Samo najbolji, odabrani recepti!!!

ponedjeljak, ožujka 31, 2014

Juha od Šparoga

Sastojci:
-50 dkg šparoga
-2 dl vrhnja za kuhanje
-8 dl pileće juhe
-2 luka srednje veličine
-kašika nasjeckanih granćica celera
so i biber po ukusu
kašika brašna
kašika maslaca
Priprema:
Divlje šparoge treba prerezati ili lomiti na dijelovima gdje stabljika postaje drvenasta, a donju polovicu tanko oguliti nožićem. Šparoge nakon čišćenja oprati. Divlje šparoge prokuhati desetak minuta u kipućoj vodi u kojoj je dodano malo soli, šećera i maslaca kako bi se izgubila njihova prirodna gorčina. Kuhati šparoge u vodi dok potpuno ne omekšaju. Otopiti maslac i na njemu pirjati luk, pa kad se luk zastakli, dodati celer i pirjati još dvije minute pa preliti s pilećom juhom i pustiti da zavri. Brašno razmutiti s malo vode pa uliti u juhu i pustiti da lagano kuha. Nakon 2-3 minute dodati vrhnje i izmiksane šparoge te pustiti da još jednom provri.
Po okusu dodati bibera i soli, procijediti i poslužiti.

Više »

nedjelja, ožujka 30, 2014

Jaffa Torta

Sastojci:
 Kora jedna dim.28cm (X4)
3 bjelanceta (xxl)
-3 kašike šećera kristal
-1 žumance
-1 kašika brašna
-4 kašike pečenih oguljenih mljevenih lješnika
-1 kašičica ulja
Bijeli krem:
 -8 žumanceta
-6 kašika šećera + 150 gr šećera
-6 kašika gustina
-1 (40 gr) puding sa ukusom slatke pavlake
-1 litar mlijeka
-125 gr putera, maslaca
-250 ml slatke pavlake
Čokoladni krem:
 -150 ml mlijeka
-3 kašike šećera kristal
-170 gr lješnika - pečenih, oguljenih i mljevenih
-150 gr plazma keksa
-250 gr putera
-100 gr čokolade za kuhanje
još
 -oko 500 gr jaffa keksa  
-sok od cijeđene narandže za natopiti kore i jaffa kekse  
-šlag ili za dekoraciju
Priprema:
Kore..
Mikserom umutitičvrsto bjelanca sa malo soli, dodavati postepeno šećer i mutiti dok se ne istopi. Dodati žumance i mikserom izjednačiti smjesu. Dodati ulje i izjednačiti mikserom kratko. Dodati brašno i dio lješnika i miješati odozdo prema gore kutljačom, dodati postepeno i ostatak lješnika. Smjesu usuti u okrugli pleh veličine 28 cm koji je na dno stavljen pek papir. Poravnati i peći na 200 C dok kora dobije blijedo braon boju i pri pritisku prsta vraća se u isto mjesto i ne lijepi se. Test čačkalicom u centar kore, ako je suha gotov je biskvit. Ponoviti isto za ostale 3 kore.
Bijeli krem:
Staviti 800 ml mlijeka da provri, žumanca mikserom umutiti sa šećerom dok ne pobjele i u volumenu se ne povećaju, posebno izmutiti u hladnom mlijeku (onih 200 ml) gustin i puding, pa dodati žumancima i izmješati. Provrelo mlijeko u tankom mlazu dodavati u žumanca i neprestano mikserom mutiti. Sve ponovo vratiti u šerpu sa debelim dnom na tihoj temeraturi, i miješati žicom slično kao za puding dok se smjesa ne zgusne, stvoriće se grudvice samo nastavii mješati razbiće se.  Prekriti folijom i ostaviti da se ohladi.
Mikserom umutiti puter u pjenasto, smjesu sa žumancima ohlađenu skroz izmješati mikserom, pa dodavati po kašiku u puter. Sve dobro izmiksati dok se ne izjednači. Umutiti mikserom slatku pavlaku u šlag i kašikom umutiti u prethodnu smjesu od žumanaca i putera.
Čokoladni krem:
Mlijeko i šećer ugrijati dok se šećer ne istopi pa mlakim preliti plazmu. Puter mikserom pjenasto umutiti pa dodati plazma keks, istopljenu i mlaku čokoladu i mljevene lješnike.
Varijanta samo sa lješnicima:
Prokuhati mlijeko sa 4 kašike šećera dodati čokoladu i 400 gr mljevenih lješnika, ohladiti pa dodati umućenom 250 gr maslaca. Može se sve zajedno istopiti.
Filovanje:
Na tanjir staviti koru-natopiti sokom- 1/4 bijeli krem, jaffa keks natopljen u soku čokoladni dio prema dole, 1/4 bijelog krema; kora - natopiti sokom, čokoladni krem, kora-natopiti sokom,   1/4 bijeli krem, jaffa keks natopljen u soku čokoladni dio prema dole, 1/4 bijelog krema i kora poslednja. Ostaviti u frižideru da se ohladi i kremovi stegnu i dekorisati po želji.. šlagom..

