Samo najbolji, odabrani recepti!!!

subota, kolovoza 31, 2013

Žabac palačinke

Još jedan recept sa coolinarike (mog omiljenog site-a s receptima) po mom izboru.
Sastojci:
-1 jaje
-150 ml jogurta
-150 ml mlijeka
-1 šaka spanaća
-80 g integralnog brašna
-80 g bjelog brašna
-1/2 kašićice soli
-1 kašićica praška za pecivo
Priprema:
U jednoj posudi pomješati obje vrste brašna i prašak za pecivo.
U drugoj izmutiti žicom jaje sa prstohvatom soli i jogurtom.
Izblendirati mlijeko sa šakom spanaća pa dodati tečnim sastojcima.
Zatim dodati brašno i samo kratko žicom promješati sve da se dobije homogena zelena smjesa, odmah peći. Kratko samo, otprilike 1 min stranu, kad se pojave balončici, okrenuti palačinku. I to je to :)
Rcp nije moj, sa coolinarike je.
Odlicne su sa sirom i jogurtom!
Mogu se i "namirisati" sa protisnutim čehnom bijelog luka :D
Više »

Zapečene Mašnice sa Faširanim Mesom

Sastojci:
-500 g miješanog mljevenog mesa
-100 g luka
-400 g tjestenine mašnica
-200 ml vrhnja za kuhanje
-1 kašika Vegete
-2 kašike ulja
-150 g sira edamera
-sol
-2 kašike limunova soka
Priprema:
Na ulju kratko propirjati nasjeckani luk, dodati mljeveno meso, Vegetu i pirjati podlijevajući vodom oko 30 minuta. Na kraju umiješati vrhnje i limunov sok.
Tjesteninu skuhati u posoljenoj vodi i ocijediti. Pomiješati je s pripremljenim mesom i staviti u odgovarajuću uljem namazanu vatrostalnu posudu.
Tjesteninu posuti naribanim sirom i zapeći je u pećnici zagrijanoj na 200°C oko 10 minuta.
Posluživanje
Zapečene mašnice poslužiti uz zelenu salatu i radič.

Više »

Brzi rolat sa bananama

Moji omiljeni kolači su oni sa čokoladom, još ako su u kombinaciji sa bananama.. njamiiiiiiiii :) Evo jednog takvog, vrlo jednostavnog za napraviti.
Sastojci:
-125 gr. margarina
-120 gr. šećera
-2 dl mlijeka
-300 gr. plazma keksa
-2 banane
-100 gr. čokolade za kuhanje
Priprema:
Kuhati šećer i mlijeku, u to vruće dodati mljeveni keks i margarin. Uzeti formu za kolač, namazati uljem ili staviti foliju i polovinu smjese rukom utapakti na dno i sa strane forme. Uzduž staviti 2 banane i pokriti ostatkom mase. Staviti u frižider na 2 sata . Kad se kolač stegne i ohladi preliti čokoldanom glazurom .


Više »

Krompir salata sa Feta sirom

Vrlo jednostavan recept, super ukusan i lagan..
Sastojci: 
-400 g krompira
-3 mlada luka
-10-ak crnih maslina
-100 g feta sira
Preljev:
-4 kašike čvrstog jogurta
-2 kašike soka od limuna
-4 kašike maslinovog ulja
-1 kašika peršuna
-sol, papar
Priprema
Krompir oprati pa ga skuhati u kori. Ocijediti ga, oguliti, narezati na komade i staviti u zdjelu.
Dodajti mu nasjeckani mladi luk, masline i feta sir. U zdjelicu staviti jogurt, maslinovo ulje, sok od limuna i peršun, posoliti, popapriti i dobro promiješati.
Začiniti salatu pripremljenim umakom i odmah je poslužiti.

