Samo najbolji, odabrani recepti!!!

subota, srpnja 27, 2013

Lemon Curd Cheesecake

Sastojci
Kora (za pleh veličine 18×18 cm):
- 30 g. hladnog putera
-1 jaje
-15 g.smeđeg šećera
-1/2 kašike rendane kore limuna
-1 prstohvat soli
-60 g.brašna.
Krema od sira:
 -250 g. Quarka (ili kisele pavlake,kis.vrhnja,..)
-1 jaje
-50 g.šećera
-1 kašika ulja
-1-2 kašike soka od limuna
-100 ml. slatke pavlake (tečne za šlag)
-15 g. pudinga u prahu od vanile.
Lemon Curd:
 -2 jajeta
-60 g.soka od limuna
-kora od 1 limuna
-65 g.šećera
-40 g. putera
Priprema
Lemon Curd:
U šerpu staviti šećer, jaja, sok limuna, rend.koru i mješati 8-10 min. lagano dok se ne zgusne. Procjediti  kroz sitnu cjediljku, dodati puter sjeckani sjeckan na kockice i prohladiti. Ostaviti da se skroz ohladi.
Kora:
Rernu zagrijati na 200 C. Sve sastojke osim brašna staviti u jednu posudu, mutiti mikserom. Kad je masa kompaktna, postepeno dodavati brašno. Masa ce  biti gušča. Manji pleh podmazati, kašikom sipati masu (biće malo teže masa je gušča, ali ide) i peći 10 min.
Krema od sira:
Rernu smanjiti na 170 c. Umutiti dobro quark sa šećerom, dodati jaje, i limunovu koricu, a zatim sve ostalo. Mutiti mikserom par minuta. Kremu sipati na koru, i vratiti u rernu, i peći 40 min. Pečeni Chees dobro ohladiti. Premaziati ga sa Lemon Curdom i ohladiti najmanje 2-3 h. Sjeći po volji, u trokutiće, kocke...
Više »

subota, srpnja 20, 2013

Pečene Pastrmke i krompir salata

Evo nas na vikendici blizu ribnjaka, pa kupili 2 svježe pastrmke. To je današnji ručak, dok se ribe peku..evo recepta.. :)

Sastojci

Krompir salata
-4 kom krompira
-2 struka mladog crnog luka
-1 struk mladog bijelog luka
-1kom paradajza
-1 veza peršuna
-1kom sok limuna
-1 kašičica soli
-malo bibera
-4 kašike maslinovog ulja

Pečena pastrmka
-4 kom pastrmki od oko 300g
-1 kom kore i soka od  limuna
-malo bibera
-1 kaščica mrvljenog suhog ruzmarina
-4 kašike maslinovog ulja
-1 kašičica soli
Priprema
Za pripremu ovog ručka treba odvojiti oko sat vremena.
Prvo očistiti krompir, isjeckati na kockice i obariti u slanoj vodi. Isjeckati luk, peršun i paradajz.
So i biber sjediniti sa uljem i sokom od limuna. Obaren krompir topao sjediniti sa ostalim povrćem i sve začiniti.Servirati na listovima zelene salate.
Izmješati ulje, sok od limuna, ruzmarin, biber i so. Ovom smjesom natrljati pastrmke i poredati u pleh za pečenje. Peći na 180oC, 40 minuta.
Više »

petak, srpnja 19, 2013

Najbolja Štrudla

Sastojci:
600 gr brašna,
1 jaje,
250 gr margarina
1 kvasac
1/2 šoljice mlakog mlijeka
1/2 korice limuna
2 kašike šećera
1 kašićica soli
Fil:
oko 150 gr oraha, maka, lješnjaka ili rogača, malo grožđica
1 dl mlijeka,
po ukusu šećera,
1 vanilin šećer,
posipanje: šećer u prahu
Priprema:

Tijesto:
Brašno, so, šećer pomiješati, dodati jaje, otopljen margarin, koricu od limuna, mlako mlijeko i izmrvljen kvasac.  Umijesiti fino, glatko tijesto i pustiti ga da malo naraste.
Podijeliti ga na 4 loptice prije punjenja.


Fil:
Mak, orahe, lješnjak ili rogač staviti u mlijeko i kuhati na niskoj temperaturi , miješajući.
Dodati šećera po želji i  vanilijinog šećera... dodati grožđice.

