Pages - Menu

BLAGDANSKI RECEPTI

DODATNO

četvrtak, travnja 23, 2015

Bukovače sa Pavlakom

Sastojci:
1 kg bukovače,
2 dl kisele pavlake,
1 mrkva,
1 korjen peršuna,
1 glavica crnog luka,
1 list lovora,
2 kašike brašna,
2 kašike ulja,
sirće,
nekoliko zrna bibera,
so

Priprema:
Očišćenu mrkvu i peršun isjeći na kriške i skuhati u posoljenoj vodi sa sirćetom, biberom i lovorom. Ohladiti, pa u to staviti oprane bukovače, crni luk sječen na rebarca i ostaviti da prenoći u frižideru.
Sutradan staviti da se kuha sve dok gljive ne omekšaju (pritom paziti da se bukovače ne raspadnu). Izvaditi gljive. Ispasirati povrće. Na ulju izdinstati crni i bijeli luk, napraviti zapršku od brašna i zaliti je ocjeđenom vodom od gljiva. Dodati ispasirano povrće i bukovače. Umiješati kiselu pavlaku. Posoliti po ukusu. Još malo prodinstati i servirati sa rezancima ili krompir pireom.