Više »

Brze kiflice sa filom po želji

Ovo je smjesa za 1 veliki pleh od pećnice. Toliko su fine-da je bolje u startu uduplati sastojke. Sve mjere su matematički precizne, ništa ne treba dodavati niti oduzeti, sve se jako brzo napravi... i zaista ide svjeći sir u tijesto. :) Kiflice su i idući dan mekane!
Sastojci:
Tijesto
-250 g glatkog bijelog brašna
-3 ravne kašićice praška za pecivo
-125 g svježeg sira
-50 ml mlijeka
-50 ml ulja
-1 bjelance
-kašićica soli
Premaz
-1 žumanjce
-1 kašika mlijeka
-malo bibera
-susam, lan, ili druge sjemenke
Priprema
Prosijati brašno i dodati preostale sastojke i mikserom (spiralnim nastavcima) umijesiti tijesto-najmanjom, a onda najvećom brzinom, tako da se dobije kugla glatkog tijesta. Može se umijesiti i ručno. Pećnicu ugrijati na 180. Kad se dobije glatka kuglu tijesta koja se odvaja od posude, razvaljati ga na pobrašnjeloj podlozi, prerezati na kvadrate pa svaki kvadrat dijagonalno da se dobiju trokuti. Napuniti tvrdim sirom/šunkicom/ svježim sirom...Može se dodati i malo začinskog bilja. A ne moraju se ni puniti ničime, tijesto je jako fino samo po sebi! Razmutiti žumanjak s mlijekom i malo papra i time premazati kiflice. Posipati sjemenkama i peći 30-ak min.
Posluživanje

Više »

Brza "Tigar torta"

Recept je dovoljan za 4 osobe, torta je super, a bude gotova za tren.
Sastojci:
-3 šlag kreme od čokolade
-500 ml čokoladnog mlijeka
-100 ml mlijeka
-200 gr margarina
-100 gr čokolade za kuhanje
-2 žumanca
-100 gr prah šećera
-oko 300 gr petit keksa ili plazme
Za dekoraciju
 -šlag krema, šlag pjena, vrhnje za šlag, rendana čokolada
Priprema:
Umutiti 3 šlag kreme od čokolade sa 100 ml običnog i 500 ml čokoladnog mlijeka.
Umutiti margarin, šećer u prahu (po ukusu se može dodati manje ili više šećera) i žumanca, pa dodati otopljenu čokoladu za kuhanje. Dobro izmiksati, pa dodati u umućeni šlag.
Zatim dodati i izlomljeni keks.nSve dobro izmješati, pa oblikovati tortu (može se koristiti obični kalup, duguljasti kalup, plastična posuda obložena folijom...)! Ostaviti sat-dva u frižider, da se stegne. Zatim skinuti ivice kalupa.Tortu premazati umućenim šlagom. Preko naribati čokoladu. Opet kratko ostaviti u frižider..
Više »

Šarena salata sa mašnicama

Sastojci:
-100 g zelene salate
-1 svježa crvena paprika
-300 g tjestenine (mašnice)
-340 g kukuruza šećerca
-150 g šunke
-150 g edamera
-sol
Za salatni preljev:
-100 g majoneze
-250 ml tekućeg jogurta
Priprema:
U posoljenoj kipućoj vodi skuhati tjesteninu, ocijeditije i dobro rashladiti.U tjesteninu umiješati šunku, sir i papriku koju smo narezali na kockice, kukuruz šećerac te očišćenu i nasjeckanu salatu.
Pripremljene sastojke prelitie salatnim preljevom od majoneze i jogurta.
Poslužiti kao predjelo, samostalni obrok ili kao sastavni dio hladne zakuske.
Radi veće dekorativnosti, zelene listovi salate mogu koristiti kao podlogu za salatu od tjestenine.
Više »

petak, kolovoza 30, 2013

Slatko Pecivo sa Suhim voćem

Sastojci:
250 gr maslaca
1+1/2 soljica s
ecera
4 jajeta
1/2 šoljice mljevenih badema
2 šoljice brasna
1 prasak za pecivo
1/2 soljice sjeckanih marelica
1/2 soljice sjeckanih grozdica
1/2 saoljice sjeckanih oraha ili badema
175 ml svjeze iscjedenog narancinog soka
(moze i mlijeko)

