Pages - Menu

BLAGDANSKI RECEPTI

DODATNO

nedjelja, siječnja 25, 2015

Ruski Medovik

Ruski Medovik - Kolač nad Kolačima :)
Sastojci:
Tijesto :
3 jajeta
3 kašike mekanog margarina a može i 3/4 od 250 g.
 3 kašike meda
1 čaša šećera
koliko treba oštrog brašna da se zamjesi
2 kašikice sode-bikarbone
Fil:
2 čaše šećera
1,5 l. kisele pavlake/milerama gustog sa 30% ili što više mliječne masti

Priprema: 
Za tijesto:
Kuhati jaja i šećer na pari .Ujedno sa strane grijati u šerpici margarin i med i kada jaja narastu i skuhaju se onda se dodaje vruća masa od meda i margarina.
Još malo mutiti i onda dodati sodu bikarbonu.
Izmaći sa vatre i u onako toplo dodavati brašno.
Treba dodavati oprezno brašno da bude ,,kašasto-mekano’‘zamiješeno. Kada se ohladi biće sve dvaput tvrđe i neće moći lijepo da se razvija.
Kasnije kad se ohladi, trebaće još brašna možda da se ,,domijesi’’ i da se lakše hvata u ruku i razvija.
Mekano, toplo umiješeno tijesto pokrijemo najlonom da se ohladi.
Od ohlađenog tijesta uz obilnu pomoć brašna otkidati komade i razvijati korice na pek-papiru!
Za to vrijeme, spremati fil.
Sipati pavlaku i šećer u posudu i pažljivim pokretima počnemo da miješamo.
Miješamo nešto malo, stavimo u frižider i između pečenja korica, miješamo malo i pavlaku.
Peći: 1 , 2 , 3 , 4 , 5 , 6 , 7 , 8
Ispečene korice filovati.
(Broj kora nije striktno određen.Treba da su tanje ,a ukupan broj zavisi od količine umiješenog tijesta i veličini pleha na kome razvijate.).
Izvor: http://www.coolinarika.com/