Ugrijati rernu na 200 stepeni.
Tijesto razvaljati i 3/4 kvadrata  premazati   nadjevom.
Urolati , premazati žumanjcem i peći oko 20-25 minuta.




















                  

Više »

četvrtak, srpnja 18, 2013

Sarajevska Kljukuša

Kljukuša može zamijeniti pitu od krompira, a vrlo se brzo sprema..Gogo moj ne voli, uhh..ali je ja volim :)

Sastojci
-cca 2 kg oguljenog krompira
-150 gr brašna
-150 ml ulja
-1 i još malo supene kašike vegete ili soli  po želji bibera
- malo ulja za podmazati pleh
-2 glavice luka  
-malo putera
Priprema:
Oguliti krompir i luk. Izrendati na krupno rende ili ih usitniti.Staviti u veliku cjediljku i dobro isprati i ocijediti.
Prebaciti iz u veću posudu, dodati vegetu, biber, ulje i dobro izmiješati. Na kraju dodati brašno i sve opet dobro izmiješati. Najbolje je rukom.
Prije nego što počnete išta raditi, upaliti rernu na 250 C i pleh pomastiti uljem i staviti u rernu da se dobro zagrije. Masu istresti na ugrijan pleh. Peći nekih pola sata na donjoj rešetki, pa dignuti na gornju i peći dok ne porumeni i odozgo. Izvaditi pred kraj, uzeti komadić putera i premazati i opet vratiti u rernu.
Cijelo vrijeme je temperatura 250 C. Ko voli, može je odozgo premazati pavlakom ili kajmakom, pa sve opet vratiti u rernu. Kljukuša je ukusnija što je tanja, tako da ne treba praviti u manjem plehu.

Više »

Kolac od Suhog Voca i Tikvica

Sastojci:
 2 
jaja
150 g
r šećera
150 gr 
brašna
1 kašićica 
cimeta
1/2 kašićice 
 praška za pecivo
1/2 kašićice  
sode bikarbone
250 g
ribane tikvice
200 g
r suhe brusnice
75 g
r grubo rezanih lješnjaka
1 kašićica   ekstrakta od vanilije
Priprema:
Cijela jaja izmiksati sa šećerom.
Brašno prosijati sa praškom za pecivo.
U umućena jaja kašikom umiješati sve sastojke.
Kalup za torte promjera 26 cm ili kalup za srneća leđa namazati maslacem i posuti brašnom, uliti smjesu i peći u rerni prethodno zagrijanoj na 180"C, 40 minuta.






































    Više »

    ponedjeljak, srpnja 15, 2013

    Omlet od gljiva

    Sastojci:
    -šest jaja
    -400g gljiva šampinjona ili drugih
    -100g maslaca
    -malo vode
    -dvije kašike ulja
    -malo soli
    -malo bibera
    -malo peršunovog lista

    Priprema:
    Gljive očistiti, oprati i staviti ih da se lagano dinstaju na 50g maslaca s jednom kašikom ulja.
    Neprekidno ih okretati da se što prije ispari sok. Začiniti ih. Kada su gljive skoro gotove, umutiti jaja sa 30g maslaca i malo vode vodom. Posoliti i pobiberiti. Omlet peći na mješavini ulja i maslaca.
    Prije nego što se preklapa, nadjeva se polovinom gljiva. Druga polovina gljiva slaže se oko omleta.
    Posuti po želji nasjeckanim peršunom.
    Više »

