Samo najbolji, odabrani recepti!!!

nedjelja, travnja 27, 2014

Suhi Straćatela Kolač

Sastojci:
3 jajeta
150 g čokolade
1 kašičica ekstrakta vanile
100 g kukuruznog skroba
120 ml ulja
1 kašičica suhog kvasca
200 g brašna
200 g šećera
100 ml slatke pavlake
Priprema:
Čokoladu sitno isjeckati.
Odvojiti žumanca od bjelanaca i umutiti ih sa šećerom.
Dodati ulje, vaniliju, kvasac, pavlaku i na kraju brašno i kukuruzni skrob.
Bjelanca umutiti u šlag i dodati prethodnoj smjesi te sve nježno promješati da se sjedini.
Na kraju dodati isjeckanu čokoladu i sve sjediniti.
Okrugli pleh prečnika 24 cm obložiti pek papirom, usuti smjesu, poravnati je i peći na 180 stepeni oko 50 minuta. Nakon 45 minuta probati čačkalicom kroz sredinu torte da li je pečena. Ako je čačkalica suha, isključiti rernu i izvaditi tortu, a ako nije nastaviti još pečenje.
Kolač izvaditi iz pleha, prohladiti, posuti prah šećerom i isjeći u parčad željene veličine.
Služiti uz kafu ili čaj.


Više »

Kanapei s Dimljenim Lososom- Fingerfood :)

Sastojci:
150 g dimljenog lososa
150 g krekera
100 g francuskog hljeba
100 g raženog hljeba
50 g maslaca
100 g sirnog namaza
limun
Za ukrašavanje:
 1 vezica mladog luka
1 vezica rotkvice
3 kisela ili pola svježeg krastavca
50 g kapara
kopar
vlasac
Za umak od hrena i vlasca:
100 gkiselog vrhnja
1 kašika hrena
 1 kašićica limunovog soka
2kašike svježe nasjeckanog vlasca
Priprema:
Komadiće dimljenog lososa pokapati s nekoliko kapi limunova soka.
Staviti ga na krekere, hljeb oblikovan u male zalogajčiće ili kriške francuskog hljeba koji su prethodno namazani maslacem ili sirnim namazom.
Ukrasite narezanim povrćem i sitno nasjeckanim začinskim biljem.
Sve sastojke za umak pomiješati neposredno prije posluživanja.
Kanapee s dimljenim lososom poslužiti uz umak od hrena i vlasca.
Po želji na kanapee se može staviti malo kavijara.
Više »

Palačinke sa Jabukama i Cimetom

Sastojci:
500 gr brašna
1 kašićica praška za pecivo
1/2 kašićice soli
1 kašićica cimeta
3 jajeta
625 ml mlijeka
50 ml istopljenog putera
2 kašike javorovog sirupa/braon šećera
2 veće narendane jabuke
30 ml putera za prženje palačinki
Priprema:
U večoj posudi pomješati brašno, prašak za pecivo, cimet i so. U posebnoj posuti umuti jaja, mlijeko, otopljeni puter i javorov sirup/braon šećer. Umiješati u suhe sastojke i dodati narendane jabuke, sve lagano promješati.
Peći ih na srednjoj temperaturi, sipati za svaku palačinku 75 ml, peći ih oko 2 minute, okrenuti i peći ih još minut, dva, dok ne dobiju zlatno žutu boju.
Preliti sa medom/javorovim sirupom. Dodati još jabuka sa strane.


Više »

Piroške sa Sirom

Sastojci:
Tijesto
1 kg brašna za dizana tijesta
1 svježi kvasac
1 velika kašika ravno soli
5 dcl mlijeka
i još dodati po potrebi
1 dcl ulja
Fil
 50 dkg svježeg  sira
12,5 dkg otopljenog margarina
1 kašika ravno soli
Premaz
 1 kiselo vrhnje od 2 dcl
2 jajeta
Priprema:
Zamijesiti tijesto, ostaviti 20 minuta da se diže, razvaljati po mogučnosti u pravougao i premazati sa pola fila, preklopiti i staviti drugu polovicu fila, ponovno preklopiti i razvaljati na 1 cm debljine. Rezati po dužini na štapiće, uvnuti ih i staviti u tepsiju. Poslagati ih u namazanu tepsiju ili na peki papir i pustiti još malo da se dignu.
Odozgo ih premazati sa:
3 kašike smjese od fila i dodati kiselo vrhnje, 2 cijela jajeta i malo soli.
Staviti ih da se peku na 180 C 30-4o minuta.
Više »

subota, travnja 26, 2014

Tikvice Pohovane u Rerni

Odličan recept za ukusne, nemasne i brze tikvice. Recept je sa Coolinarike.
Sastojci:
tikvice (količina po želji)
brašno
jaja
prezla
oko 1/2 dcl ulja
so
Priprema:
Tikvice pripremiti kao i za obično pohovanje: oljuštiti, isjeći na tanke kriškice, posoliti i ostaviti da puste vodu. Ocjediti ih i uvaljati u brašno, jaja, prezlu. Redati ih u pleh koji ste blago premazali četkicom, uljem, odmah redati tikvice i na svaku nanijeti po dvije, tri kapi ulja, koliko spadne sa četkice. Staviti ih u ugrijanu rernu na 170 stepeni. Nemojte ih puno prevrtati, ostavite ih da se uhvati korica, samo preokrenite i ostavite ih da se dopeku. To je sve, jako jednostavno i ukusno,a tikvice zadržavaju  hrkavost.

