Samo najbolji, odabrani recepti!!!

ponedjeljak, prosinca 24, 2012

Sendviči sa bijelim lukom i parmezanom

Sastojci 
-1 francuska kifla ili obični manji hljeb  
-200 ml maslinovog ulja  
-1 kašika sitno isitnjenog bijelog luka  
-150 gr krem sira
-1 kašićica origana  
-1 kašićica sušenog bosiljka  
-1 kašika sitno isjeckanog svježeg peršuna  
-prstohvat soli
-malo samljevenog bibera  
-50 gr svježe narendanog parmezana 
Priprema
Zagrijemo gornji dio rerne.
Obložimo tepsiju sa aluminijskom folijom, ili papirom za pečenje.
Sipamo u šerpicu jednu kašiku maslinovog ulja i na tihoj temperaturi propržimo bijeli luk, samo toliko da počne da miriše.
Francusku kiflu isjećemo po volji, manje šnite su ljepše za goste.
U jednoj osrednjoj činiji izmiješamo sve zajedno, krem sir, bijeli luk, origano, bosiljak, peršun, so i biber, i dodamo malo više od pola ulja u smjesu da ne bude glatka smjesa. Svako parče hljeba premažemo smjesom, pospemo parmezanom i prelijemo ostatkom maslinovog ulja.
Pećemo ispod gornjeg grijača između 3 i 5 minuta ili dok sir počne da se topi i postane zlatno žute boje.
Pazite, moze vrlo lako izgoriti.
Ovo može biti lagana večera uz jogurt, ili samo sa paradajz salatom i pivom.
Više »

Salata sa tunom i povrćem

Sastojci:  
-200 g tjestenine
-konzerva tune
-5 cherry paradajzića
-2 rotkvice
-5 maslina
-šoljica blanširane brokule
-mrkva
-šoljica kuhanog graška
-2 kašike maslinova ulja
-2 kašićice sirćeta

 Priprema: 
Stavimo tjesteninu da se kuha u slanoj vodi, za to vrijeme narežemo povrće (možemo dekorativno ako imamo vremena) i kada je tjestenina gotova možemo ju preprati u hladnoj vodi, a nakon toga je pomiješamo s procijeđenom tunom i povrćem. Začinimo maslinovim uljem, sirćetom, posolimo i pobiberimo.
Više »

Mojito

Evo i recepta za moj omiljeni koktel-Mojito.
Sastojci:
- Kašika smeđeg šećera
- Bijeli rum
- Kisela voda ili Sprite
- Svježa Nana
- Limeta
Priprema:
Na dno velike čaše stavimo kašiku smeđeg šećera. Cijelu čašu napunimo lomljenim ledom. Dodamo nekoliko listića Nane, čašicu bijelog ruma, sok jedne limete i ono što je ostalo posle cijeđenja. Na kraju do kraja dopunimo čašu kiselom vodom. Promiješamo i stavimo slamčice.
Više »

petak, prosinca 21, 2012

Amaretti - jednostavni keksići

Sastojci:
3 bjalanca
125 gr secera u prahu,
125 gr mljevenih badema
1 kašika brasna,
2 kašike secera
Priprema:
Mljeveni secer i bademe pomijesati i prosijati.. bjelance umutiti u slag uz dodatk secera, zatim u njih lagano umjesati suhe sastojke..napuniti vrecicu za ukrasavanje i pomocu okruglog "tuljka praviti hrpice.. treba da bude 15-18 komada, vrhove malo pritisnuti mokrom kašikom, staviti po jedan oguljen badem..Peci na 180 C oko 15, zatim smanjiti temperaturu na 150 C i jos susiti dok im sredina bude suha...




 


Više »

subota, prosinca 01, 2012

Kuhanje

Blog je napravljen prvenstveno za privatnu upotrebu, ili eventualno kada me neko od prijatelja pita za neki recept, koji su probali kod mene, ili nisu -  da ga uputim.. :)  Međutim ko god da zaluta, dobro je došao.:) Ja sam samo jedna umjetnička duša koja nije školovani umjetnik. Pored slikanja i kuhanje mi dobro dođe kao vid kreativnog izražavanja i opuštanja nakon napornog dana na poslu. Osim toga - volim hranu. :) Postat ću recepte kada imam vremena i kada nešto lijepo spremim ili probam. Cilj mi je sjediniti što je moguće više recepata naravno po vlastitoj selekciji i posložiti ih što je preglednije moguće, kako bi sebi pojednostavila kuhanje i spremanje bilo koje vrste hrane ili pića (odabir za određenu priliku, redoslijed, namirnice, minutaža, tempertura isl.).Postat ću recepte koje sam naučila i učim, kako sa tv-a, tako i iz raznih kuharica, časopisa, interneta (najčešće coolinarice - mog omiljenog sitea, omiljenih blogova, te naravno od svoje najmilije, najdraže osobe na cijelom svijetu -  mame. Hmmm.. na odabaranoj slici za ovaj post je samo povrće - slučajan izbor, nisam vegetarijanac, iako imam prijatelje koji jesu.

Više »