Priprema:
Suho voce isjeckati i preliti narancinim sokom.
U dublju zdjelu staviti omesali maslac, secer i dobro umutiti, dodavajuci posetepeno jaja...
Brasno, po mogucnosti prosijati sa praskom za pecivo.
U pjenastu smjesu  jaja, secera i maslaca, dodati voce zajedno sa sokom, mljeveni badem i lagano rucno promijesati..sada dodavati brasno i sve to rucno uraditi.
Papirom za pecenje obloziti kalup za pecenje i staviti da se peće u predhodno zagrijanoj rerni na 200C oko 40 minuta.
Ovaj kolac mozete preliti bijelom glazurom od secera u prahu i malo narancinog soka ili krem sir izmijesati sa secerom u prahu ili.. posuti sa malo secera..



Više »

petak, kolovoza 16, 2013

Rolat od Špinata i Pečenih Paprika

Sastojci:
5 jaja,odvojiti bjelanca od zumanaca
500 gr spinata (
1/2 vrecice praska za pecivo
1/4 soljice (od 250ml) brasna- oko 2 pune kašike
2 pecene crvene paprike, ociscene od kozice
Fil:
200 gr rikota sira, dobro ocjedjen
50 gr krem sira
limunova korica
kašika slanih kapara, so, biber
50 gr sunke izrendati ili sitno isjeckati
Priprema:
Papriku ispeci i ocistiti od sjemenki i kozice. Spinat ocistiti, oprati i preliti vrelom vodom, da uvene. Sitno ga isjeckati, dodati mu zumance, promijesati, zatim dodati brasno sa praskom za pecivo, zaciniti i na kraju umijesati ulupana bjelanca. Istresti u lim podmazan i oblozen papirom za pecenje(23×33cm) poravnati i staviti peci na 180 C oko 15 minuta, u predhodno zagrijanu rernu. Prirediti sir i papriku. Sir izmijesati sa narendanom koricom limuna, malo soli i bibera, a papriku ocijediti od vode. Peceni rolat istresti na drugi papir za pecenje, koji pospemo rendanim parmezanom; skinemo papir sa poledjine, ako smo stavljali i zavijemo rolat. Prohladeni rolat premazemo smjesom os sira, pa slozimo na duzu stranu rolata red pecenih, crvenih paprika ponovo savijemo rolat i pustimo da se dobro ohladi.












Više »

petak, kolovoza 09, 2013

Pečena janjetina s mladim krompirom i lukom

Pečena janjetina se tradicionalno poslužuje sa mladim krompirom i lukom. Ovo je jednostavan recept.
Sastojci
-1 janjeći but
-1 -2  glavice luka
-1 glavica bijelog luka
-ruzmarin, lovorov list
-ulje za pečenje(oko 1dcl)
-1,5 kg mladog krompira  
Priprema :
Meso oprati, posušiti i natrljati solju. Staviti ga u pleh i preliti vrućim uljem .Uz janjetinu staviti grančice ruzmarina i lovorov list,  te luk  izrezan na četvrtine  i  bijeli luk. U pleh doliti 100 ml vruće vode i sve dobro prekriti folijom. Peći u pećnici zagrijanoj na 190°C oko 90 minuta. Mladi krompir dodati kad meso bude na pola gotovo. Pred kraj pečenja foliju skiniti kako bi janjetina poprimila lijepu boju. Po potrebi je podlijevati za vrijeme pečenja.
Više »

