Samo najbolji, odabrani recepti!!!

utorak, veljače 23, 2016

Čorba od Tikve sa Šampinjonima, Paremzanom i Pršutom

Sastojci:
700 g tikve
1 l bujona od povrća
50 g parmezana
100 g crnog luka
40 g pršute
100 g šampinjona
2 kašike maslinovog ulja
so
biber
kurkuma (turmarika)
menta
Priprema:
Sitno isjeći crni luk i propržiti na zagrijanom ulju. Dodati tikvu isječenu na kocke, preliti bujonom, posoliti, pobiberiti i kuhati dok tikva ne omekša. Usitniti sastojke štapnim mikserom, posuti dijelom parmezana, začiniti kurkumom i kuhati dok ne proključa. Za to vrijeme na ulju propržiti šampinjone isjeckane na listiće i isjeckanu pršutu. Servirati čorbu od tikve na tanjir, dodati šampinjone i pršutu, posuti preostalim parmezanom, dekorisati listićima mente i poslužiti toplu.
Više »

ponedjeljak, veljače 22, 2016

Savršen i Jednostavan Cheesecake s voćnim prelivom

Sastojci:
Za podlogu:
-20 dag pettit beure keksa
-10 dag maslaca ili margarina
Za kremu:
-50 dag bijelog kravljeg sira
-250 ml vrhnja za šlag
-10 dag bijele čokolade,
4 kašike šećera
-1 vanilin šećer ili aroma vanilije
Za voćni preljev: staklenka kompota od višanja ili ledo mješavina voća ili svježe voće + 5 kašika šećera + 6 čajnih kašićica gustina
Priprema:
Za podlogu samljeti kekse i pomiješati ih sa rastopljenim margarinom ili maslacem. U okrugli kalup za tortu (24 cm promjera ili manji) prstima i dlanovima dobro natiskati podlogu. Ostaviti u frižideru da se stisne dok se priprema krema.
Mikserom izraditi sir sa šećerom i otopljenom bijelom čokoladom. Čokoladu je najjednostavnije otopiti i baratati s njom ako ju stavite u plastičnu vrećicu za zamrzavanje i potopite na nekoliko minuta u vruću vodu.Tada jednostavno odrežete vrh vrećice pri dnu i istisnete čokoladu.
Posebno utući slatko vrhnje za šlag pa ga umiješati u sirnu kremu.
Za voćni preljev staviti u posudu ocijeđene višnje sa šećerom pa ih zakuhati sa 2 dl soka od višanja.
(Ili voće zakuhati sa mlao vode dodati gustin, ili žlatin, pa izblendati da se dobije jednolicna smjesa.)Gustin razmutiti  sa 1 dl soka i ukuhati u kipuće višnje. Kuhati dok se ne zgusne i ne postane jednolično crveno. Uz miješanje kratko prohladiti.
Preko ohlađene podloge premazati sirnu kremu a preko nje voćni preljev. Ostaviti sve skupa da se dobro rashladi. Pažljivo skinuti obruč kalupa i poslužiti rezano na deblje kriške.
Izvor:
http://recipeci.com/
Više »

Rolnice od patlidžana, tikvica…

Sastojci:
za rolnice:
1 veliki patlidžan
1 velika tikvica
100 g šunke
1 kugla mozzarelle
za umak:
3 veća paradajza
1 crveni luk
2 čehna bijelog luka
maslinovo ulje
so, biber
bosiljak
malo šećera
i još:
50 g sira trapista
svjež bosiljak
Priprema:
Patlidžan oprati, isjeći po dužini na tanje listove, posoliti i ostaviti da odstoje. Ocjediti ih poslije toga, osusiti i propeci na teflonskoj tavi.
Tikvice dobro oprati, isjeći do pužini na tanje listove i propeći.
Na svaki list patlidžana staviti list tekvice, sunke i mozzarelle pa umotati.
Za umak: Na maslinovom ulju prodinstati sjeckan crni luk, pa dodati oljušten i isjeckan paradajz, šećer, so, biber, bosiljak i gnjecen bijeli luk pa dinstati dok ne dobije gustinu.
Na dno vatrostalne posude staviti malo umaka, pa poredati rolnice od patlidzana , zaliti ostatkom umaka i posuti rendanim trapistom.
Peći u rerni na 230 stepeni 20-ak minuta.
Služiti toplo ukrašeno listom svježeg bosiljka.
Izvor: http://www.coolinarika.com/


Više »