Više »

Gibanica sa sirom

Sastojci:
-500g kora za pite
- 500 g svježeg sira
-250 g kefira
-4 jajeta
-2 dl mineralne, gazirane vode
-1 dl ulja
-2 kašićice soli (ili po ukusu)
-dva prstohvata bibera
-1/2 vrećice praška za pecivo (2 male kašićice)
Priprema:
Miksati jaja sa solju 5-10 minuta, da jaja postanu jako bijela i čvrsta masa.
U drugoj zdjeli mikserom izraditi svježi sir sa pola količine kefira i biberom, dodati soli po ukusu.
Mineralnu, prašak za pecivo i pola količine ulja pomiješati u čašici. Druga polovinu ulja treba za ruke.
Jajima polako, kuhačom, dodati sirnu i na kraju mineralnu mješavinu.
Pripremiti srednje veliki duboki pleh, namazati ga sa malo ulja ili ga obložiti pek papirom
Razmotati kore na radnu plohu i dlanovima natapkati malo ulja na cijelu prvu koru, staviti ju u pleh da joj krajevi prelaze visinu pleha, ponoviti isto sa drugom.
Zdjelu sa sirom staviti tik do pleha. Uzeti slijedeću koru, zgužvati ju u pripremljenoj smjesi i tako zgužvanu i potpuno mokru stavite na prve dvije kore. Na isti način gužvati svaku slijedeću koru i slagati tako nagužvane da se popuni svaki dio pleha. Potrošiti svu smjesu ali ne sve kore, ne treba napola suhe kore stavljati u pleh. Bitno je da jedna čitava ostane za vrh.
Tu jednu staviti na zgužvane kore u plehu (odrezati joj dio da stane), rubove od one prve dvije kore prebaciti preko nje, prema unutra i sve skupa namazati kefirom.
Ubaciti u rernu zagrijanu na 180 stepeni i peći pola sata do 35 minuta.
Ostaviti ju da "odleži" 10 minuta prije rezanja i serviranja.


Više »

subota, ožujka 29, 2014

Brza Torta - Prekrasna i jednostavna

Sastojci:
-1 litar čokoladnog mlijeka
-pola šoljice grožđica
-3 kašike ruma
-2 paketa petit keksa ili nekih drugih-drobljenih rukom
-2 šoljice mljevenih oraha
-nasjeckana čokolada po zelji
Za premaz i dekoraciju torte:
-umućeni šag ili slatko vrhnje (pavlaka)
 -topljena čokolada
Priprema:
1 litar čokoladnog mlijeka i pola šoljice grožđica staviti da prokuha oko 15 min. da grožđice nabubre.
Kad se makne s vatre dodati 3 kašike ruma, a potom ostaviti sa strane.
Pripremiti dva paketa petit keksa ili nekih drugih po želji – drobljenih rukom, 2 šoljice oraha- mljevenih i nasjeckanu čokoladu po želji.
Vrelo mlijeko preliti preko keksa i dobro izmiješati, i po potrebi dodati još mljevenih keksića do željene gustoće, al ne puno jer se to preko noći stisne.
Izliti masu u dublji kalup obložen plastičnom folijom radi lakšeg vađenja i slijedeći dan ukrasiti prema želji umućenim šlagom ili čokoladom.


