene makarone pomješajte sa ovim sosom, sipajte u vatrostalnu činiju, narendajte trapist sir i zapecite u rerni kao gibanicu. Servirati sječeno na kriške.
Više »