Samo najbolji, odabrani recepti!!!

četvrtak, studenoga 28, 2013

Palenta sa gljivama

Za pripremu ovog jela treba odpirlike oko 40 min, a recept je za 8 osoba ako će biti toplo predjelo :)
Sastojci:
-350 g šampinjona
-150 g palente
-60 g putera
-4 kašike ulja
-2 čehna češnjaka
-4 kašike nasjeckanog peršuna
-1 kašićica svježeg origana ili pola kašićice suhog
-2 kašićice limunovog soka
-3 kašićice Vegete

Za umak od paradjza;
 -800 g Pelata P
-1 glavica luka
-1 čehno češnjaka
-100 ml bijelog vina
-2 kašike eulja
-1 kašika šećera
-2 kašike Vegete
Priprema
U 800 ml kipuće vode staviti 2 kašike Vegete, a zatim usuti palentu i kuhati na laganoj vatri uz neprestano miješanje 2-3 minute. Palentu uliti u namašćen okrugli kalup promjera 20 cm. Ostaviti je neka se hladi najmanje 20 minuta.
Za to vrijeme pripremiti umak od paradjza. Na ulju pirjajti sitno nasjeckani luk dok ne omekša. Dodati sitno nasjeckani češnjak, kratko propirjati, zaliti bijelim vinom i pustiti da kipi dok tekućina ne ispari.
Zatim staviti pelate očišćene od sjemenki i narezane na kockice. Nakon nekoliko minuta dodati šećer i Vegetu. Pirjajti oko 20 minuta.
U tavi na umjerenoj vatri zagrijati 10 g putera i 2 kašike ulja. Staviti očišćene i na četvrtine narezane šampinjone, preliti ih limunovim sokom i kratko pirjati. Dodati sitno nasjeckani češnjak, origano i kašićicu Vegete pa pirjati dok tekućina ne ispari. Na kraju umiješati svježe nasjeckani peršun.
Palentu izvaditi na dasku i narezati 8 kriški. Popeći ih na preostalom maslacu i ulju s obiju strana do zlatnosmeđe boje.
Posluživanje
Na tople tanjure složiti kriške palente, preliti ih umakom od paradjza, a na njega staviti gljive. Poslužiti kao toplo predjelo.

Više »

ponedjeljak, studenoga 25, 2013

Pečene Paprike punjene mladim sirom

Sastojci:
-6 paprika
-15 dag svježeg sira
-15 dag naribanog tvrdoga nemasnog sira
-1 kašićica nasjeckanog bosiljka
-2 kašike maslinovog ulja
-so i biber
Priprema:
Paprike prokuhati u vodi oko 5 minuta, ohladiti ih, prerezati uzdužno po pola i očistiti od sjemenki.
Napuniti ih smjesom sira, 1 kašike maslinovog ulja, malo soli, bibera i bosiljka.
Punjene paprike staviti u namašćenu vatrostalnu posudu i peći prekrivene aluminijskom folijom oko 25 minuta na 185 ‘C.
Poslužiti 3 osobe.
Energetska vrijednost 211 kcal
-masti 15 g (od toga nezasićenih 8,7 g),
-kolesterola 33 mg,
-ugljikohidrata 9 g,
-bjelančevina 10 g,
-soli 180 mg.

Više »

Dijetalni ručak od tune i heljde

Sastojci:
-mala šoljica od kafe heljde u zrnu
-1,5 šoljica vode
-po ukusu soli
-1 manja konzerva tunjevine u njenom sopstvenom soku (nemasne)
-1 veći mladi crni luk
-1 ljuta papričica
Priprema:
Heljdu skuhati u slanoj vodi, skloniti sa vatre i poklopiti desetak minuta dok ne popije svu vodu.
Luk i papričicu izrezati, tunjevinu otvoriti, iscijediti i sjedinitiu zdjeli sa lukom i papričicom.
Dodati nabubrelu heljdu, promiješati i po ukusu začinitisolju, kimom ili chili paprikom.

Više »

Salata od tunjevine, sira i krastavca (Dukan)

Sastojci:
- 1 kom tunjevine
-3-4 kašike posni ili svježi sir
-1 krastavac
-nekoliko cherry paradjza
Priprema:
Oguliti krastavac i izrezati ga na kockice. Izrezati paradajziće.
Dodati tunjevinu. Obavezno cijeđenje viška ulja ukoliko se radi o običnoj tunjevini u ulju.
Dodati posni/svježi sir. Sve pomiješati i začiniti po želji.

Više »

Ćufte od karfiola

Sastojci
-400 gr karfiola
-1 jaje
-5-6 kašika prezli
-1 kašika sjeckanog peršunovog lišća
-po ukusu:so i biber
Priprema:
Karfiol obariti u slanoj vodi, ocjediti ga i izgnječiti. Ostaviti da se ohladi.
U karfiol dodati jaje, peršunovo lišće, posoliti i pobiberiti, sipati prezle (prvo oko 3-4 kašike), sjediniti smjesu rukama- po potrebi dodati još prezli, da se smjesa ne lijepi. Oblikovati ćufte.
U pleh staviti papir za pečenje, redati ćufte. Peći u rerni zagrijanoj na 160-180 stepeni, dok ne porumene. Servirati tople.