Više »

petak, travnja 25, 2014

PAMUK PECIVO

Sastojci::
-125 gmargarina
4 kašike jogurta
1 dl mlijeka
1 kašićica soli
1 kašićica šećera
1 jaje
1 kesica suhog kvasca
550 g brašna
Fil:
dimljeno meso, kobasice, sir i sl.
Premaz:
1 žumance

Priprema:
Staviti pola brašna, so, šećer i margarin sobne temperature, dodati mlako mlijeko i kvasac te sve dobro sjediniti.
U tu masu dodati jogurt, jaje i uz postepeno dodavanje preostalog brašna umjesiti tjesto koje se ne lijepi za ruke.
Ostaviti tijesto 15 minuta na toplom mestu.
Za fil sitno isjeckati sve sto želite, a žumance umutiti za premaz.
Od nadoslog testa praviti loptice veličine mandarine, slagati ih u pleh.
Loptice premazati umućenim žumancetom.
 U svaku rupu staviti fil i dobro ga utisnuti.
Ostaviti tijesto još 15 minuta da nadolazi.
Zagrijati rernu na 200 stepeni i peći pecivo do rumene boje.
Pecivo je mekano, mozete se nadjeti i po želji i služiti za veceru, dorućak ili kao grickalicu uz pivo :)


Više »

utorak, travnja 22, 2014

Tjestenina sa Puretinom

Sastojci:
 integralna, zelena, obična ili kombinovana  tjestenina
300 g purećih grudi
1 kašika maslinovog ulja
so,
biber,
ruzmarin…
sok od jednog limuna
2 dl neutralne pavlake (vrhnje za kuvanje)
Priprema:
Puretinu pripremiti prethodno veče (3 minuta): isijeći je na komade. Posoliti, začiniti po želji, sipati preko nje maslinovo ulje i limunov sok i ostavite u poklopljenoj posudi da prenoći u frižideru.
U šerpu staviti tjesteninu da se skuha (8-10 minuta).
Za to vrijeme na dobro zagrijanoj teflonskoj tavi 5-7 minuta pržiti puretinu, pa zaliti neutralnom pavlakom, promiješati i pustiti da prokuha 2 minuta.
Sastaviti ocijeđenu tjesteninu i puretinu, servirati i posuti parmezanom

Više »

ponedjeljak, travnja 21, 2014

Meksička Salata

Sastojci: (Broj osoba: 4)
1/2 kg kuhanog graha
10 dag kuhanog graška
10 dag kuhanog kukuruza (šećerca)
1 crvena paprika
1 žuta paprika
1 zelena paprika
1 mala chilli papričica
1 glavica crvenog luka
so
sirće
ulje
Postupak:
Paprike narezati na kockice, chilli papričicu na sasvim male komadiće, luk narezati na kriške ili na kockice, sve izmješati.
Začiniti po želji.
Više »

Srdele sa Salatom od Riže

Sastojci:
800 g srdela
2 kašikice Vegete
3 kašike limunovog soka
Za salatu od riže:
250 g riže
150 g kukuruza šećerca
80 g pistacija
80 g kikirikija
200 g paradajta
Za salatni preljev:
3-4 kašikemaslinovog ulja
2 kašike jabukovog sirćeta
so
Priprema:
Srdele očistiti, oprati i posušiti papirnatim ubrusom. Pokapati ih limunovim sokom, a zatim posuti Vegetom Twist riba i ostaviti neka odstoje 30 minuta.
Rižu skuhati, ocijediti i ohladiti. Dodati joj kukuruz šećerac, nasjeckani kikiriki i pistacije te paradajz narezan na kockice. Začiniti maslinovim uljem, jabučnim sirćetom, malo posoliti, dobro izmiješati i staviti u frižider.
U međuvremenu pripremljene srdele staviti na vruć roštilj i peći sa svake strane 3-4 minute. Tokom pečenja srdele premaiti maslinovim uljem.
Tople srdele poslužitiuz salatu od riže.
Osim na roštilju, srdele se mogu pripremiti na ulju u tavi. Prije pečenja ih uvaljati u brašno.
Više »

nedjelja, travnja 20, 2014

Pureće Roladice sa Šparogama

Sastojci:
800 g purećih prsa
1 kašikaVegete
50 g mliječnog peciva (bijeli hljeb i tost)
50 ml mlijeka
1 jaje
2 fileta pečene paprike
100 g suhog mesa
1 vezica divljih šparoga
50 g brašna
50 g maslaca
2 mlada luka
1 kašika koncentrata paradjza
Crni biber
so
Priprema:
Pureća prsa narezati na odreske, malo ih potući i posuti kašikom Vegete.
Hljeb (pecivo) narezati na kocke, dodati mlijeko i jaje te pomiješati.
Šparogama odvojiti mekane dijelove (tvrde dijelove staviti kuhati za temeljac) i blanširati u posoljenoj vodi.
Filete pečene paprike narezati na trake.
Na pureće odreske posložiti kriške suhog mesa, pa tanko nanijeti fil od hljeba, filete crvene pečene paprike te na njih nekoliko blanširanih šparoga.
Odreske zamotati u male roladice i pričvrstiti čačkalicama.
Uvaljajti ih u brašno te popržiti sa svih strana na maslacu.
Pržene roladice izvaditi te na tu masnoću dodati sjeckani mladi luk, kratko popržiti i dodati ostatak šparoga i koncentrat paradajza.
Podlitis malo temeljca od šparoga, vratiti roladice da se još malo pirjaju u umaku (oko 15 minuta).
Posudu poklopiti i nastaviti pirjati na laganoj vatri, povremeno ih okrenuti.
Pureće rolice poslužite s umakom i širokim rezancima.

