Pages - Menu

BLAGDANSKI RECEPTI

DODATNO

subota, siječnja 17, 2015

Lazanje Bolonjeze (klasična lazanja sa mesom)

Sastojci:
KORE
oko 500g, tj. kutija suhih kora (pločica) za lazanje koje se nekuhaju  (24 pločica)
FIL
6 kašika ulja
1 veći crni luk, sitno sjeckan
500 g mljevenog junećeg mesa
4 pune kašike paradajz pirea (koncentrata)
400g paradajz pelata (konzerva)
180ml crnog vina
2-3 kašičice soli
mljeveni crni biber, po ukusu
2 kašičice suhog bosiljka (može i origano, majčina dušica)
BEŠAMEL
100g putera
100g brašna
1 litar mlijeka
1 kašičica soli
1 kašičica bijelog bibera
sok pola limuna
1 kašičica rendanog muskatnog oraščića

400g kačkavalja koji se lijepo topi i razvlači, rendanog (od toga jedna puna šaka ide u bešamel)
40g rendanog Parmigiano Reggiano


Priprema:
Ragu alla Bologneze - Sos od Mesa
U dubljoj i većoj šerpi na zagrijanom ulju kratko propržite crni luk. Zasjecite omot svježe kobasice, izvadite punjenje i usitnite ga nožem. Ubacite mljeveno meso i usitnjeno meso kobasice u propržen luk. Dodajte 2 kašičice soli, oko 2 kašičice suhog začina koji volite i bibera po ukusu. Pržite kratko da meso samo pobijeli. Sipajte crno vino, grubo usitnjeni pelat paradajz i paradajz pire. Promiješajte, smanjite vatru i krčkajte oko 30 minuta. Povremeno promiješajte i dolijte još malo vode, ako je potrebno. Dosolite po ukusu. Ragu treba da je slaniji, onako da kažete sebi ovo je malo preslano, jer su listovi lazanje neslani, bešamel je blag i oni će pokupiti so iz sosa. 
Bešamel
Otopite puter i kad procvrči pomjerite sa plotne i sipajte svo brašno. Miješajte brzo i kad postignete jednoličnu masu vratite na par sekundi na špored i miješajte. Sipajte mlijeko polako u šerpu i sve vrijeme kako sipate mutite žicom da razbijete grudvice i ujednačite masu. Važno je da ovo radite postepeno i polako. Kada ste sipali mlijeko posolite ga, pobiberite i dodajte muskatni orašči. Kuhajte na umjerenoj vatri uz neprekidno miješanje dok se bešamel ne zgusne kao za puding. Sklonite sa vatre i nakon 5 minuta umiješajte sok pola limuna i šaku rendanog kačkavalja.
Kore
Koristiti kupovne suve kore za lazanje koje se nekuhaju. 
Slaganje
Izaberite pleh u kome vam mogu stati 4 pločice lazanje tako da ima prostora od bar 1-2 prsta između njih i između njih i zida pleha. Pravimo lazanju u 6 slojeva.
-BEŠAMEL -  Bešamel uvek ide kao prvi sloj jer on spriječava ljepljenje lazanje za pleh. Njime lijepo pokrijte dno pleha.
-PLOČICE - Na bešamel poređajte red pločica.
-RAGU - Na pločice rasporedite šestinu ragua od mesa. Sipajte samo preko pločica a kako se tjestenina peče ona će se širiti i sa sobom vući i bešamel i ragu. Ako vam pređe preko nije važno.
-BEŠAMEL - Onda bešamel koji ne morate sad razmazivati već onako prošarajte.
-PLOČICE, RAGU, BEŠAMEL...... mažete 6 redova pločica tako
-ZAVRŠAVAMO SA 6. redom pločica na koji stavljate tanji sloj ragua i obilato zalivate preostalim bešamelom. Bešamel je prvi i posljednji u slojevima. Može da vam kaplje i malo sa strane pločica.
-KAČKAVALJ - Pospite preostali kačkavalj preko bešamela.
-ALUMINIJUMSJA FOLIJA - Zatvorite pleh folijom dobro ali onako pečurkasto da se aluminijumska folija ne zaljepi za kačkavalj kad je skidate.
Pečenje - Pecite na 200 stepeni oko 30 minuta. Izvadite lazanju iz rerne. Sklonite foliju i ponovo je vratite na pečenje na jaš 30-ak minuta. Ako volite posljednjih par minuta možete uključiti i gril opciju od rerne da dobijete lijepu koricu. Ostavite lazanju da se odmara 2 sata prije služenja. Posuti Parmezanom prije služenja.



Izvor: http://charmpam.blogspot.com/