    Sarajevski BUREDŽICI

    Sastojci
    Tijesto
    -600g brašna puder
    -500ml vode
    -pet kašika ulja
    -125g maslaca-putera
    -malo soli
    Nadjev
    -1000g mljevenog mesa
    -jedna glavica luka srednje veličine
    -malo soli
    -malo bibera
    Preliv
    -1000 ml kiselog mlijeka
    -200ml-kajmaka, pavlake ili milereama
    -4-5 čehna bijelog luka
    -malo soli
    Priprema
    Uzeti 600 g mekog puder brašna, staviti ga u odgovarajuću posudu. U brašnu napraviti udubljenje na sredini u koje zatim treba staviti malo soli, jednu supenu kašiku ulja i jedno jaje. 
    To izmiješati sa brašnom, a onda polako dodavati mlaku vodu, pa tijesto zamijesiti ni mnogo mekano, ni tvrdo.
    Iz zdjele tijesto prebaciti na sto i dobro ga rukama izraditi. Tokom pripreme tijesta dodavati po malo brašna i formirati od njega "loptu" i pokriti odgovarajućom posudom da odstoji oko pola sata.
    Staviti 125 g maslaca da se istopi na blagoj vatri.
    U 1000 g mljevenog ili sjeckanog junećeg mesa, najbolje od plećke, dodati jednu sitno isjeckanu osrednju glavicu luka, te crnog bibera i soli po željenom ukusu. 
    Meso dobro "izraditi" rukama uz dodavanje malo mlake vode.
    Uzeti tijesto i od njega napraviti oko 20 loptica (neka budu malo veće od loptica za stoni tenis). 
    Razvaljati svaku lopticu debelom oklagijom u jufkice promjera 18-20 cm. 
    U rastopljen maslac dodati 3-4 kasike ulja, (nikako maslinovog). 
    Male jufkice premazati pripremljenom masnoćom i slagati jednu na drugu u 4 sloga od po 5 jufkica. 
    Neka sav materijal odstoji na stolu, oko 20 minuta.
    Slogovi jufkica se sada rukama formiraju u jufke veličine oko 40x50 cm. 
    Dakle 5 jufkica čini jednu jufku, što olakšava razvlačenje, a gotovom jelu daje karakterističnu "hrskavost". 
    Jufke se isjecaju u kvadratiće veličine 8-10cm, dakle 20-25 od svake. 
    Na svaki kvadratić položiti meso u veličini manjeg čevapčića. 
    Zatim kvadrate preko mesa satavljati dijagonalno i krajeve malo zalijepiti prstima. 
    Na kraju, buredžike poredati u tepsiju ili pleh. Lako sve premazati masnoćom i stavljati u pećnicu zagrijanu prethodno na 250°C. Ostaviti da se peče do 10 minuta, a zatim spustiti na 200°C i peči dok ne porumene (oko 30min).
    Dok se peku, pripremiti jedan litar kiselog mlijeka ili jogurta kome se doda čaša kiselog, manje masnog kajmaka, te propasirana ili sitno isjeckana 4-5 čehna bijelog luka. 
    Promiješati, blago zasolite i tom masom preliti tek pečene buredžike. 
    U već isključenu vruću rernu, bureždike vratiti na 7-10 minuta, kako bi "popili" mlijeko. 
    Tada izvaditi iz rerne i poslužiti.
    Više »

    nedjelja, srpnja 14, 2013

    Ćufte punjene pireom (poznate kao Hasan Pašine)

    Ovo je recept za 4 osobe.
    Sastojci
    -500 gmljevene junetine
    -sol
    -2 kašike mlijeka
    -3 kašike eulja
    -3-4 krompira
    -1 kašika Vegete
    -1 glavica crvenog luka
    -2 jajeta
    -2 kriške kruha
    -biber
    Priprema:
    Kruh bez korice namočiti u vodi pa ocijediti. Mesu dodati kruh, nasjeckani luk, jaja, Vegetu i biber pa sve dobro promiješajte.Od smjese oblikovati kuglice veličine jajeta (ćufte) pa ih stisnuti kako bi u sredini dobili udubljenje za nadjev.
    Pripremljene ćufte staviti na nauljen pleh, preliti sa 2 kašike ulja i peći 20-25 minuta u rerni zagrijanoj na 190°C.
    Krompir skuhati u ljusci, oguliti, izgnječiti viljuškom, dodati mlijeko i sol te izmiješati u fini pire.
    Ćufte izvaditi iz pećnice, napuniti ih pireom od krompira i zapeći još 4-5 minuta.
    Ćufte poslužiti tople sa zelenom salatom.