Više »

Krem Juha od Tikvica i Krompira

Sastojci:
4 osobe
150 g krompira
2 kašike maslinovog ulja
70 g luka
400 g tikvica
so
350 ml vode
1 kašika narezanog bosiljka
Priprema:
Krompir skuhati u ljusci.
Na zagrijanom ulju kratko popeći sitno nasjeckani luk, dodati naribanu tikvice, so, malo vode i pirjati desetak minuta dok tikvice ne omekšaju.
Krompir oguliti i zajedno s tikvicama propasirajti.
Dodajti ostatak vode, bosiljak i pustiti da zakuha.
Juhu poslužiti toplu s kiselim vrhnjem.
Želi li se aromatičniji okus, bosiljak zamijeniti koprom, a kiselo vrhnje slatkim.
Više »

subota, travnja 19, 2014

Kolač Paunovo Oko

Sastojci
Biskvit
6 bjeljanjaca
12 dag šećera
6 žumanjaka
1 kašika brašna
1/2 kašićica soda bikarbone
4 dag kakaa
Fil
 1jaje
2 žumanjca
14 dag šećera
1 vanil šećer
2 kašike brašna
2 dl mlijeka
1 margarin
4 rebra čokolade
Priprema
Umutiti žumanjce i šećer, dodati brašno, sodu bikarbonu, kakao i snijeg od bjeljanjaca.
Sve lagano izmješati i sipati u veliku tepsiju. Peći.
Kad je pećeno zarolati sa vlažnom krpom.
Za fil izraditi jaje, žumanjca, šećer, vanil šećer, dodati brašno i ukuhati u mlijeko.
U ohlađeno dodati izrađeni margarin.
Kremu podijeli na dva dijela. U jedan dio staviti 4 rebra topljene čokolade, može po želji i mliječna čokolada.
Namazati žuti fil na biskvit pa na njega smeđi i saviti u rolat.
Malo smeđe kreme ostaviti za premaz izvana.Posuti ribanom čokoladom.
Više »

Kolač Sa Višnjama

Sastojci:
 2 kompota od višnje
18 kašika šećera
18 kašika pšeničnog griza
2 pudinga od vanilije
25 dk g margarina
1 l mlijeka
0.5 l vrhnja za šlag
Priprema:
Ocjediti višnje, sačuvati sok.Tom soku dodati vodu tako da čine 1 litru, dodati šećer i staviti kuhati. Kad zakuha dodati višnje, neka opet zakuha i onda po malo dodavati grizi i kuhati dok se ne zgusne.Odmah izliti u protvan isplahnut vodom.Na ovu kremu ,može biti topla stavi se krema od pudinga u koju se doda izrađeni margarin(puding se kuha prema uputama na njemu i mora se ohladiti).Na to ide šlag.
Više »

petak, travnja 18, 2014

Uskrsna Jaja - jednnostavna i prekrasna metoda

Evo jedan jednostavan i prelijep način da se ukrase uskrsnja jaja.
Sastojci:
salvete sa lijepim motivima
1 bjelance
četkica
Priprema:
Jaja skuhati i ohladiti.
Naći salvete sa interesantnim uzorcima. Izrezati motiv, npr cvijet tačno po linijama (malo je pipkavo ako je motiv komplikovan ).
Umutiti bjelance i pripremiti četkicu (može manja, veća, manja je bolja ako su detalji mali, ali ne pravi razliku).
Staviti izrezan uzorak na jaje i početi polako sa jednog kraja da se premazuje četkicom koja je dobro natopljena u bjelance. Ići okolo, stvaraće se pregibi ali ih ravnati četkicom ili prstima, motiv će prijanjati za jaje kao da je zaljepljen. Ostaviti da se osuši, kada je mokro od bjelanca boja će biti tamnija, kada se osuši dobiće pravu boju. Ujutro premazati maslinovim uljem i to je to.

NAPOMENA : 1. Pri rezanju salveta neke salvete imaju dva ili tri sloja, odvojiti samo onaj sloj sa slikom, biće tanje I samim tim manje će se gužvati I ljepše ce se oblikovati prema jajetu. 2. Tražiti manje motive, pregibi ce biti manji. Uvijek poći od sredine prema kraju, specijalno ako su motivi malo veći. 3. Najbolji rezultati su na neofarbanim jajima, ako se prvo farbaju onda koristiti nježnije boje. Na mnogo tamnim bojama se primjete tragovi bjelanjca I boja se razmrlja.

