Samo najbolji, odabrani recepti!!!

srijeda, veljače 24, 2016

Teleće Šnicle u Umaku od Kiselih Krastavaca

Sastojci:
4 telece snicle
3 cehna cesnjaka
1 glavica luka
2 kasike brasna
2 kisela krastavca sjeckana na kockice
1/2 dl vrhnja za kuhanje
1 kasika persuna sjeckanog
1 kasikica crvene paprike
ulje za przenje
sol i biber po portrebi

Priprema:
Istanjiti i istuci snicle te ih namazati sitno sjeckanim bijelim lukom, soli, biberom i potom uvaljati u brasno.
Prziti na ulju dok fino porumeni izvaditi te na istom ulju proprziti sitno sjeckani luk, kisele krastavce i 2 cehne bijelog luka.
Dodati crvenu papriku, naliti sa 2 dl vode ili po potrebi, tek toliko da kad snicle vratite u posudu budu pokrivene vodom.
Krckati na laganoj vatri dok sos ne uvri a meso bude mekano. Doliti vrhnjem za kuhanje i jos jednom provriti.
Posluziti uz prilog po zelji, pire krompir, rizu..
Izvor: http://www.coolinarika.com/
Više »

utorak, veljače 23, 2016

Brzi Ručak - Trokutići od Sira sa Osvježavajućim Umakom

Sastojci:
1 paket kora za saviječe
20 dkg feta sira
15 dkg kravljeg sira
2 jaja
mlijeko, suncokretovo ulje
Umak:
1 mali krastavac
1 čehno bijelog luka
500 ml jogurta
po ukusu so, biber
Priprema:
Feta sir, kravlji sir i jaja dobro promiješati
Kore izrezati na trake širine 10 cm, rezati po dužini.
Kore mazati mješavinom suncokretovog ulja i mlijeka da omekšaju.
Na donji dio svake kore staviti kašiku fila od sira i preklapati tako da se formira trokut
Peći na 180°C oko pola sata.
Poslužiti sa umakom (sitno naribati krastavac i bijeli luk, preliti jogurtom, posoliti i pobiberiti, po ukusu. Sve sjediniti,pa ostaviti u frižider bar pola sata, da se okusi prožmu).

Izvori:
http://www.coolinarika.com/
http://www.recepti.com/
Više »

Krofne sa Kremom od Vanilije

Sastojci:
Tijesto:
otprilike 250 ml mlijeka
30 gr germe
500 gr brasna
4 zumanca
50 gr secera u prahu
malo soli
60 gr ulja
naribane korice limuna
krema od vanilije
500 ml mlijeka
100 gr secera
1 1/2 do 2 vrecice pudinga u prahu od vanilije
2 zumanca

Priprema:
U malo toplog mlijeka staviti kasicicu secera i germu da se aktivira.
Zumanca, secer, so i koricu limuna umutiti dodati aktivirani kvasac pa ostatak mlijeka, ulje i brasno. Izraditi glatko tjesto i ostaviti na toplo mjesto da dobro nadodje.
Kada je nadoslo podjeliti ga na 20 loptica, svaku fino oblikovati staviti na pobrasnjenu povrsinu malo ih rukom spljostiti pa pokriti krpom da jos malo nadodju.
Prziti u ulju na 170C°
Za kremu: Prokuhati dvije trecine mlijeka sa secerom. Ostalo mlijeko izmjesati sa pudingom u prahu i zumancima pa usuti u kuhano mlijeko. Stalno mjesajuci kuhati 1 do 2 min. i skinuti sa vatre. Malo ohladiti pa puniti krofne.
Krofne koje se pune vanilijom posipaju se sitnim secerom u koji je prethodno umjesan vanilin secer. Imaju poseban miris.
Izvor: http://www.coolinarika.com/

Više »