    Više »

    utorak, srpnja 09, 2013

    Pita KROMPIRUŠA - Prava Bosanska :)

    Pita se može pripremati na bezbroj načina, a jedna od popularnijih svakako je pita s krompirom ili krompiruša. Za pripremu treba odpirlike 30 minuta.
    Sastojci
    -500 gr glatkog brašna
    -50 ml ulja
    -So, biber
    -1 kg krompira
    -2 glavice luka
    -Voda

    Priprema:
    Zamijesiti tijesto od brašna, kašike soli, ulja i malo mlake vode, oblikovati u veliku kuglu i ostaviti da odstoji oko sat vremena.
    Krompir očistiti, sitno nasjeckati ili narendati, isprati nekoliko puta i pomiješati s naribanim lukom, pa sve dobro začiniti. Na pobrašnjenoj podlozi najprije malo razvaljati, a kasnije razvlačiti kuglu tijesta u svim pravcima što tanje. Premazati koru s malo ulja i po njoj rasporediti nadjev.
    Smotajti tijesto i spiralno staviti u okruglu tepsiju podmazanu s malo ulja, ili raditi male krugiće.
    Peći na 250 stepeni oko 30 minuta, a pečenu pitu preliti sa 100 ml slane vode i zapeći još nekoliko minuta.Služiti uz jogurt.
    Više »

    Juha od špinata

    Za pripremu ove supe, treba oko 20 minuta. Volim 'spanać', krneulo je s Popajem, a poslije i radi ukusa, ali volim u svakom obliku hihih tako da evo i recepta za supu..
    Sastojci
    -400 gr špinata
    -750 ml pileća supe
    -2 čehna bijelog luka
    -30 gr maslaca
    -2 kašike brašna
    -250 ml  pavlake
    -So, biber

    Priprema:
    Špinat očistiti, dobro ga oprati i ostaviti da se ocijedi. Zatim ga isjeckati na trake i staviti u pileću supu dok ne provri pa ga začiniti.
    Izvaditi špinat iz supe pa ga usitniti u blenderu. Na maslacu propržiti izgnječen bijeli luk pa dodati brašno i napraviti tanku zapršku sa vodom. U to dodati špinat i naliti supu u kojoj se kuhao.
    Uz neprestano miješanje čorbu kuhati do željene gustine. Na kraju umiješati pavlaku i poslužiti toplo.
    Više »

    TOPA - Bosanski recept

    Ovo jelo sam nučila od svoje mame. Može se reći da je Bosansko tradicionalno jelo,  ali ga i Turci spremaju pa vjerujem da su ga oni donijeli u naše krajeve. Topa je jako ukusno i često pravljeno jelo najčešće kod bosanskih muslimana tokom mjeseca Ramazana. Dosta je kalorično i ne preporučuje se jesti svaki dan niti u velikim količinama, ali teško se kontrolisati. :D
    Sastojci:
    -maslo / puter
    -kajmak
    -pavlaka
    -sir za pitu
    -dimljeni sir..

    Priprema:
    U tavi rastopiti maslo ili puter, u zavisnosti šta inače koristite u svojoj kuhinji. Sve mliječne sastojke (mladi sir, masni sir, dimljeni sir, kajmak i pavlaku) dodati na rastopljenu masnoću i staviti na laganu vatru da se istope, ne previše, nesmije da vrije.. Količinu prilagoditi svom ukusu. Sve dobro izmješati da se istopi i na kraju dodati malo soli. Po želji na kraju dodati 1 jaje. Služiti uz vruć somun. I to je to... tako brzo, a tako dobro :D

    Više »

    ponedjeljak, srpnja 08, 2013

    KLEPE - Bosanski recept

    Klepe su tradicionalno bosansko jelo, za čiju pripremu treba odvojiti odprilike 2 sata. Međutim, jednostavne su za napraviti.
    Sastojci
    -500 g  brašna
    -2  jajeta
    -500 g  mljevenog mesa
    -1 glavica  crvenog luka
    -2-3 režnja  bijelog luka
    -1 šolja  kiselog mlijeka ili pavlake
     -malo soli i bibera
     -masnoća - rastopljen maslac
    -1 kašičica aleve paprike

    Priprema:
    Zakuhati tvrđe tijesto od brašna, jaja, mlake vode i soli. Razviti deblju jufku i isjeći je na kvadratiće.
    Od mesa, sitno isjeckanog luka, soli i bibera pripremiti fil za klepe. Na svaki kvadratić tijesta staviti fil, pa ga presaviti tako da se dobije trouglasti oblik.
    U dublju posudu staviti vodu da prokuha, pa je posoliti i u nju lagano stavljati klepe. Kuhati dok klepe ne isplivaju (10-ak minuta). Kada su kuhane, vaditi ih iz vode i redati u vatrostalnu posudu.
    Zagrijati pećnicu na srednju temperaturu pa u nju staviti klepe da se zapeku. U međuvremenu usitniti bijeli luk te ga pomiješati sa kiselim mlijekom ili pavlakom.
    U tavi zagrijati masnoću (maslac) dok ne počne da cvrči, pa i nju dodati u smjesu sa kiselim mlijekom. Ovom smjesom od jogurta preliti gotove klepe. Prilikom serviranja ukrasiti ih pavlakom i poslužiti.