Više »

Musaka - Najbolji recept

Evo recepta za današnji ručak..:)
Sastojci:
-400 g pelata
-4 velika krompira
- ulje za prženje
- 2 kašie maslaca
-1 glavica luka
-3 režnja bijelog luka
-700 g miješanog mljevenog mesa
-peršun, timijan, kadulja
-1 kašićica soli
-1 kašićica svježe mljevenogbibera
-45 g svježe ribanog parmezana
- 1 kašika prezle
Za preljev
-2 kašike maslaca
-3 jajeta
-250 ml mlijeka
-45 g svježeg parmezana
-2 kašike prezle

Priprema:
Pelate iz konzerve narezati na kockice.
Krompir oguliti i narezati na tanke kriškice. Zagrijatiulje na 180°C i pržiti kriške krompira dok ne dobiju zlatnožutu boju. Kad je gotov, prebaciti ga na papirnati ubrus da se upije višak masnoće.
Na zagrijanom maslacu zažutiti luk i bijeli luk. Dodati mljeveno meso. Kad meso izgubi roskastu boju i pretvori se u sitne grudvice, dodati nasjeckane pelate, so, biber, začine i pirjti 15-ak minuta dok tekućina ne ispari.
Maknutis pare i dodati parmezan i mrvice.
Vatrostalnu posudu premazati maslacem. Poslagati trećinu krompira na dno, na način da se kriške krompira lagano preklapaju jedna preko druge.
Na krompir složiti polovicu mesa. Ponoviti sloj krompira pa mesa. Završiti sa krompirom.
Razmutitei maslac, jaja, mlijeko, sir i mrvice i preliti smjesu preko krompira.
Zagrijati rernu na 190°C i peći musaku oko 40 minuta.

Više »

petak, ožujka 28, 2014

Lazanje sa piletinom, špinatom i sirom

Sastojci:
1 paket tjestenine za lazanje
113g maslaca
1 luk
1 komadić bijelog luka
60 g brašna
1 kašićica soli
400 ml pilećeg temeljca
350 ml mlijeka
2 paketića mozzarelle
1 tanjir ribane gaude
1 pileća prsa
200 g svježeg špinata
1 kašika svježeg sjeckanog peršuna
1 mliječni namaz
1 kašićica origana
1 kašićiica suhog bosiljka
1/2 kašićice muškatnog oraščića

Priprema:
Mozzarellu nakidati na komadiće. Špinat nasjeckati sitno. Piletinu nasjeckati na kockice i marinirati u ulju, sjeckanom ruzmarinu, bosiljku, origanu, paprici, vegeti, soli i biberu.
Piletinu ispeći na kratko, samo toliko da postane hrskava.
U jednu posudu usipati mlijeko i temeljac te lagano podgrijavati. Nasjeckati sitno luk i bijeli luk te peći na maslacu (posoliti) dok luk ne postane staklast, tada dodati brašno i miješati dok ne počne kuhati. Kada počne kuhati istresti u smjesu mlijeka i temeljca uz mješanje, začiniti bosiljkom, origanom i muškatnim oraščićem te miješati dok kuha 2-3 minute. Maknuti s vatre i umiješati polovicu mozzarelle i polovicu ribane gaude.
Tjesteninu za lazanje blanširati i slagati lazanje.
Umak-tjestenina-mliječni namaz-mozzarella-piletina-špinat-umak-tjestenina-mliječni namaz-mozzarella-piletina-špinat-umak-tjestenina-umak-ribani sir-sjeckani peršun.
Peći na 180°C dok ne postane zlatno 30-40 minuta.