Više »

utorak, travnja 15, 2014

Puretina u Umaku od Šampinjona

Sastojci:
1 kg purećeg bijelog mesa
oko 20 tanko narezanog suhog vrata
nekoliko listića topljenog sira u listićima
15 dag sira gaude (ili nekog drugog tvrdog sira koji se lako riba)
50 dag šampinjona
1 luk
svežanj peršunovog lišća
3 kašike kiselog vrhnja
vegeta, so, biber
Priprema:
Meso narezati na manje medaljone i lagano istući batom za meso. Posoliti i na malo ulja kratko ga ispržiti s obje strane da porumeni.
Meso odložiti na stranu, pa skuhati umak od šampinjona:
na malo ulja pržiti nasjeckan luk, dodati šampinjone narezane na režnjiće te pirjati dok ne ispari sva tekućina. Dodati oko 2,5 dl vode, posoliti (povegetiti) i pobiberiti, dodati nasjeckano peršunovo lišće, lagano prokuhati pa dodati kiselo vrhnje. Odmah potom uliti razmućeni gustin sa malo vode pa kratko prokuhati.
U namašćeni lim slagati pečeno meso, na svaki komad staviti komadić suhog vrata i topljenog sira, sve zaliti umakom od šampinjona i obilno posipati ribanim sirom. Peći u rerni na 200℃ oko 20 min dok se ne zapeče i ne stvori zlatno-smeđkasta korica od sira.
Poslužiti uz zapečeni krompir pire, krokete od krompira i zelenu salatu.
Više »

ponedjeljak, travnja 14, 2014

Sarajevska Teleća Čorba

Sastojci:
½ kg telećeg  mesa
1 luk
½ dl bijelog suhog vina
3 - 4 krompira (nasjeckan na kockice)
1 mrkva (naribana ili narezana na kolutiće)
1 l lovačkog ili mesnog temeljca (vode)
1 – 2 lista lovora
mljevena slatka crvena paprika
1 kašika skrobnog brašna
1 kašika koncentrata paradajza
gljive (šampinjoni ili vrganji)
ulje
so
biber
Priprema:
Prodinstati sitno nasjeckan luk, dodati meso narezano na kockice da posmeđi sa svih strana. Zaliti meso sa ½ dl bijelog vina i pustiti da vino izlapi. Dodati krompir i  mrkvu te doliti temeljca ili vode. Zatim posoliti, pobiberiti, dodati lovor, malo crvene paprike, škrobno brašno i malo koncentriranog paradajza te kuhati na laganoj vatri oko sat vremena. Pred kraj očistiti gljive, nasjeckati ih na četvrtine, dodati u čorbu i kuhati još 15-tak minuta.
Više »

Pečene Janjeće Koljenice - Uskrsni ručak

Sastojci: 
6 janjećih koljenica,
2 luka,
2 mrkve,
60 ml ulja,
2 štapića celera,
10 g ruzmarina,
štapić cimeta,
750 ml goveđe juhe,
3 čehna bijelog luka,
korica od 2 narandže,
500 ml crnog vina,
60 g smeđeg šećera,
125 ml sirćeta,
200 ml umaka od paradajza
Priprema: Janjeće koljenice oprati, posušiti, natrljajti sa soli i biberom. Zapržiti ih u ulju te ih staviti u posudu s poklopcem. Na ulju propržiti luk, mrkvu, celer, bijeli luk, ruzmarin i cimet. Dodati naribanu koru narandže, vino, goveđu juhu, šećer, pastu od parajza i sirće te preliti mješavinu preko koljenica. Poklopiti i kuhati oko tri sata. Otklopiti te kuhati još pola sata. Izvaditi koljenice i zagrijati umak do vrenja te kuhati dok se količina tekućine ne prepolovi, odnosno dok se umak ne zgusne. Poslužiti s mesom i prilogom prema želji.
Više »

nedjelja, travnja 13, 2014

Brzi Kolač sa Suhim Voćem

Sastojci:
300 g brašna
1/2 kocke kvasca
70 g putera
1 jaje
100 g mlijeka
3 kašike šećera
1 vanilin šećer
4 suhe smokve
4 suhe šljive
po nekoliko lješnjaka, badema i oraha
4 suhe kajsije
Glazura:
40 g putera
1-2 kašike šećera u prahu
Priprema:
U toplo mlijeko staviti kvasac, kašičicu brašna i kašičicu šećera da nadođe.
U brašno dodati nadošao kvasac, jaje, puter, šećer, vanilin šećer, pa zamijesiti.
Pred kraj mješanja, dodati sjeckano suho i koštunjavo voće. Ostaviti tijesto da nadođe.
Nauljiti kalup, pa staviti nadošlo tijesto.
Peći na 200 stepeni, dok ne porumeni, pa onda prekriti papirom i peći još oko 20 minuta na 180 stepeni.
Vruć pečeni kolač preliti istopljenim puterom i posuti šećerom u prahu.
Više »

Brze Kocke sa Makom - Uskršnji kolač

Sastojci:
Kore
12 bjelanjaca
20 dag šećera
20 dag mljevenog maka
3 kašike brašna
malo praška za pecivo
Krema
12 žumanjaca
20 dag šećera
5 kašika gustina
pola litre mlijeka
1 margarin
Glazura
200 g čokolade
 0,5 dcl ulja

Priprema:
Za biskvit
Izmutiti bjelanjce u šlag, dodati šećer, još malo miksati.
Dodati mljeveni mak, brašno i pecivni prašak, lagano promiješati.
Peći 3 kore ( na papiru ).
Za kremu
Kuhati žumanjce, šećer i gustin u mlijeku.
U hladno dodati dobro izrađeni margarin ili maslac.