    Više »

    petak, srpnja 05, 2013

    Souffle od sira

    Ovo je vrlo jednostavno jelo koje se može poslužiti i kao toplo predjelo. Souffle se poslužuje topao, ravno iz pećnice jer poslije splasne. :) Ovo je recept za 6 malih vatrostalnih posudica.
    Sastojci:
    -60 g maslaca, plus dodatnno za premazati
    -2 kašike prezle (20 g)
    -3 kašike brašna (35 g)
    -250 ml mlijeka
    -sol
    -biber
    -3 jajeta
    -80 g parmezana (malo parmezana odvojiti za posipanje smjese)

    Priprema:
    Pećnicu zagrijati na 180 stupnjeva.Unutrašnjost svake posudice premazati sa malo maslaca i posipati sa pola količine prezle. Žumanjke odvojiti od bjelanjaka, a bjelanjke umutiti u čvrsti snijeg. Maslac otopiti na laganoj vatri, pa mu primješati brašno i kuhati cca 1 minutu.
    Dodati mlijeko, dobro promiješajti i kuhati do tačke vrenja.
    Dodati sol, biber i jedan po jedan žumanjak stalno miješajući.
    Maknuti sa vatre, dodati parmezan i dobro promiješati.
    Dodati bjelanjke i brzim pokretima ruke ih umiješati u smjesu.
    Smjesu raspodijeliti između 6 posudica, svaku napuniti do polovice, posipati preostalim parmezanom i prezlom.
    Peći u zagrijanoj pećnici 20 do 25 minuta i poslužiti odmah.
    Više »

    srijeda, srpnja 03, 2013

    CAPONATA

    Na cijeloj Siciliji omiljena je caponata, osvježavajuće i slikovito ljetno jelo od patlidžana i paradajza, kako oni kažu “živi okus strasnog sicilijanskog poljupca sunca”.


    Sastojci

    - 4-5patlidžana
    -250 gluka
    -1 kg svježih paradajza
    -100 g Zelenih maslina
    -50 gkapara
    -1 juta papričica
    -2 stabljike celera
    -100 ml ulja (mješavina maslinova i suncokretova ulja)
    -3 kašike vinskog octa
    -sol
    -1 kašićica šećera
    -bosiljak (svježi ili sušeni)
    -1 kašikaVegete
    Priprema
    Za preipremu Caponate  potrebno je 60 min.
    Patlidžane narezati na manje kocke, posoliti ih i ostaviti neka odstoje najmanje pola sata.
    U veliku tavu staviti dio ulja i nasjeckani luk, kratko ga popeći i dinstati uz dolijevanje malo vode dok ne omekša. Dodati narezane paradajz zajedno s tekućinom i nastaviti dinstati dok se umak ne zgusne.
    Patlidžane isprati vrućom vodom, ocijediti ih i dobro osušiti pa ih popeći u posebnoj tavi na preostalom ulju. Dodati stabljike celera koje je narezan na komadiće i sve zajedno još kratko popeći.
    Zatim patlidžane s celerom umiješati u umak od paradajza, dodati narezane masline, oprane i ocijeđene kapare i Vegetu. Sve izmiješati i lagano pirjati još oko 5 minuta. Posuti šećerom, dodati sirće i sitno nasjeckanu ljutu papričicu.
    Nakon nekoliko minuta ugasiti vatru i jelo pokriti poklopcem. Pred kraj kuhanja dodati sušeni bosiljak. Još je bolji svježi bosiljak – narezati ga i dodati jelu prije posluživanja.
    Caponata se može pripremiti u većoj količini i imati je u frižideru za nekoliko dana.
    Može se poslužiti kao predjelo s kriškama poprženog hljeba – tzv. brusketama, a izvrsno će pristajati i uz drugo povrće te meso s roštilja.
    Više »

    SALATA OD PILETINE I TJESTENINE

    Al dente – tjestenina skuhana tako da se osjeti pod zubima, idealan je način  za makarone pripremiti kao salatu.

