Samo najbolji, odabrani recepti!!!

nedjelja, siječnja 19, 2014

Lazanje s tikvicama i 3 vrste sira

Naš današnji ručak - talijanski specijalitet! Ovo je varijanta s tikvicama i tri vrste sira! Može se poslužiti i za goste vegetarijance, dobro ne samo za njih. :) Količina je dovoljna za 6 osoba.
Sastojci:
-600 g tikvica
-50 g maslaca
-1 kašićica vegete
-bijeli biber
-12 listova lazanja
-so
-100 g gorgonzole
-50 g mozzarelle
-15 g parmezana
Za umak bešamel:
-50 g maslaca
-50 g pšeničnog oštrog brašna tip 400
-1 l mlijeka
-1 kašićica Vegete
-bijeli biber
-so
Priprema: 
Za pripremu j potrebno oko 80 min. Tikvice treba oprati i uzdužno narezati na tanke kriške. Popeći ih na maslacu, posuti Vegetom, pobiberiti i maknuti s vatre.
Lazanje prokuhati u posoljenoj vodi (2-3 minute), u koju se stavi par kapi ulja da se listovi ne slijepe, ili koristiti lazanje koje se ne kuhaju.
Za umak bešamel, na maslacu lagano popeći brašno. Postupno dolijevati toplo mlijeko uz neprestano miješanje dok se ne dobije glatka gusta smjesa. Dodati Vegetu, pobiberiti i po potrebi posoliti.
Na dno vatrostalne posude (30×19 cm) staviti malo bešamela, složiti red lazanja, po njima rasporediti bešamel, tikvice, naribanu mozzarellu i natrganu gorgonzolu. Na to staviti listove lazanja i postupak ponoviti, tako da se na zadnji list lazanja stavi bešamel, naribani sir i parmezan.
Peći oko 25 minuta u rerni zagrijanoj na 220°C.
Više »

subota, siječnja 18, 2014

Mousse torta sa bijelom čokoladom

Sastojci:
Biskvit:
5 jaja
5 žlica šećera
4 žlice brašna
1 prašak za pecivo
3 žlice kakaa
Krema:
600 ml vrhnja za šlag
400 g bijele čokolade 
1 vrećica bijele želatine


Priprema:
Dakle, zagrijte 2 dl slatkog vrhnja do točke vrenja te uklonite s vatre. U to dodajte nasjeckanu čokoladu i miješajte dok se čokolada potpuno ne otopi i sjedini s vrhnjem. Želatinu pripremite prema uputama s vrećice: u 4 žlice hladne vode usipajte želatinu i pustite da nabubri. Kad nabubri, stavite ju na laganu vatru da je rastopite (ne smije prokuhati, samo se treba otopiti; trebat će vam možda pola minute za to). Zatim želatinu dodajte u otopljenu čokoladu. Dobro pomiješajte i pustite da se čokolada potpuno ohladi. U međuvremenu ostatak vrhnja za šlag istucite u šlag. Kad se čokolada ohladi, dodajte ju šlagu i zajedno umutite – dobit ćete jednu ukusnu kompaktnu kremu.
Za biskvit:
Pjenasto umutite jaja sa šećerom. Potom dodajte brašno, prašak za pecivo i kakao i žlicom ili špatulicom pažljivo umiješajte da se svi sastojci sjedine. Uzmite veliki četvrtasti protvan i izlijte biskvit u njega i izravnajte. Stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 180 °C otprilike 15 minuta. Kad je biskvit pečen, pustite ga da se ohladi. Potom ga premažite s 3/4 kreme. Narežite namazan biskvit na 4 trake jednake širine. Ako vam je protvan u obliku pravokutnika, režite trake s dulje strane protvana.
Uzmite prvu traku i zarolajte ju kao da radite roladu. Okomito ju tako zarolanu stavite na pladanj. Uzmite sljedeću traku i počnite motati oko prve tamo gdje je prva traka stala. i tako dok ne potrošite sve trake. Kad stavite zadnju traku, lagano rukama pritisnite tortu. Ostatkom kreme premažite cijelu tortu i stavite na hlađenje.




Više »

četvrtak, siječnja 16, 2014

Muffini sa Sirom i Sunkom

Sastojci:
2 soljice
1 kasicica praska za pecivo
50 gr maslaca
3/4 soljice mlijeka
1 soljica sira
100 gr sitno sjeckane sunke ili vrata
2-3 kasike parmezana

Priprema: 
U brasno i prašak za pecivo prstima umrviti omeksali maslac, dodati isjeckanu sunku i sir, te 2 kasike parmezana.
Napraviti tijesto, razviti na 2-2.5 cm debljine pa rezati krugove /pogacice.
Stavljati  pogacice na lim ili kalup za muffine koji smo postavili papirom za pecenje.
Staviti da se pece u predhodno zagrijanoj rerni na 180C oko 20 minuta.