Više »

Rolovani Pileći File sa umakom od sira i pavlake

Sastojci:
oko 400 grama (dva komada) pilećeg filea
dva tanka parčeta šunke
4 parčeta tanko narezanog kačkavalja
dve kašike kajmaka
4-5 kašika brašna
10-ak kašika prezle
jedno jaje
dve kašike parmezana
so i biber po ukusu
Za Preliv:
50-ak ml pavlake za kuvanje
dva parčeta nekog mekšeg kačkavalja (onaj u listićima za tost) ili topljenog sira za mazanje ili plavi sir..
Priprema:
Komad belog mesa rasjeći uzduž, da ostane oko 1cm da drži dva dijela zajedno. Dobro izlupati i istanjiti kuharskim čekićem. Posoliti, pobiberiti.
Na sredinu tako pripremljenog parčeta mesa staviti kačkavalj, šunku, pa opet kačkavalj.
Razmazati po tome i kašiku kajmaka. Srolati.
Dobijene rolne uvaljati u brašno, pa u umućeno jaje, pa u mješavinu prezle i parmezana.
Staviti u frižider da se ohladi i stegne (možda 30 minuta).
Zatim ponovo u jaja, pa u prezlu.
Pržiti u dubokom ulju, na tihoj vatri, da porumeni sa svih strana.
Zavisi od debljine, biće potrebno jedno pola sata.
Kad se završi  sa mesom, na istu ringlu staviti neku manju šerpu.
Sipati neutralnu pavlaku i u njoj rastopiti sir. So i biber.
Više »

subota, travnja 12, 2014

Riblja Čorba

Sastojci:
glave i repovi slatkovodne ribe (som, šaran, štuka, tolstolobik),
250 g crvenog luka,
2 ljute paprike,
250 g svježeg paradajza,
250 g paradajz pirea,
kesica gotovog začina za riblju čorbu,
so,
suhi biljni začin,
biber,
mljevena začinska paprika,
ljuta tucana paprika
Priprema:
Sitno isjeckati luk i dinstati ga na ulju, uz povremeno dodavanje vode. Paziti da luk ne zagori, pa dodati oljušten i sitnije narezan paradajz i ljutu papriku.
Ubaciti riblje glave i repove i dinstati dok se sve dobro ne ukuha.
Procijediti čorbu, a ostatak ispasirati kroz cjediljku, pa doliti vode. U posebnoj posudi izmutiti gotov začin za riblju čorbu, paradajz pire, mljevenu začinsku papriku i dodati u lonac. Promiješati i začiniti po ukusu, pa krčkati oko pola sata.
Više »

Brze Kiflice

Sastojci:
600g glatkog brašna
1 prašak za pecivo
1 kašičica soli
1 dl ulja
1 kisela pavlaka
1 suhi kvasac razmućen u 2 dl toplog mlijeka
Priprema:
Od navedenih sastojaka zamijesiti tijesto,zatim od te smjese razvaljajte krug, a potom izrežite trouglove(trokutove).Kada ste izrezali trokutove,uzmite svaki od njih i zamotajte - tako da dobijete oblik kiflice.Dok se rerna zagrijava na 180°C – kiflice se 'odmaraju.Kada je rerna dovoljno zagrijana,premažite kiflice umućenim jajetom i peći 15 minuta.
Od ovog recepta vrlo lako dobijemo kiflice sa sirom, dakle nakon što izrežemo trokutove od tijesta punimo ga sirom ili nekim drugim odgovarajućim sastojkom.Nakon toga kiflice se peku kako je i navedeno.


Više »

petak, travnja 11, 2014

Gulaš od Šampinjona

Ovo jelo može da bude posno, veoma je ukusno, može da ide kao prilog pečenom mesu. Gulaš od šampinjona kao glavno jelo dobro ide uz rižu ili pire krompir.
Sastojci:
500 gr šampinjona
2 glavice luka
začini (so, biber, vegeta, crvena paprika)
1 fant za gulaš
2dl soka od paradajza ili paradajz pirea
1dl ulja
Priprema:
Luk sitno iseckati ili izmiksati, dodati malo vegete, ulje i malo vode pa dInstati dok luk skroz ne omekani. Dodati šampinjone,  sitnije ne sjeći a veče presjeći po sredini. Bitno je da su krupniji. Posuti vodom da, dodati kašiku crvene paprike pa kuhati 15ak minuta. Dodati paradajz i fant pa kuhati još 15ak minuta. Kad su  šampinjoni mekani a čorba se zgusnula gulaš je gotov.