    Sastojci 

    -300 g kuhane piletine
    -150 gmrkve
    -150 g graška
    -150 g Kukuruza šećerca
    -100 g gorgonzole
    -150 g makarona
    -1 kašika Senfa
    -400 ml kiselog vrhnja
    -malo soli
    Priprema

    Vrijeme koje je potrebno ua napraviti ovu salatu :40 min.
    Kuhanu piletinu narezati na kockice. Mrkvu također narezati na kockice, pa je zajedno s graškom skuhati u blago posoljenoj vodi. Piletini dodati ocijeđeno i ohlađeno kuhano povrće, ocijeđeni kukuruz, natrganu gorgonzolu te kuhanu i ohlađenu tjesteninu.
    Senf, vrhnje i malo soli pomiješati i preliti preko salate od piletine i makarona.
    Poslužiti kao hladno predjelo. Piletina se može kuhati s malo Vegete da bude ukusnija, ili koristiti pečenu bez kožice.

    Više »

    utorak, srpnja 02, 2013

    Sarajevske Gurabije

    One mogu jako dugo stojati, bitno je čuvati ih u zatvorenoj posudi s poklopcem. Takodje, mogu se zamrznuti.

    Sastojci:

    500g brašna
    300g meda ( odlične su i sa pekmezom)
    50g maslaca
    200g šećera
    300g oraha
    četiri žumanca
    malo korice od limuna
    malo cimeta
    Priprema:

    Brašno, maslac, samljeveni orasi i šećer se izmiješaju izmješaju i preliju vrućim medom. Kad se smjesa ohladi, dodaju se žumanci, narendana kora od limuna, po želji i cimet.

    Tijesto se dobro izmijesi ostavi da odstoji na hladnom. Zatim se razvije na cm debljine, oblikuju loptice koje spljoštite i poredaju u uljem namazanu tepsiju.

    Premažu se razmućenim jajetom dva puta i stave peći.

    One mogu jako dugo stojati, bitno je čuvati ih u zatvorenoj posudi s poklopcem. Takodje, mogu se zamrznuti .

    Više »

    Sogan Dolma - Bosanski recept

    Dolme su jela od povrća nadjevena faširanim mesom i rižom. Mogu se praviti pojedinačno od jedne vrste povrća ili od više vrsta, što je poznato kao šarena dolma. Imamo sogan dolmu, paprike dolmu, patlidžan dolmu, paradajz dolmu, japrak dolmu. Recept je  za dolmu od crvenog luka.

    Sastojci :

    -600g crvenog luka
    -malo crvene paprike
    -malo sirćeta
    -400g pavlake
    Za fil:
    -100g crvenog luka
    -400g mljevene junetine
    -80g riže okrugle
    -dvije kašike paradajz pirea
    -dvije kašike maslaca ili ulja
    -jedno jaje
    Odsjeći vrhove na glavicama luka, staviti ih da se skuhaju u vodi, ali paziti da se ne prekuhaju. U vodu se moze dodati malo sirćeta.
    Skinuti s peći i isprati hladnom vodom. Pritiskanjem prstima istiskivati košuljice odnosno prstenove luka - dolme. Prvi sloj s ljuskom se odbacuje, a upotrebljavaju se drugi slojevi.
    Od jedne glavice luka dobije se više dolmi koje se pune nadjevom. Veće dolme se pune prstima, a manje čačkalicom ili dezertnim nozićem.
    Fil se priprema tako da se sitno isjecka crveni luk i izmiješa sa mljevenim mesom. Dodati biber, rižu, paradajz-pire, jaje, so i ulje.
    Sve dobro izmiješati. Punjene dolme luka se slažu u šerpu, zaliju toplom vodom (mesnom supom) tako da budu pokrivene, pritisnu tanjirom ili drugim poklopcem (uzim od šerpe), te stave kuhati.
    U kuhanu dolmu se doda malo aleve slatke paprike.Uz dolmu se servira kiselo mlijeko ili pavlaka.



    Više »