Više »

četvrtak, ožujka 27, 2014

Domaći hljeb

Sastojci:
-2 kg brašna
-jedna kesica germe (kvasac)
-dvije kašikice šećera
-tri kašikice soli
-200 ml mlakog mlijeka
-četiri čaše od 200ml vode mlake (po potrebi dodati vode)
-četiri kašike vrhnja (po želji može i slatko i slano)
-pola šolje ulja (za čaj šolja)
-buter za premazati
Priprema:
Sve sastojke lijepo zamijesiti.
Ostaviti da nadođe.
Kad je tijesto nadošlo, ponovo se prekuha i opet ostavi da nadođe.
Kad je po drugi put nadošlo, prebaciti u tepsiju.
Sačekati da ponovo nadođe u tepsiji, a zatim peći.
Gotov premazati sa buterom-maslacem.


Više »

Japrak Sarma Bosanska

Sastojci:  
-1/2 kg mljevene teletine-junetine
-100 gr.riže
-1 glavica crvenog luka
-1 manja narendana mrkva
-sitno nasjeckan persun
-50-ak listova vinove loze
-malo mlijeka
-kajmak
-mala kašikica vegete,
-so
-biber
Priprema:
U sve dolme pa i u ovu uvijek prvo dodati malo mlijeka u meso, promiješati i ostaviti da odstoji 15-ak minuta. 
U meso zatim narendati -sitno luk, mrkvu, dodati dobro ispranu u vodi, rizžu i isjeckan peršun. 
Dodati vegetu, so i biber i ostaviti da odstoji pola sata. 
Listove vinove loze preliti sa proključalom vodom i kada promijene boju u tamno zeleno-smeđu, vaditi polagano, da se ne bi pocijepali. 
Listove filovati, praviti male sarmice i redati ih u šerpu. 
Preko sarmi staviti komadiće maslaca a zatim sarmu preliti sa proključalom vodom. Voda treba da bude u visini sarmi. 
Sarme kuhati oko 1 sat na laganoj temparaturi.
 Sarmu služiti uz kajmak i somune. 


Više »

srijeda, ožujka 26, 2014

Tortilje - Enchiladas Mexicanas (najbolji recept)

Definitivno od svih recepata na netu, najbolji recept za Tortilje, isprobano :)
Sastojci:
-Tortille (4-5 komada)
-2 šoljice (veličine cca 2.5 dcl) glatkog brašna
-1/2 vrećice praška za pecivo
-2 kašićice soli
-2 kašike eulja
-3/4 šoljice toplog mlijeka
Fil: (za 4-5 tortilla)
-500 g pilećeg filea(od prsa)
-1/2svježe crvene paprike
-1/2 svježe zelene paprike
-1 konzerva (400g) crvenog graha
-1 konzerva (400g) kukuruza
-čili u prahu
-so
- biber
-Vegeta   začin za pečenu piletinu
-2 kašike paradjza iz tetrapaka
-250 g sira za naribati (Gouda ili sl.)
-pola glavice zelene salate(kristalke)
-2svježa paradajza
Umak
-pola kiselog vrhnja
-2 kašike kečapa
-2 kašike majoneze
Priprema:
Fil:
Piletinu narezati na trakice ili kockice, začiniti začinom za piletinu i kašikom ulja, ostaviti nekoliko minuta da se sastojci povežu.
Zagrijte duboku tavu, dodati malo ulja i popržiti piletinu.Piletinu pržiti oko 15 min. u pokrivenoj posudi da se zadrže arome, ali i mekoća piletine
Kad je piletina skoro gotova paprike narezati na trakice, te dodati piletini i promiješati.Nakon 3-5 min. dodati ispran i iscijeđen grah i kukuruz.Sve skupa izmiješati i dodati začine, 2 kašike paradjz pirea, čili, Vegetu, biber i so (sve u umjerenim omjerima, osim štose  može staviti više čilija u prahu ako se želi začinjenije. Ostaviti na laganoj vatri da se kuha još cca.2 min. Nakon toga maknuti s vatre i ostaviti poklopljeno.
Tortille
Od brašna, praška za pecivo, soli, ulja i mlijeka zamijesiti glatko tijesto, ostaviti da miruje otprilike 20-tak min. Nakon toga razdijeliti tijesto u 4-5 manjih kuglica.
Na pobrašnjenoj podlozi razvaljato kuglice na cca 20cm promjera tortille.
Zagrijati teflonsku tavu, otresti tortille od viška brašna, te peći tortille (bez ulja!!!) na tavi cca 1 min. sa svake strane.Tortille su gotove kada im se počnu stvarati crne mrljice i tijesto počne stvrdnjavati.
Tortille stavljati  na tanjir kojeg treba staviti u čistu najlonsku vrećicu.Vrećicu zatvoriti kako bi tortille zadržale mekoću i bile pogodne za oblikovanje.
Umak
Pomiješati sve sastojke.Ako ovi sastojci ne pašu može se koristiti samo vrhnje u koje se doda malo sjeckanog vlasca i peršuna.
Punjenje tortilla
Na sredinu tortille staviti 3-4 kašike mesnog fila, na to staviti 2-3 kašićice umaka, te ribanog sira po želji.
Zarolati tortille u enchiladu, tako da se pazi da ne ispadnu sastojci (enchilada se rola kao palačinka, krajevi ostaju otvoreni).
Na zarolanu enchiladu staviti 2 kašićice umaka i obilno ribanog sira, zapeći cca. 1, 30 min. u mikrovalnoj ili nešto duže u običnoj rernii, tj. dok se sir ne otopi.
Izvaditi iz rerne i dekorisati salatom narezanom na trakice i paradjzom narezanim na kockice.