Više »

četvrtak, travnja 10, 2014

Složenac od tikvica, šunke i sira

Sastojci:
- 3 srednje tikvice (mogu i patlidžani)
 - 3-4 jajeta
 - 100g brašna
- 150-200 g pureće šunke
 - 200g edamera,trapista ili mocarele
 - 180g kisele pavlake 12m.m.
 - so,vegeta,biber
Priprema:
1. Tikvice oguliti i izrezati po dužini u što tanje komade. Staviti u cjediljku i posoliti. Ostaviti 30 minuta tako.
2. Tikvice ocjediti i uvaljati u brašno. Staviti ulje da se grije.
3. Pržiti tikvice da malo porumene. Ispržene prebaciti na ubruse da pokupe masnoću. 
4. Nauljiti unutrašnjost vatrostalne posude i i staviti red tikvica.
5. Na tikvice poredati šunkicu i sir izrendan i tako dok se ne potroše svi sastojci. Poslednji sloj završiti šunkom.
6. Umutiti kiselu pavlaku i jaja i preliti tikvice. Odozgo staviti izrendan sir.
7. Peći na 200C oko 30 min

Više »

utorak, travnja 08, 2014

Pečena Janjetina sa krompirom - Uskršnji ručak

Bliže se oba uskrsa, pa evo još jedan recept za Uskršnji ručak i opet janjetina :)
Sastojci:
-1,5 kg janjećeg buta,
-1,5 kg krompira,
-100 ml kisele pavlake,
-100 ml mlijeka,
-jaje,
-100 ml ulja,
-50 g maslaca,
-50 ml bijelog vina,
-so,
-biber,
-bijeli luk
Priprema:
Janjeće meso posoliti, pobiberiti premazati bijelim lukom. Preliti uljem i bijelim vinom i peći dva sata na 180 stepeni, te izvaditi iz pleha. Krompire sjeći na veće komade, posoliti i poredatiu pleh u kojem se pekla janjetina. Preliti ih pavlakom umućenom s jajima, mlijekom i otopljenim maslacem. Pečenu janjetinu staviti preko krompira i vratiti u rernu dok se krompir ne ispeče.
Više »

Hljeb sa mladim lukom i sirom

Sastojci:
-1 vekna hljeba
-250 gr tvrdog sira
-100 gr putera
-1 veza mladog zelenog luka
-začini po želji
Priprema:
Zagrijati rernu na 180 stepeni.
Isjeći hljeb uzduž i popreko, ne do kraja i staviti ga na pleh za pečenje.
Sir sjeći na tanke kriške i staviti u zasječene djelove na hljebu.
Rastopljeni puter pomješati sa isjeckanim zelenim lukom i začinima (po želji).
Razmazati smjesu po cijelom hljebu, pokriti folijom i staviti u rernu na 15 minuta.
Da se folija ne bi zaljepila za hljeb, staviti sa obje strane hljeba po 2 čačkalice.
Skloniti foliju i ostaviti još 2 minute u rerni da se rastopi sir, i da korica na hljebu porumeni.
Dobro je upotrebiti hljeb od juce, on se bolje siječe.

Više »

ponedjeljak, travnja 07, 2014

Rolovana Janjetina - Uskršnji ručak

Janjetina se služi na Uskrs. Mlada janjetina je specifičnog ukusa, a ako se dobro pripremi, to izvanredno meso se topi u ustima i lijepi za prste. :)
Sastojci:
-1,2 kg janjetine od bubrežnjaka ili grudi,
-3 veze špinata
-2 pečene paprike,
-ruzmarin,
-suhi biljni začin,
-ulje,
-bijelo vino
Priprema:
Meso odvojiti od kostiju, posoliti i posuti ruzmarinom. Preko rasporediti špinat ili blitvu. Preko špinata složiti filete paprika. Sve urolati i uvezati tankim kanapom. Staviti u tepsiju, preliti uljem, vodom i bijelim vinom, pa peći oko 40 minuta. Dodati povrće po želji, a potom peći još sat vremena.
Servirati uz krompir, tikvice ili mrkvu
Više »

subota, travnja 05, 2014

Pečene tikvice

Sastojci:
-600 gtikvica
-80 gluka
-200 g crvene svježe paprike
-2 čehna bijelog luka
 1 kašika pinjola
-2-3 kašike maslinovog ulja
-1 kašika narezanog kopra
-1 kašika Vegete
Za preljev:
-2 kašike jabukovog sirćeta
-2 kašie vode
-šećer
-biber

Priprema:
Na maslinovu ulju kratko popeći luk narezan na listiće i papriku narezanu na štapiće.
Dodati pinjole, a zatim tikvice narezane na kolutiće i Vegetu. Promiješati i pirjajti pod poklopcem na laganoj vatri oko 10 minuta.
Posebno kratko prokuhaeti sirće, šećer i vodu, preliti preko tikvica i malo promiješajti.
Tikvice staviti u vatrostalnu posudu i zapeći u rerni zagrijanoj na 180°C oko 15 minuta.
Zapečene tikvice posipajti narezanim koprom i poslužiti kao prilog uz pljeskavice ili pečene odreske.
Tikvice pripremljene na ovaj način se mogu čuvati u frižideru nekoliko dana.
Više »

petak, travnja 04, 2014

Pržene lignje

Sastojci:
-1 pakovanje smrznutih lignji (500g)
-brašno  ulje  so
-5 supenih kašika maslinovog ulja
-1 supena kašika narezanog svježeg peršuna
-1 režanj bijelog luka
-limun
Priprema:
Odlediti lignje.
Narezati ih na kolutove debljine prsta. Posoliti.
Staviti narezane lignje u kesu pa posuti sa brašnom i dobro protresti.
Zagrijati ulje pa pržiti lignje dok ne dobiju zlatnu boju (ne duže od 3 minute da ne budu žilave).
Sitno nasjeckati bijeli luk i peršun pa to dodati u maslinovo ulje. Time preliti lignje.
Više »

srijeda, travnja 02, 2014

Brzi Kolač

Sastojci.
 450 ml mlijeka
100 g šećera
1 margarin
1 čokolada za kuhanje
2 vaniliN šećera
450-500 g petit keksa
100-150 g oraha