Više »

Kašica od banana i mladog sira

Evo super recepta za kada mi se jede nešto slatko, a prolazi i kao doručak..super zdrav..recept je za 2 osobe
Sastojci:
-3 velike kašike mladog sira
-3 velike kašike lanenog ulja
-2banane
-nekoliko jagoda
-2 kašićice susama
-2 kašićice lana
-2 kašićice meda
Priprema
U blender staviti sir i ulje, dobro izmiksati da postanu jednolična smjesa. Zatim dodati banane i jagode, također ih izmiksati da nastane fina kašica.
Samljeti sjemenke lana i susama. Umiješati ih u kašicu zajedno sa 2 kašićice meda.
Podijeliti u 2 zdjelice i uživati u zdravom, finom i zasitnom doručku.

Više »

Zdrave (Dukan) lepinjice od mekinja

Kako ću ja uskoro prestati sa dijetom, od danas među ostalim, ću si postati i zdrave recepte, kako ne bi bilo yo-yo efekta:) , a i svakako generalno mijenjam način ishrane i ne vraćam se više na stari tako da mi sve bude pri ruci .. i da bude spremna nakon dijete.. :) Recept je za jednu osobu.
Sastojci
-1 bjelance
-1 kašičica posnog svježeg sira
-2 kašike mekinja
-po ukusu soli
-na vrh kašičice praška za pecivo (može i bez ovoga)
Priprema
Odvojiti bjelance od žumanceta i sipati ga u manju posudicu.
U bjelance dodati  sir, mekinje, so i malkice praška za pecivo (ovo poslednje može i ne mora)
Kašičicom sve sjediniti da postane jednolična masa i obavezno ostaviti da odstoji 10 minuta.
Rastanjiti na papiru za pečenje dvije lepinjice debljine 0,5 cm. Peći 10 minuta na 220°C. Pečene pažljivo Tvrde da su ove lepinjice ljepše od svakog hljeba, a o tome koliko su mekinje zdrave ne treba ni pričati...
Više »

petak, studenoga 22, 2013

Rezanci sa Lososom

Losos je skup, ali bogat omega-3 masnim kiselinama, a kako ja imam probleme sa pritiskom, za mene trenutno ništa nema cijenu. Još malkice izmjena u prehrani i nezdravim navikama i kada je u pitanju tjestenina na mom meniju će biti samo integralna.
- 250 g dimljenog lososa
- 500 g širokih rezanaca
- 2 mlada luka
- polovina običnog luka
- 200 ml vrhnja za kuhanje
- 1 dl bijelog vina
- so, biber
- malo svježeg peršuna
- 2 kašićice putera
Priprema: Skuhati široke rezance. Na puteru ispržiti sitno nasjeckan luk dok ne poprimi zlatnu boju, dodati vrhnje za kuhanje i losos koji je rethodno narezan na komadiće. Dodati so, biber i mladi luk, narezan na trake i kuhati na laganoj vatri 5 minuta (mladi luk bi trebao ostati al dente). Posuti bijelim vinom i na kraju dodati tjesteninu. Ukrasiti svježim peršunom. Servirati toplo uz ribani parmezan.
Više »

nedjelja, studenoga 10, 2013

GURKENSALAT - Salata od Krastavca na Njemački Način :)

Sastojci 
-1 krastavac
-1 češnjak
-3-4 kašike kiselog vrhnja
-1 kašika bijelog sirćeta
-1 kašika svježeg kopra
-1/2 kašićice šećera
-2 kašike peršun
- so, biber
Priprema:
Krastavac oguliti. Može se nasjeckati na kockice ili tanko narezati na ploške. Posoliti i staviti da ispusti tekućinu, zatim lagano stisnuti sa rukama da se ocijedi višak tekućine.
U zdjelicu dodati sve ostale sastojke i dobro promiješati. Umiješati ocijeđene krastavce. Staviti u hladnjak da se još malo ohladi onda servirati.
Više »

Ruska Salata

Sastojci:
-500 gr.krompira
-500 gr.mrkve
-3 jajeta
-300 gr. graška (mala konzerva)
-300 gr.kiselih krastavaca
-300 gr. kuhane piletine (bataci), ali može i bijelo meso
-600 ml. majoneze (jedna tegla)
-1 kašikica vegete
-1 kašikica senfa
-malo peršuna
-so
Priprema:
Krompir skuhati u slanoj vodi i pustiti da se ohladi (neće se raspadati kada se bude rezao). Skuhati i mrkvu i jaja. Grašak dobro oprati u mlakoj vodi i pustiti da se dobro ocijedi.
Na kockice sitno isjeckati (ne presitno) kuhanu piletinu prethodno očišćenu od kostiju. Dodati grašak, krompir, mrkvu, kisele krastavce i jaja koji su isto isjeckani na kockice.
Dodati majonezu, senf, vegetu, soli i sitno sjeckanog peršuna. Dobro izmiješati i ostaviti u frižider da se dobro ohladi i da se ukusi povezu.
Više »

srijeda, studenoga 06, 2013

Kokos Kolaćići

Sastojci:
50 ml vode
150 gr secera
100 gr maslaca
200 gr mlijeka u prahu
50 gr kokosa
100 gr zele bombona
Priprema:
U serpici otopiti maslac, secer i vodu, dodati mlijeko u prahu, kokos i zele bombone..smjesu sipati u oblik po zelji...dobije se tacno jedan kalup trokutica .