Više »

Bosanska Lijena Pita

Sastojci:
Tijesto:
-250 g margarina ili masti
-250 g šećera
-2 kom jaja
-1 šoljica (2 dcl) mlijeka
-800 g brašna
-prašak za pecivo
Fil od jabuka:
 -oko 1,5 kg jabuka
-1 kašika cimeta
Priprema:
Za tijesto:
Mikserom umutiti margarin ili mast sa jajima, dodati šećer i na kraju mlijeko. Umijesiti (mikserom) u sve to brašno s praškom za pecivo. Dobiveno tijesto podijeliti na dva dijela. Razvaljati prvi dio i premjestiti ga u podmazan i pobrašnjen pleh. Tijesto prekriti filom od jabuka, još malo posuti cimetom i prekriti drugom polovicom tijesta. Malo odozgo pritisnuti rukama da se ne bi odvajalo.
Za fil od jabuka:
Jabuke oprati i izrendati (nije ih potrebno guliti) te ih izdinstati sve dok ne počnu malo zagarati. Ko ne voli kiselije može dodati šećera. Dodati cimet.
Ovako pripremljen kolač peći na 180 – 200 °C oko 35 min.

Više »

utorak, ožujka 25, 2014

Pita Zeljanica - prava Bosanska :)

Sastojci:
za tijesto:
-500 gr brašna za pite i kolače (tip 400)
-pola supene kašike soli
-malo ulja
-mlaka voda za potkuhavanje tijesta
-još malo brašna za nakuhavanje tijesta
za fil:
 1 kg špinata
-500 gr mladog sira (neslanog)
-3 kom jaja
-250 gr pavlake (vrhnje)
-pola supene kašike soli
-malo ulja + ulje za podmazati tepsije
Priprema:
U zdjelu staviti brašno, so, malo ulja i zamijesiti sa mlakom vodom. Tijesto treba biti ne previše mekano,a ni pretvrdo.
Dobro ga premjesiti i oblikovati kuglice.
Svaku kuglicu oglagijom razvaljati kao za picu. Ako se lijepi za podlogu, obavezno pobrašniti.
Jufke stavljati jednu po jednu na kuhinjsku krpu i malo ih odozgo premazati uljem. Nek se malo odmore dok se sprema ostalo.
Špinat oprati dobro, i isjeckati.
Dodati jaja, mladi sir, pavlaku i samo malo ulja. I so naravno. Sve dobro izmiješati.
Staviti kolut na stoljnak i sa obje ruke početi razvlačiti te razvijati oklagijom.
Kad se razvuče, na rubove stavite fil za zeljanicu. Pomoću stolnjaka zarolajte i oblikovat kako je volja.
Smotanu pitu odozgo malo namazati uljem i staviti da se peče na 250 C u dobro zagrijanu rernu na zadnju rešetku u rerni.
Kad porumeni smanjiti na 180 C i dići na srednju rešetku.
Na kraju je zvaditi iz rerne i ostaviti malo da se ohladi  i poslužiti u Bosni se služi sa jogurtom, ili prelivena kajamokom ili pavlakom kao i sve pite. :)