Sarajevska Teleća Čorba

Ovaj recept za čorbu je nastao u kombinaciji više recepata, a gospođi čiji je recept, je muž komentirao:"bolja je nego kafanska":)  
Sastojci 
-600 gr telećeg mesa
-1 glavica luka
-2-3 kašike ulja
-2 mrkve
-2 krompira
-biber u zrnu
-2-3lista lovora
-so
-2 kašike brašna
-malo aleve paprike
-2 žumanca
-200 ml kisele pavlake
-svjež peršun
-sok od limuna
Priprema:
Isjeckati sitno luk pa ga izdinstati u u dubljem loncu u kojem smo zagrijali ulje sipati ulje. Dodati meso sjeckano na kockice, promješati i ostaviti da se malo dinsta. Sipati 2 l vode. Staviti biber u zrnu, lovorov list, na kockice sjeckanu mrkvu i krompir, smanjiti temperaturu, posoliti, poklopiti i kuhati sve dok povrće i meso ne omekšaju. U posebnom lončiću izmješati brašno, alevu papriku i malo vode, tako da nema grudvica, pa to dodati u čorbu. Opet kuhati dok ne provri. 2 žumanca viljuškom umutiti i dodati kiselu pavlaku, pa dobro sve promješati. Vrijuću čorbu skloniti sa ringle, pa je polako kutljačom sipati u smjesu od žumanaca i pavlake stalno mješajući viljuškom. Sipati dvije-tri kutljače. Dobro promješati, pa opet jednom po jednom kutljačom vraćati smjesu u lonac. Polako promješati i poklopiti. Služiti sa limunovim sokom i svježim peršunom.
Recept je preuzet od pomenute gđe i isproban sa coolinarica.com.
Više »

srijeda, kolovoza 07, 2013

Mafini s Čokoladnim Pudingom

Sastojci:
2 jajeta
3 šolje od jogurta brašna
1.5 šolja od jogurta šećera
3 kašike Nesquik-a
1/2 kesice praška za pecivo
1 kesica vanilin šećera
2 dl. mlijeka
1.5 dl. ulja
prstohvat soli
1 kesica pudinga od čokolade
Priprema:
U jednoj posudi sastaviti brašno, šećer, kakao, prašak za pecivo, vanilin šećer i prstohvat soli.
U drugoj posudi umutiti jaja, pa dodati mlijeko i ulje. Kada to umutite, dodajete sve iz prve posude, i sve to sjedinite.
U međuvremenu napravite puding kao što je napisano na kesici.
U svaki kalup stavljati po kašičicu pripremljene mase. Zatim stavljati puding. Količina zavisi od veličine kalupa. Na kraju, preko pudinga ponovo ide prva smjesa.
Peći na 200 stepeni oko 20 minuta.
Ako nemate puding pri ruci može vam poslužiti Nutela ili Eurokrem. U svaki mafin staviti 1 kašičicu .





Više »

Panettone

Sastojci:
450gr brasna
brasno za pobrasniti radnu povrsinu
225 gr maslaca, sobne temperature
120 gr secera
100 gr korice limuna i narance
1 kasicica vanila extrakta
2  jajeta srednje velicine
5 zumanaca
rendana korica od 1 limuna i 1 narance
30 gr svjezeg kvasca
30 ml toplog mlijeka
70gr suhih grozdica
70gr suhog ribizla
1 kasicicaa soli
1/4 kasicice morskog orascica
Sastojci:
U toplo mlijeko staviti kvasac, otopiti ga i dodati kasiku secera i kasiku brasna..
U dublju zdjelu prosijati brasno, dodati morski orascic, svjeze rendanu koricu limuna i narance.
U drugu dublju posudu staviti jaja,zumance, vanila extrakt i jako mekani, gotovo otopljen maslac.
Kada se kvasac aktivirao,sipati ga u brasno,polako mijesajuci dodavati i ostale tekuce/mokre sastojke...mijesiti rucno ili mikserom dok se ne stvori fino elasticno tijesto, koje se ne lijepi za posudi i ruke.
Pripremiti u meduvremenu koricu i ostale sastojke.
Nadoslo tijesto istresti na pobrasnjenu povrsinu, malo rastegnuti i posuti kandiranu koricu narance i limuna , grozdice, ponovo laganim pokretima premijesiti tijesto i staviti u pripremljen kalup za pecenje.
Peci u predhodno zagrijanoj rerni na 190c oko 15 minuta, zatim smanjiti temperaturu na 180c i jos nastaviti peci 30-ak minuta.
Prohladiti Panattone u kalupu, isjeci i posluziti, posuti secerom u prahu