Više »

utorak, studenoga 05, 2013

Kolač sa Ledenim Kvascem

Sastojci:
Kore:
600 g brašna
1 ledeni kvasac
50 g masti
2 jajetaa
200 g kisele pavlake
200 g prah šećera
Fil:
1 l mlijeka
80 g oštrog brašna
200 g šećera
200 g čokolade
250 g maslaca/margarina
Priprema:
Ledeni kvasac prosijati sa brašnom. Viljuškom umutiti jaja, pavlaku i mast, pa dodati ostale sastojke i zamijesiti glatko tijesto. Podijeliti na četiri, pet ili šest dijelova i razviti kore veličine pleha koje se peku na prevrnutoj strani oko 8 minuta na 180 stepeni na papiru za pečenje. Kore moraju ostati svijetle.
Fil:
Istopiti šećer na laganoj vatri, pazeći da ne izgori. Skloniti sa vatre i zaliti sa 0,8 dl mlijeka i kuhati dok se sav šećer ne otopi. U ostatku mlijeka razmutiti brašno i zakuhati u karamelisanom mlijeku. Skuhati kao puding uz neprestano miješanje. U vruće dodati izlomljenu čokoladu i maslac/margarin, dobro izmješati da se sjedini i vrućim filom filovati kore. Preko staviti veću tacnu i opteretiti nečim. (sa kradljivac recepata - blog)







Više »

nedjelja, studenoga 03, 2013

Tiramisu bez Piškota i Gotove Kreme :)

Sastojci:
Biskvit
-4 jajeta
-100 g šećera
-limunove korice
-60 gr brašna
-60 gr gustina
-150 ml kafe
-0,5 ml ruma
Krema:
-4 žumanceta
-100 gr šećera
-1 vanilin šećer
-sir mascarpone
-ribana korica limuna i naranče
-2 kašike ruma
Priprema:
Biskvit: U posudu staviti 4 žumanceta, 100 g šećera i limunove korice pa sve pjenasto izmiješati. Ovu smjesu potom lagano miješati uz postupno dodavanje 60 g brašna i 60 g Gustina, a na kraju još umiješati čvrsti snijeg od 4 bjelanceta. Biskvit peći na 160°C oko 15 min.

Krema se napravi tako da se pjenasto izmiješaju 4 žumanceta, 100 g šećera i jedan vanilin šećer. Potom se doda sir mascarpone, naribana korica naranče i limuna, 2 kašike ruma, pa se sve promiješa. Od 4 bjelanceta i 50 g šećera napravi se čvrsti snijeg pa se spoji sa prethodno napravljenom kremom.

Skuhati 150 ml jače kafe u koju treba dodati 0,5 ml ruma, a može i nekog likera. Poprskati posudu kafom, položiti biskvit pa premazati tiramisu kremom. Potom opet biskvit koji treba poprskati s kafom, pa premazati kremom, a završiti na vrhu čokoladom u prahu.
Više »

Piletina u Jogurtu i Senfu

Sastojci:
-30 dag pilećeg filea od prsa
-1 nemasni jogurt
-1 mala kašika senfa
- malo soli i bibera
- peršun
-1 mala kašika kurkume
- par sjemenki korijandra
Priprema:
Pileći file narezati na kockice i peći 5 minuta na tavi sasvim bez masnoće.
Povremeno protresti tavu da bi piletina sa svih strana bila jednako pečena.
Tada zaliti jogurtom, dodati senf, so i biber, te kurkumu i malo izmrvljene sjemenke korijandra, promiješati, te pirjati na umjerenoj vatri dok sva tekućina ne uvrije, otprilike još 5 minuta.
Pred sam kraj pirjanja  posuti nasjeckanim peršinom.

Ova ukusna piletina ne zahtijeva mnogo, sasvim jednostavan prilog poput riže, krompir ili neke miješane osvježavajuće salate bit će odličan izbor.
Više »

Tiramisu (Dr Oetker) - Jednostavan recept

Sastojci:
-1 kutija Dr. Oetker smjese za tiramisu
-210 gr piškota
-200 ml mlijeka
-1 vanilin šećer
-4 kašike ruma
-za posipanje čokolada u prahu ili kakao
Priprema:
Smjesu za tiramisu umutiti prema uputstvu sa kutije.
Mlijeko, vanilin šećer i rum pomješati i u to umakati piškote.
Slagati piškote pa po njima mazati kremu, posipati čokoladom u prahu i tako sve dok se sve ne utroši.
Završni sloj također posuti čokoladom u prahu.
Ostaviti u frižider da odstoji.



Više »