Više »

Jednostavna i osvježavajuća torta - kolač sa borovnicama

Sastojci:
Podloga:
-120g tamnog sendvič keks (oreo ili sličan keks)
1 punak ašika mekog maslaca
Krema: 
-450 ml jogurta od vanilije
-200 ml slatkog vrhnja
-1 kašika šečera ili meda  1 kašika vaniline paste, vanilin šećera, burbon šečera ili pola sjemenki mahune vanilije
-1 želatina (10 g) ili 5-6 listića
Preljev:
-100g borovnice
-1 velika kašika šečera
Priprema:
mjera kalupa 20
Kekse samljeti i pomiješati sa maslacem te utisnuti u kalup.
Borovnice i šečer lagano dinstati dok se šečer ne otopi i one puste sok.
Želatinu pripremiti kako piše na omotu.
Slatko vrhnje istući u šlag te dodati vanilin jogurt i vanilin šečer ili vanila pastu ili pola sjemenki mahune vanilije.
Ugrijati želatinu i lagano miješajuči sipati u smjesu slatkog vrhnja i jogurta.
Staviti kremu na podlogu od keksa i na nju dodati 2/3 preljeva od borovnica. Lagano čačkalicom utisnuti borovnice i okretati čačkalicu u krug da unutra uđe malo soka.
Stavite na hlađenje, najbolje preko noći. Prije serviranja po torti preliti ostatak preljeva.

Više »

ponedjeljak, ožujka 24, 2014

Brza krem juha od tikve

Sastojci:
-1.kg tikve
-3 veće mrkve
-3 krompira
2 mladog luka (ne mora biti mladi )
-pola zelene manje paptike
- 2 grančice celera i peršuna
 vrhnje za kuhanje (po želji)
2 kašike maslinovog ulja  
-na vrh noža maslaca

Priprema:
Tikvu očistiti i narezati na kriškice.Tako i ostalo povrće, sve staviti da se kuha prekriveno vodom iznad povrća 2 prsta, dodati ulje so, biber i kuhati  dok povrće ne bude mekano .
Kada se povrće skuhalo odliti malo vode sa strane i miksati štapnim mikserom, dodati masla na vrh noža  i promiješati,dodati vrhnje za kuhanje.
Očišćene sjemenke tikve lagano ispeći.


Više »

Juneća šnicla u saftu

Sastojci:
600 g junećih šnicli
600 ml kuhanog paradajza
so, biber, začin c, peršun, ulje
Priprema:
Svaku šniclu izlupati, začiniti začinom c, pobiberiti, posoliti i uvaljati u brašno. U vatrostalnu posudu sipati malo ulja, poredati pripremljene šnicle, i posuti malo sjeckanog peršuna. Preliti kuhanim paradajzom (pomješan sa vodom, pola-pola) i peći u rerni oko 2 sata na 200 °C. Služiti iz krompir.
Više »

nedjelja, ožujka 23, 2014

Čokoladna torta (bez brašna)

Sastojci:
9 bjelanjaka
9 kašika šećera
9 žumanaca
150 gr mljevenog plazma keksa
400 gr čokolade za kuhanje
375 gr maslaca ili margarina
375 gr šećera u prahu
4 šlaga (160 gr)
Priprema:
Umutiti bjelanjke sa 9 kašika šećera u čvrst šlag. Dodati i žumanca pa izmiješati. Čokoladu otopiti pa polako, uz stalno miješanje mikserom, dodati u umućena jaja, na kraju dodati i keks.
Maslac pjenasto umutiti sa šećerom u prahu pa sjediniti sa prethodnim kremom.
Smjesu podijeliti na dva djela. Jedan dio će biti fil (staviti na hladjenje) a od drugog ispecite 2 tanke kore, na 200 stepeni oko desetak minuta.
Za jednu koru imat ćete 6 prepunih kašika smjese

