Samo najbolji, odabrani recepti!!!

utorak, rujna 24, 2013

Kapućino od Brokolija :)

Kako hoću smršati, juhe, supe, čorbe su prioritet :) Evo još jedna kombinacija za brokuli supu.
Sastojci:
-250 ml supe od povrća ili pileće
-150 gr brokolija
-50 ml mlijeka
-prstohvat muskatnog oraščića
-so, biber
Priprema:
U posudu staviti supu i brokoli (može usitnjen, a i ne mora) i kuhati osam minuta.
Dodati mlijeko, muskatni oraščići i začiniti po ukusu. Kuhati dok se ne zgusne uz stalno mešanje.
Poslužiti u većim šoljama.
Više »

Brokuli supa

Sa brokolijem i malo sastojaka koji se vjerovatno već nalaze u kuhinji, može se napraviti zdrava supica koja jača imunitet, a čiji je ukus uz to još bolji jer je pojačan feta sirom u ovoj kombinaciji.
Sastojci:
-2 kašike maslaca
-2/3 šoljice sjeckanog luka
-1/3 šoljice sitno sjeckane mrkve
-2 šoljice pileće supe
-400 g cvjetića brokolija
-2 kašike brašna
-1 šoljica mlijeka
-čehno rendanog bjelog luka
-so, biber
-100 g mrvljenog feta sira
Priprema: 
Luk i mrkvu propržiti na maslacu na srednjoj temperaturi oko pet - šest minuta ili dok ne omekša. Dodati jednu šoljicu pileće supe, ostaviti da uzavri.
Dodati cvjetiće brokolija, kuhati pokriveno pet minuta ili dok brokoli ne omekša, pa ga usitniti viljuškom. Dodati preostalu šoljicu pileće supe i smanjiti vatru. Brašno izmješati s mlijekom u glatku smjesu, pa je postepeno, uz stalno mješanje, dodavati supi. Dodati bijeli luk, so i biber i kuhati 5 - 6 minuta na laganoj vatri dok se supa malo ne zgusne. Na kraju postepeno dodati fetu, uz stalno mješanje i kuhati na laganoj vatri 10 minuta sve dok supa ne postane kremasta i glatka. Ako je supa pregusta, dodati malo vruće vode.
Više »

subota, rujna 21, 2013

Krem Juha od Špinata i Brokule

Krem juha od brokule, špinata i poriluka je  veoma brza za pripremu i idealan je izbor za hladne zimske dane.
Sastojci:
-2 poriluka, nasjeckana
-4 kašike maslaca
-so i biber
-6 šoljica povrtnog temeljca
-1 brokula
-1 mali krompir, oguljen i nasjeckan
-15 g špinata
-kiselo vrhnje
Priprema:
Kuhati nasjeckani poriluk na maslacu i dodati so i biber. Miješati na laganoj vatri četiri do šest minuta, dok povrće ne omekša.
Dodati povrtni temeljac, brokulu i krompir te kuhati 20-ak minuta dok povrće ne omekša, a pred kraj dodati špinat.
Sve zajedno usitniti štapnim mikserom dok ne dobijete glatku kremastu smjesu. Začiniti kiselim vrhnjem, po želji i biberom. Posuti komadićima dvopeka.
Više »

petak, rujna 20, 2013

Banana Muffini

Sastoci:
50 gr suhih visanja, borovnica ili brusnica
110 gr maslaca
110 gr sitnijeg secera
2 jajeta
3 veće zrele banane
175gr rizinog brasna
50gr skrobnog brasna
2zlicice bezglutenskog praska za pecivo
prstohvat soli
Priprema:
Dobro izmijesati u dubljoj zdjeli sve rucno kuhacom izmijesati i staviti da se peče..Sipati u kalup za hljeb ili u muffins kalupe, kako zelite..peći na 180c oko 25 minuta

.



Više »

nedjelja, rujna 15, 2013

Quiche sa tikvicama i sirom (i šunkom ako volite:)

Quiche - francusko jelo, može se raditi na dosta načina, ali ovaj recept sam prvi put probala kod naj prijateljice na rođendanu i oduševila se, malkice je izmjenjen, ali samo malkice :)
Sastojci (za 4 osobe po 2 slajsa :)
-1 pakovanje lisnatog tijesta ili tijesta za picu
-3 srednje velike tikvice (oko 300-400 g)
-100 g svježeg sira (gaude, edamera)
-2 jajeta
-1,5 dl svježeg slatkog vrhnja
-2 kašike naribanog parmezana
-svježnjić svježeg bosiljka, (to ja jer imam svoje začine u saksijama, ali može i bez ovoga:)
-so i biber

Priprema:
Tijesto razvaljati tanko i utisnuti u niski okrugli kalup tako da se pokrije dno i stranice. Odrezati višak tijesta tako da bude u ravnini s rubom kalupa (sačuvatbodrezane okrajke).
Staviti kalup s tijestom u frižider dok se pripremi punjenje i dok se pećnica  ugrije.
Tikvice naribati na krupniji ribež, posoliti ih i ostaviti u cjedilu 10-ak minuta.
Zatim tikvice dobro iscijediti stišćući ih rukama. Pomiješati u zdjeli jaja i vrhnje.
Dodati parmezan, sitno nasjeckani bosiljak i iscijeđene tikvice. Dobro izmiješati i posoliti i popapriti po ukusu.Sir narezati na tanke kockice ili naribati na krupni ribež.
Napuniti tijesto tj. stavljati naizmjenično slojeve tikvica i sira. Ja ponekad dodam i 100 g šunke :)
Od ostataka tijesta izrezati trakice i složiti ih u mrežu preko fila.
Peći quiche u zagrijanoj rerni, na 180°C, 35-40 minuta.
Više »

utorak, rujna 03, 2013

Brusketi sa vrganjima

Ovaj recept je dovoljan za 4 osobe.
Sastojci :
-200 g vrganja
-100 gmaslaca
-100 g luka
-1 kašićica Vegete
-biber
-2 češnja bijelog luka
-8 kriški hljeba
- 600 g paradjza
-1 kašićica nasjeckanog peršuna
-100 g naribanog sira

Vrganje očistiti, oprati i narezati na tanke listiće.
Na malo maslaca popeći nasjeckani luk, dodati vrganje i pirjati da vrganji omekšaju i tekućina ispari. Dodati Vegetu,biber i protisnuti bijeli luk.
Kriške hljeba 8može i francuska kifla) premazati ostatkom maslaca, na njih posložiti tanke kolutove paradajza, preko njih staviti pirjane gljive, nasjeckani peršun i posut sa naribanim sirom.
Tako pripremljene bruskete položiti u pleh i zapeći u pećnici zagrijanoj na 200°C 10-ak minuta.
Više »