Više »

srijeda, siječnja 08, 2014

Punjeni pečeni paradajz

Sastojci:
-6-8 kom zrelih paradjza
-25 dkg prezle
-2 dcl maslinovog ulja
-glavica češnjaka,  malo peršuna, so, biber
-po želji grančic timijana i par maslina
Priprema:
Operemo paradjaze, izdubimo ih i pripremimo za punjenje.
Smjesa za punjenje: meki dio paradjza/što smo dobili kad smo ih izdubili, prezla, nasjeckani peršun i češnjak, ulje, so, biber.
Smjesu dobro izmiješati i napuniti parajze. Rernu ugrijati na 180 stepeni, tepsiju prekriti masnim papirom i posložiti rajčice. Staviti ih da se peku oko 45 min.
Više »

Fritule ili uštipci (slatko)

Ono što su za kontinetn u HR uštipci ili krofne, to su za Dalmaciju i primorje Fritule, prejednostavno, kalorično :( i super ukusno.
Sastojci:
tijesto
-4 dcl jogurta  
-2 jajeta  
-2 paketića vanilinog šećera  
-malo soli  
-2 kašićice ešećera  
-20 kašika glatkog brašna  
-1 paketić praška za pecivo  
-1 kašika rakije  
-ulje za prženje
Priprema:
Umiješati sve sastojke, da se dobije glatka smjesa.
Vaditi kašićicom (i drugom si pomagati odvajati, ili prstom) smjesu i pržiti u vručem ulju. Ulje ne smije biti prevruče.
Čim porumene (a to je brzo), okrenuti na drugu stranu i pustiti da se isprži do kraja. Ukoliko se peče u dosta ulja, da lijepo plivaju, one se počnu same okretati.
Vaditi u zdjelu u koju se na dno stavi papirnati ručnik ili salveta da upije višak ulja.
Posuti štaub šećerom. Poslužiti.

Više »

subota, siječnja 04, 2014

Kolač sa Kokosom

Sastojci:
tijesto:
150g šećera
180g brašna
1 dl mlijeka
1 dl ulja
1 prašak za pecivo
1 vanilin šećer
2 jaja
Sastojci krema:
5 dl vrhnja za šlag
150g kokosovog brašna

Priprema:
Izmiješajte jaja i šećer.Zatim dodajte brašno pomiješano sa praškom za pecivo i vanilin šećerom. Umiješajte mlijeko i ulje sve dok ne dobijete glatku smjesu.Smjesu izlijte u namašćen i pobrašnjen lim za pečenje i stavite u prethodno zagrijanu pećnicu. Peče se u pećnici otprilike 25 minuta na temperaturi 185°C.Nakon što se ispeče ,ostavite da se ohladi i prerežite vodoravno.U međuvremenu, vrhnje duže tući u čvrsti šlag. Od ukupne količine kokosovog brašna odvojite nešto malo za posipanje, a ostatak umiješajte u šlag.Na donji dio biskvita stavite 75%(ili 3/4) kreme.Gornji biskvit izrežite na kocke i poredajte po kremi.Premažite kolač sa ostatkom kreme i pospite kokosovim brašnom.Izrežite kocke do dna i kolač sa kokosom je spreman za posluživanje .



Više »

srijeda, siječnja 01, 2014

Zapečene palačinke sa paradajz sosom

Sastojci:
200 g brašna
150 ml mlijeka
so
2 jajeta
Za fil:
3 mrkve
350 g šampinjona
1/2 celera
2 luka
4 čehna bijelog luka
4 kašike maslinovog ulja
2 kašike peršuna
so, biber
300 ml pavlake
4 jajeta
150 g rendanog ementalera
Za paradajz sos:
luk
čehno bijelog luka
2 kašike ulja
750 g sjeckanog paradajza
so, biber

Priprema:
Mikserom ili mutilicom umutiti brašno sa mlijekom, 150 ml vode, solju i jajima. Pustiti da odstoji nekih 20 minuta. Mrkve ogulite, operite i sitno isjecite. Šampinjone obrišite krpom, drške skratite, pa sve sitno isjecite. Celer ogulite, operite i isjecite u kriške.Crni i bijeli luk oljuštite, sitno isjecite, zatim ga izdinstati na malo ulja. Potom dodati gljive, celer i mrkvu i sve zajedno dinstati oko 5 minuta. Na kraju začinite sjeckanim peršunom soli i biberom.Jaja pomješajte sa pavlakom,zatim ih posolite i pobiberite.Ostatak ulja zagrijati u tavi. Od tijesta ispeći 6 do 8 palačinki. Rernu zagrijte na 200 stepeni. Palačinke filujte pripremljenim povrćem. Pospite sirom, onda palačinke umotati.Redajte ih bez razmaka u prethodno podmazanom kalupu (1, 5 l kapaciteta/zapremine), preko prelijte pavlakom sa jajima, pa kalup prekrite alu-folijom i zatvorite. Kalup stavite u veći sa vrelom vodom i u rerni na pari peći oko 25 minuta.
Za paradajz sos oljuštite crni i bijeli luk, sitno ih isjecite, pa propržite na ulju. Dodajte komadiće paradajza, začinite soli i biberom, potom 10 minuta kuhati. Palačinke servirati zajedno sa paradajz sosom.





Više »