Više »

Kroketi sa Susamom

Sastojci:
-500 g krompira
-200 g brašna za hljeb
-40 g margarina
-50 ml vode
-so
-biljni suhi začin
-150 g biljnog kačkavalja
-200 g susama
-ulje za prženje
Priprema:
Oljušten krompir isjeći na kocke i skuhati u posoljenoj vodi, a, kada je kuhan, ocijediti ga i izgnječiti u pire. Još toplom krompiru dodajti začin i margarin. Kad se masa malo ohladi, umješti brašno razmućeno u malo vode u kojoj se kuhao krompir i umijesiti tijesto. Gotovo tijesto podeliti na veće komade i na brašnom posutoj dasci oblikovati valjuške, pa ih sjeći ih na komade željene veličine. Na svaki komad staviti kockicu biljnog kačkavalja i oblikovati kuglicu, pazeći da tjesto sasvim obavije sir. Krokete uvaljati u susam i pržiti ih u dubokom ulju. Pržene krokete vaditi na papirni ubrus da upiju višak masnoće i poslužiti.
Više »

subota, ožujka 22, 2014

Salata od Makarona i Piletine

Sastojci:
-300 g piletine,
-150 g mrkve,
-150 g graška,
-150 g kukuruza šećerca,
-100 g gorgonzole,
-150 g šarenih makarona,
-1 kašika senfa,
-400 ml kisele pavlake,
-malo soli
Priprema:
Kuhanu piletinu isjeckati na kockice. mrkvu također isjeckati na kockice, pa je zajedno sa graškom skuhati u blago posoljenoj vodi. Piletini dodati ocijeđeno i ohlađeno kuhano povrće, ocijeđeni kukuruz, nasjeckanu gorgonzolu i kuhanu i ohlađenu tjesteninu. Senf, pavlaku i malo soli pomišati i prelitipreko salate od piletine i makarona.
Više »

Kalorijske vrijednosti na 100 gr

Kada nisam na dijeti brojim kalorije. Ispor su tablice, razvrstane po vrstama harnae za lakše sastavljanje obroka, bez da pretjeram sa kalorijama, za žene je donja granica 1200 kcal  :)







Kada nisam na medicinskoj dijeti koja ima jako malo kalorija, brojim kalorije  i jedem sve što volim samo u manjim količinama..
Više »

Pića i Napitci

Namirnica (100g)Energija (kcal)
Bijelo vino85
Biter lemon52
Bravo multivitamin27,8
Cedevita370
Crveno vino80
Džin, rum, brendi231
Indijski čaj108
Instant kafa100
Kafa287
Kakao u prahu312
Koka-kola39
Konjak228
Likeri242
Mineralna voda0
Multivita357
Neskvik360
Pivo43
Rakija193
Sirup od borovnice254
Sirup od višnje248
Sok od borovnice45
Sok od breskve48
Sok od grožđa63
Sok od jabuke47
Sok od kruške50
Sok od limuna34
Sok od narandže45
Sok od paradajza20
Više »

Šećer, Slatkiši

Namirnica (100g)Energija (kcal)
Bombone bez punjenja386
Bombone sa punjenjem459
Džem261
Eurokrem538
Kristal šećer400
Med320
Miješana marmelada261
Mliječna čokolada528
Mliječni sladoled157,1
Smeđi šećer380
Voćni sladoled122
Žvakaća guma280
Više »

Masti i Ulja

Namirnica (100g)Energija (kcal)
Kokošija mast885
Kukuruzno ulje900
Majoneza732
Majoneza delikates729
Margarin730
Puter751
Maslinovo ulje900
Suncokretovo ulje900
Svinjska mast891
Ulje od grožđa900
Ulje od sjemenki tikve900
Više »