Više »

utorak, kolovoza 06, 2013

Sarajevske Ružice

Sastojci
-1 pakovanje gotove jufke
-600 g oraha
-300 g tirit
-200 g badema
-700 g šećer
-900 ml voda
-400 g margarin
-1 šolja ulja
-1 limun
Priprema:
Rastopiti margarin i ulje na blagoj vatri. Napraviti tirit od ulja, jaja i brašna, a orahe sitno isjeckati, kao i bademe.Na drvenoj podlozi redati dvije jufke, pa masnoćom preliti preko jufke. Na tako pripremljenu jufku staviti tirit i na kraju orahe i bademe.
Potom opet staviti dvije jufke, i sve dobro zarolati. Rezati ružice na debljinu 3-4 cm i pecite na 180°C oko sat vremena. Od vode, šećera i limuna spremiti agdu, pa njom preliti gotove ružice.
Više »

Sarajevski Kadaif

Za ovu bajramsku poslasticu treba izdvojiti 30tak minuta. Vrlo jednostavno za napraviti.
Sastojci
-250 gr tanki kratki rezanci za kadaif
-120 gr maslaca
-50 gr oraha ili badema
-Malo suhog grožđa
Sirup :
-500 gr šećera
-1/2 l vode
-100 gr  meda
-1 Vanilin šećer
-1 Limun
Priprema:
Polovinu svježih rezanaca složiti u pleh podmazan maslacem. Preko rasporediti sitno sjeckane orahe ili bademe i suho grožđe. Odozgo opet naslagati rezance i preliti rastopljenim maslacem.
Tako pripremljen kadaif staviti da se peče na 200 stepeni jedan sat. U međuvremenu pripremiti preliv. Od šećera i vode kuhati sirup srednje gustine i povremeno kašikom skidati pjenu. Pred kraj kuhanja dodati med i nacijeđen limun.Vruć kadaif preliti polovinom sirupa, a preostali sirup još ukuhati da bude gust, pa ponovo preliti kolač. Tek potpuno hladan kadaif isijeći na kocke i poslužiti.
Više »

subota, kolovoza 03, 2013

Pečeni krompir kolači sa dimljenim lososom

Sastojci (Za 4 osobe):
-50 dkg krompira
-2 jajeta
-2 kašićice gustina
-1 manji luk
-sol, papar
-ulje za prženje
-12 ploški dimljenog lososa
-hren s vrhnjem
Priprema:
Luk oguliti i sitno nasjeckati. Krompir oguliti, krupno naribati i rukama dobro ocijediti.
Luk, krompir, jaja, gustin, sol i papar zajedno izmiješati. U većoj tavici zagrijati 3 kašike ulja, kašikom stavljati male hrpice krompira, izravnati tanko i peći na jačoj vatri s obje strane dok ne dobiju svijetlo smeđu boju i hrskavu koricu. Stavljati ih na tanjur, na toplo mjesto. Tako ponavljati dok ne potrošite masu.
Na svaki kolač od krompira stavljati plošku lososa i malo hrena.
Pečene kolače od krompira ( bez lososa ) možete poslužiti kao prilog uz pečenje, povrće i kiseli kupus.

