Samo najbolji, odabrani recepti!!!

nedjelja, svibnja 11, 2014

Bečka Šnicla

Sastojci:
4 velike teleće šnicle
6 kašike ulja
2 jajeta
so, biber
2 kašike brašna
100 g prezli
4 kriške limuna
1/2 veze peršuna
Priprema
Šnicle blago izlupati tučkom za meso. Razmutiti jaja, posoliti i pobiberiti. Šnicle uvaljati u brašno, umočiti u jaje i zatim uvaljati u prezle. Pažljivo otresti višak prezli.Pržiti šnicle u vrelom ulju sa obe strane, dok ne porumene. Izvaditi šnicle na salvetu, da bi se ocjedile od viška ulja. Servirati ukrašene limunom. Uz bečke šnicle, koje se jedu dok su vruće, idu prženi krompiri ili krompir salata, po želji.
Da bi bečka šnicla dobila karakterističan talasasti oblik, treba je povremeno prelivati uljem u kom se prži.
Više »

Slani Kroasani

Sastojci:
 1 kg mekog brašna
1 paketić kvasca (50 g)
2 kašićice soli
5 kašika ulja
1 jaje
 2,5 dl mleka
2,5 dl vode
250 g margarina za premazivanje
Fil
150 g praške šunke
250 g svježeg sira
1 bjelance
Za premazivanje
1 jaje
1 žumance  
susam, kim…
Priprema:
Razmutiti kvasac u pola šolje toplog mlijeka, sa kašićicom šećera i brašna, ostaviti da nadođe.
Od brašna, soli, pripremljenog kvasca i ostalih sastojaka zamjesiti srednje meko tijesto.
Podjeliti na 16 loptica (jufkica), svaku razviti u okruglu koru i premazati margarinom i redati po 8 kora jednu preko druge (posljednju koru ne premazivati).
Tako se dobije na dva mjesta po 8 kora, pokriti platnenom salvetom i ostaviti da odmaraju 20 minuta.
Rastanjiti prvo jednu “hrpicu” od 8 kora u veliku okruglu koru i podjeliti najprije na 4 djela, a svaku četvrtinu još na 5-6, da se dobije 20-24 trouglica .
Na svaki trouglić staviti po parčence šunke i fil od sira i bjelanceta, pa zaviti kiflicu, i poredati na podmazan pleh.
Razviti i drugu “hrpicu” od 8 kora u veliki krug, i isto podjeliti na 20 kiflica.
Kiflice pokriti platnenom salvetom i ostaviti da odmaraju 1 sat.
Premazati umucenim jajetom, posuti susamom ili kimom i peći u prethodno zagrijanoj pećnici 20-tak minuta na 220 C. dok fino ne porumene.
Više »

Minjoni ili Bounty čokoladice

Poptuno iste kupovne, moj Gogo ne voli, a ja baš baš volim kokos..:)
Sastocji:
1 dl slatke pavlake
250 g margarina sa aromom slatke pavlake
300 g šećera
250 g kokosa
Čoko-preliv
150 g tamne čokolade
80 g margarina
Priprema:
Šećer, margarin i slatku pavlaku, otopiti na srednjoj temperaturi, a onda povećati temperaturu, da provri.
Kada provri, dodati 250 g kokosa i sve sjediniti.
Manjem plehu obložiti dno papirom za pečenje, i izliti smjesu.
Staviti u frižider da se stegne 2 h.
Dasku za sječenje ili tacnu obližiti papirom, ( kako se ne bi ljepilo ). Nožem odvojiti ivice kolača od pleha, pa ga prevrnuti na tacnu, i skinuti papir sa kolača.
Sjeći kolač, kao minjone ili čokoladice, i vratiti ih u frižider, dok se sprema glazura.
Čokoladice ili minjone preliti čokoladom i ostaviti da se stegnu.
Može se i cjeli kolač, dok je još vruć i u plehu, preliti čokoladom i sjeći na kocke ili štanglice, kada se stegne… ( u tom slučaju je najbolje da prenoći ).
Više »