Priprema
Mlijeko,šećer, vanilin šećer, margarin i čokoladu staviti da kuha ali paziti da ne prokuha.
Kekse prepoloviti, a orahe nasjeckati pa sve skupa treba sjediniti i izliti u namašćen kalup.Kad se stvrdne i ohladi staviti šlag i posuti naribanom čokoladom.
Više »

Ravioli sa Špinatom

Sastojci: (za dvije osobe)
za tijesto:
200 g pšeničnog bijelog brašna
2 jajeta
malo soli
3 kašike vode
za punjenje:
4 veze špinata (oko 500 g)
2 čehna bijelog luka
komadić putera
malo maslinovog ulja
malo muškatnog oraščića
malo soli
pola kriške svježeg sira
1 bjelance
za sos:
200 ml biljne pavlake
3 čehna bijelog luka
50 ml bijelog vina
malo putera

Priprema:
Tijesto:
U dublju posudu staviti brašno, so, jaja i početi sa mješanjem tijesta.
Po potrebi dodati po kašiku vode… treba mjesiti oko 5 minuta dok se ne dobije fino glatko testo.
Prekriti vlažnom krpom i ostaviti da odmara 15-ak minuta.
Punjenje
U većoj tavi otopiti puter uz dodatak malo maslinovog ulja pa kad se zagrije staviti na listiće isječen bijeli luk.
Kad pusti aromu dodati opran i očišćen špinat (isjeći tvrde stabljike i središnji zadebljali dio), poklopiti i na tihoj vatri dinstati 7-8 minuta… Onda otklopiti i na jačoj vatri uz mješanje dinstati dok ne ispari sva tečnost.
Začiniti muškatnim orahom, soli i malo prohladiti.
Izmiksati u električnoj sjeckalici a onda dodati gnječen sir i bjelance pa sve lepo promješati.

Pravljenje raviola
Uzimati dio po dio tijesta, uz dodatak po malo brašna što više rastanjiti a onda praviti trake širine oko 6-7 cm , stavljati po kašičicu fila (na jednu polovinu trake sa razmakom par centimetara), četkicom pokvasiti sve četiri strane tijesta oko fila, preklopiti, pritisnuti sve strane oko fila isjeći i redati na krpu posutu sa malo brašna.
U dosta slane, kipuće vode, kuhati raviole 7 minuta.
Sos
Dok se raviole kuhaju u manjoj tavi na puteru i maslinovom ulju propržiti na listiće sječen bijeli luk.
Kad pusti aromu dodati biljnu pavlaku, a malo kasnije i bijelo vino.
Kada se malo ukrčka i zgusne posoliti i dodati malo muskatnog oraha.
Serviranje
Dok su još vrele raviole staviti na tanjir…
Preliti sosom od pavlake…
Posuti grubo izlupanim zrnima bibera…
Posuti sa malo peršun lista…

Više »

Zapčena Riža

Sastojci:
300 g pilećeg filea
1 manja mrkva
1 glavica crnog luka
2 kašike ulja
150 g riže
5 dl jogurta
po ukusu: so, biber
peršunov list
Priprema:
Pileće meso sitno isjeckati, luk i mrkvu isjeckati što sitnije.
U tavu staviti ulje, zagrijati ga i dodati isjeckano meso i povrće.
Sve zajedno propržiti oko 5 minuta, začiniti po ukusu i posuti peršunov list.
U podmazanu vatrostalnu posudu presuti meso, preko staviti opranu rižu i sve dobro sjediniti.
Zaliti sadržaj jogurtom pa staviti u rernu i peći na 200 stepeni oko 45 minuta.
Nakon tog vremena isključiti rernu, a jelo ostaviti još 10-tak minuta da ukrčka.
Poslužiti uz sezonsku salatu po izboru.

Više »