Više »

Čokoladna krema sa malinama

Sastojci ( za 4 osobe):
-10 dkg čokolade za kuhanje
-25 dkg maskarponea
-oko 1,25 dcl mlijeka
-3 – 4 kašike šećera
-35 dkg svježeg sira (10% masnoće)
-1 vrećica vanilin šećera
-nekoliko kapi limunovog soka
-12,5 dkg svježih malina (ili neko drugo svježe voće)
 Priprema:
Čokoladu grubo narezati i na pari rastopiti. Maskarpone i mlijeko kremasto izmiješati. Šećer, svježi sir, vanilin šećer i nekoliko kapi limunovog soka dodati maskarpone smjesi. Dobro izmiješati. Rastopljenu čokoladu dodati u kremu i malo promiješati (ne potpuno – mora izgledati kao mramorni kolač). Raspodijeliti po desertnim čašama i odmah servirati (čokolada se ne smije stvrdnuti). Ukrasiti malinama ili nekim drugim svježim voćem.
http://www.ljiljananieder.com
Više »

Savršeni kolač sa kremom od vanilije i prelivom od jagoda

Sastojci:
Tijesto:
-5 bjelanjka
-prstohvat soli
-12 dag šećera
-12 dag mljevenih oraha
-1 ½ kašika oštrog brašna
-1 ½ žkašika kakao praha
Premaz za biskvit:
-10 dag čokolade za kuhanje
-1 dl slatkog vrhnja
Krema:
-1 l mlijeka
-10 dag griza
-12 dag šećera
-sol
-1 kašićica naribane limunove korice
-½ vrećice pudinga od vanilije
-3 dl slatkog vrhnja
-2 jajeta
-6 listova želatine
-50 dag jagoda
-30 komada petit beurre keksa
-1 dl mlijeka
Premaz za kolač:
10 dag čokolade
1 dl slatkog vrhnja
Preljev:
6 - 7 žlica voćnog sirupa od jagode
1 ½ dl slatkog vrhnja

Priprema:Rernu zagrijati na 180 °C. Lim za pečenje 36 x 20 cm premazati maslacem i dno obložiti papirom za pečenje.Za tijesto: Bjelanjke zajedno sa prstohvatom soli čvrsto izraditi. Šećer polako dodavati bjelanjcima neprestano miješajući. Brašno i kakao prah prosijati te izmiješati s mljevenim orasima. Mješavinu dodati bjelanjcima i oprezno metlicom za snijeg izmiješati. Tijesto staviti u lim za pečenje, izravnati i peći oko 20 minuta. Pečeni biskvit zajedno s papirom izvući iz lima i ostaviti da se hladi. Hladan biskvit oprezno nožem odvojiti od papira i vratiti u lim za pečenje.Premaz za biskvit: Slatko vrhnje i čokoladu otopiti na pari i biskvit premazati.Za kremu: Lonac isprati hladnom vodom, dodati mlijeko i zakuhati. Griz i šećer izmiješati te lagano sipati u mlijeko neprestano miješajući. Pustiti da još jednom zakuha te temperaturu jako smanjiti. Začiniti prstohvatom soli i naribanom koricom limuna.  Slatko vrhnje zajedno sa ½ vrećice pudinga od vanilije izmiješati, dodati grizu, kratko zakuhati te skloniti sa štednjaka.Bjelanjke odvojiti od žumanjaka. Žumanjke umiješati u vrući griz.6 listova želatine omekšati u hladnoj vodi, zatim ocijediti i na laganoj vatri otopiti. Želatini dodati 2 žlice kreme, izmiješati te želatinu dodati u ostatak kreme. Bjelanjke čvrsto izlupati. Kad se krema počne stezati umiješati oprezno snijeg od bjelanjaka.Jagode sitno narezati,izmiješati s kremom i istresti na biskvit. Keks kratko umočiti u mlijeko i slagati po kremi. Za premaz kolača: Čokoladu i slatko vrhnje na laganoj vatri otopiti. Kolač premazati i ostaviti preko noći u hladnjaku.Kolač ukrasiti tučenim slatkim vrhnjem i servirati ga prelivenog voćnim sirupom od jagoda.
Preuzeto sa:http://www.ljiljananieder.com/
Više »