Pages - Menu

BLAGDANSKI RECEPTI

DODATNO

petak, veljače 13, 2015

Goveđi Gulaš i Knedle

Sastojci:
1 kg goveđeg mesa
500 g luka
400 g mrkve
500 ml crnog piva
2 kašike slatke paprike
1 kašika ljute paprike
1 kašike vegete
2 kašike koncetrata paradajza
3 čehna bijelog luka
so, biber, majčina dušica
500 ml goveđeg temeljca ili vode sa kašikom vegete
50 ml suncokretovog ulja ili 2 kašike masti
Za knedle:
250 g starog hljeba
200 ml mlijeka
1 tanka fetica slanine ili suhog mesa
1/2 luka
2 jaja
1 grančica peršuna

Priprema:
Meso nasjecite na veće kocke i začinite solju,biberom, paprikom (sa ljutom paprikom pripazite), vegetom.
Luk dinstajte na masnoći dok ne pocakli. Zatim joj dodajte meso,sve skupa dinstajte par minuta
Sada u meso dodajte mrkvu isjeckanu na veće kockice, luk, majčinu dušicu i dvije kašike koncetrata paradajza i ovo dinstajte par minuta.
Sve skupa pelijte pivom i poklopite. Tokom dinstanja podljevajte goveđim temeljcem.
Ovisno o poziciji mesa, gulaš je potrebno kuhati 2-3 sata
Knedle:
Isjecite kriške hljeba na kockice i prelijte vrelim mlijekom.
Pancetu sitno isjeckajte i pomješajtezajedno sa kapulom, to dodajte hljebu.
Sve skupa posolite, pobiberite, dodajte peršun i jaja. Dobro povežite i radite male okruglice.
Kuhajte ih u posoljenoj vodi na lagano, otprilike par minuta. (ako se bojite sirovih jaja, možete slobodno produžiti proces kuhanja, ove su bez brašna pa ih ne treba puno kuhati kao one koje ga imaju).