utorak, travnja 01, 2014

Bačoko Torta

Sam naziv sve govori, super jednostavna i preukusna torta od banana i čokolade..:)
Sastojci
Za biskvit:
200 g Pšeničnog glatkog brašna tip 550
150 g smeđeg šećera
50 g kakaa u prahu
50 g Gussnela
1 vrećica Praška za pecivo
150 ml ulja
400 g kiselog vrhnja
2 žlice ruma
Za prelijevanje biskvita:
50 ml mlijeka
30 ml ruma
Za bačoko kremu:
500 g očišćenih banana
1 žlica ruma
200 g čokolade za kuhanje
200 ml vrhnja za šlag
1 vrećica Šlagfixa
Priprema
Za biskvit pomiješati brašno, šećer, kakao u prahu, Gussnel i prašak za pecivo.
Dodati ulje, vrhnje i rum, pa miješati mixerom dok se ne dobije homogena smjesa.
Uliti smjesu u namašćeni i pobrašnjeni kalup promjera 24 cm i peći u zagrijanoj rerni na 180°C oko 35 minuta.
Ostaviti da se ohladi u kalupu, a zatim biskvit preprezati uzdužno napola, tako da se dobiju dvije kore.
Donju koru vratiti u kalup i politi ju polovicom mješavine ruma i mlijeka.
Za kremu usitniti banane u električnoj sjeckalici tako da se dobije homogena smjesa, po mogućnosti bez grudvica. Umiješati rum.
Čokoladu rastopiti na pari i umiješati u banane.
Na kraju dodati vrhnje za šlag umučeno sa šlagfixom i miješati dok ne se dobije jednolična smjesa.
Kremu rasporediti po donjoj kori biskvita u kalupu i preklopiti je gornjom korom.
Posuti ostatkom mlijeka i ruma i staviti u hladnjak da se dobro rashladi (minimalno sat vremena).
Ukrasiti po želji (voće, čokoladni ukrasi…).
Više »

Salata sa Piletinom i Avokadom

Evo jedne super salate, pogotovu ako želim impresionirati prijatelje :) Avokado je bogat izvor vitamina E koji je, osim što štiti kožu, dobar i za normalno funkcioniranje organizma jer je moćni antioksidans.
Sastojci (za 2 osobe):
Piletina
- 2 kašike susamovog ulja
- 150 g pilećih prsa
- po želji soli
- 2 kašike meda
- 2 chili papričice
Drsing
- ostatak mješavine meda i chilija
- 1 ljutika
- 2 kašike susamovog ulja
- 1,5 kašika svježeg soka od limete
- po želji soli
Salata
- 25 g rikole
- 3 lista radiča
- 1 avokado
- 25 g kikirikija

Priprema:
Piletina
Na zagrijanom susamovom ulju popržiti pileća prsa (file) dok sa svih strana ne poprime zlatno smeđu boju. Nakon što se malo “odmorila”, piletinu narezati na komade debljine 2 cm i nakon što ste odlože na tanjir, posoliti ih i premazati mješavinom meda i sitno sjeckane chili papričice. Tanjir poklopiti i pustiti da se piletina tako marinira otprilike 10 minuta.
Dresing
Na tavi u kojoj se pržila piletina, 10-ak minuta popržiti sitno sjeckanu ljutiku. U posudu s ostatkom mješavine meda i sitno sjeckane chili papričice dodati poprženu ljutiku, susamovo ulje, svježe iscijeđeni sok od limete, so te sve zajedno promiješati.
Salata
U tanjur za serviranje posložiti mješavinu očišćene rikole i očišćene listove radiča. Na salatu posložiti mariniranu piletinu, na tanke ploške narezan očišćeni i oguljeni avokado, preliti dresingom, posoliti i posuti oljuštenim prženim slanim kikirikijem.
Više »

Pasta sa Faširanim mesom

Sastojci:
350 g faširanog mesa
2 čehna bjelog luka
1 glavica crnog luka
malo ulja
750 ml mlijeka
250 ml vode
350 g makarona
250 g pelata paradajza
40 g parmezana
origano, so i mj
ešavina biljnih začina

Priprema:
Crni luk isjeći na kockice, bjeli luk ispasirati.
Na malo ulja propržiti crni i beli luk, dodati faširano meso, te i nju pržiti da bi promjenila boju.
Nastaviti sa dinstanjem dolivajući vodu po potrebi dok meso ne omekša, a suvišna tečnost ne uvri.
Potom dodati makarone, pa postepeno dolivati mešavinu mlijeka i vode povremeno mješajući dok tjestenina potpuno ne omekša i upije tečnost.
Dodati izmiksani pelat, origano, so i začine po ukusu, te nastaviti sa kuhanjem na umjerenoj temperaturi još 10 minuta.
Gotovo jelo posuti parmezanom.




Više »

Mađarica

Sastojci:
Tijesto:
150 gr maslaca
600 gr brasna
2 cijela jajeta
200 gr secera
malo soli
4 vrhom pune kašike kiselog vrhnja
1/2 vrecice praska za pecivo
Fil:
200 gr secera
150 gr maslaca
5 stangli cokolade???
1 litar mlijeka
10 kašika brašna

Priprema:
Sjediniti brasno (oko 500gr)s maslacem i masscu, dodati sve ostale sastojke i umijestiti tijesto.
Tijesto podijeliti u 5-6 dijelova i svaki peci na poledini pleha - 20x30cm.
U serpu staviti mlijeko i secer da se kuha,ali ostaviti samo toliko da se moze razmutiti brasno u njemu.
Kada mlijeko provri, maknuti u stranu i sipati razmuceno brasno uz brzo mijesanje da se ne stvore grudvice.. ponovno staviti na sporet da se fil skuha.
Dodati na komadice iskidanu cokoladu i mijesanjem je otopiti - fil je vreo pa se cokolada lako topi.
U prohladeno dodati maslac sobne temperature i dobro umutitit mixerom.
Fil ce biti onako ne previse gust, ali hladenjem ce se stisnuti, zato treba jos topli fil premazivati preko kora , jer se hladenjem nece moci lijepo razmazati.
Po zelji preliti cokoldanom glazurom

Više »